hero image

4 technika a könyv stílusának javításához

Publio Kiadó |

A mai tanácsokat a Grammatically Correct című könyvből hoztuk, amiben egészen hosszan olvasható elemzés a könyv stílusának alakításáról. Ez pont olyan téma, amiben nem lehet ráhúzni egy sémát minden íróra, ezért nyilván ezek közül a technikák közül sem használható mindegyik mindenkinél, de ártani nem árthat, egy próbát megér.

 


 

Koncentrálj az egészre ugyanúgy, mint a részletekre

Amikor átnézed az írásodat és közben kiegészíted pár szóval, mindig olvasd el a környező szöveget is, hogy minden illeszkedjen szépen abba a részbe. Gyakran előfordul, hogy egy kis változtatás szükségessé teszi, hogy máshol is átírd a szöveget. Persze mindig arra az egy sorra koncentrálj, amit éppen írsz, de amikor már kész az első piszkozat, ugorj vissza pár sort és olvasd át újra a korábbi szöveget. Így kiszúrhatod, ha a régebben írt szöveghez nem illik az új bekezdés, nem elég sima az átkötés vagy mondjuk nem logikus a történetvezetés olvasói szemmel.

 

Azért fontos átolvasni az elejéről újra meg újra, hogy lásd, mennyire illeszkednek egymáshoz az írásodban a részletek. A technikai apróságokkall nem kell ilyenkor törődnöd, ne kezdd formázni, mert csak eltereled az egészről a figyelmedet. Amikor kész van az új bekezdésed, akkor olvasd át elölről, olyanokra figyelve, hogy a mondatok összeillenek-e, vagy hogy hányszor ismétlődik benne egy szó.

 

Tedd félre az írásodat egy időre, majd térj vissza hozzá

Miután már háromszor átolvastad, lehet, hogy úgy érzed, tökéletes művet alkottál, amit ennél jobbra már nem is lehet csiszolni. Ilyenkor érdemes egy kis időre hanyagolni és később újra elolvasni elölről, hogy előugorjanak belőle a problémás mondatok, logikátlan vagy erőltetett szókapcsolatok, alapvető nyelvtani hibák. Egy kis kihagyás segít, hogy objektíven lásd az írásodat. Egy nap az ideális, de már pár óra is elég hozzá.

 

Keress egy olvasót

Minden írónak hasznára válik, ha kap visszajelzést, másodvéleményt is az írásáról, mert maga az író túl közel kerül a művéhez. Mivel amúgy is azért írod a könyvet, hogy mások elolvassák, ezért logikus, hogy szükséged van az olvasó véleményére. Nem kell, hogy akit megkérsz az átolvasásra, író legyen, inkább olyan embert válassz, aki képes úgy olvasni, hogy figyel közben a részletekre is a történeten túl. Ha a kritikusod nem érti a humorodat vagy úgy látja, hogy az egyik szereplőd kifejezetten irritáló, esetleg nem tudja követni a sztorit, akkor nézd át ezzel a szemmel az írásodat, ne sértődj meg. Nyilván egy profi szerkesztő az ideális választás, de ezt nem mindenki engedheti meg magának anyagilag, úgyhogy helyettesítheted egy olyan emberrel, akinek adsz a véleményére.

 

Olvasd fel a szöveget hangosan

Azzal, hogy hallod a szöveget, megváltozhat az írásod egészéről alkotott véleményed. Kihallatszik minden sutaság, furcsa megfogalmazás, valószerűtlenség, szinte kirobbannak a gyengeségek a szövegből hangos felolvasással. Ha a négy közül egyet próbálsz ki, akkor ez legyen az, mert ez a leghasznosabb mind közül. 

Címkék