hero image

6 eset, amikor érdemes utószót írni a könyvhöz

Publio Kiadó |

Az utószóról sokszor olvashatod azt, hogy inkább kerüld el, mert már csak nyújtja a sztorit, olyan, mintha nem mernéd befejezni a könyvedet és semmi értelme igazából, mert csak elveszed a könyv végén a csattanó élét vele. De azért ez sem ilyen fehér vagy fekete, igenis vannak olyan esetek, amikor szükséges egy jó utószó a történethez. Ahhoz nyújtunk segítséget, hogy meg tudd állapítani, hogy szükséged van-e az utószóra a könyvedhez. Ha ebben a 6 esetben a könyvedre ismersz, akkor utószóra fel!

 


 

1. A történet szálainak elvarrása egy traumatikus vagy erőszakos végkifejlet után.

Ez főleg akkor fontos, ha a könyv vége meglepő vagy váratlan, mint például meghal az egyik főszereplő vagy a karakterek további sorsa nem tisztázódik egyértelműen. Ha a könyved vége több kérdést vet fel, mint amennyit megválaszol, akkor szükség van arra, hogy az utószóban feloldd a feszültséget, ami megnyugvást jelent az olvasóknak.

 

2. A történet következményeinek, eredményeinek bemutatása.

Ha bűnügyről írtál, vagy olyan a történet vége, ami leleplez valamilyen nagy horderejű ügyet, akkor kell egy utószó, amiben biztosítod az olvasót arról, hogy az igazság győzött, a rosszak megbűnhődtek.

 

3. Fontos információ megosztása, ami nem volt benne a történet befejezésében.

Amikor például egy karakter betegeskedett a történet során, elmesélheted az utószóban, hogy végül milyen kimenetele lett a betegségének. Vagy ha a szereplőd terhes volt, akkor a gyermek születését leírhatod így. Akkor pedig kifejezetten jól működik az utószó, ha olyan helyzetet teremtettél, amiben a szülő vagy a gyermek halála fontos üzenetet hordoz.

 

4. A főhős és a szereplők jövőjébe betekintés.

Akkor a legfontosabb, hogy utószóban rögzítsd a jövőről alkotott elképzeléseidet, amikor sorozatban gondolkodsz. Ilyenkor leírhatod a történet során érzelmi, fizikai vagy pszichés traumán átesett szereplőidről is, hogy a jövőben mennyire sikerült helyrejönniük.

 

5. A történetet valóságosabbá teszi.

Például meghalt a főszereplőd, az utószót egy másik szereplő írja, hogy tisztázza, mi történt a főhős halála után. Vagy ha olyan a könyv vége, hogy bizonytalanságban hagyja az olvasót, ki élte túl a szereplőgárdából, akkor az utószóban le lehet írni, hogy mindenki ép bőrrel megúszta.

 

6. Adatok leírása sok szereplő esetén, főleg történelmi könyvekben.

Amikor rengeteg szereplő van a történetben, nehéz mindegyikük sorsát elmesélni, lezárni. Egy komplex történelmi regény során szükség lehet rá, hogy az utószóban olyan száraz adatokat közölj a szereplőkről, mint születésnapok, házasságok, családi kapcsolatok.

Írta: Kun Gabi

 

Címkék: írás, tanács, utószó

Címkék