hero image

7 apróság, amitől jobb íróvá válhatsz

Publio Kiadó |

Kívülről talán könnyűnek látszik másoknak egy író munkája, hiszen csak leül az asztalhoz és üti a billentyűzetet, de aki már járt ebben a cipőben, az tudja, hogy igazából kemény munka ez. Néha egyszerűen nem jönnek a szavak, szétesnek a történetek és még annyi minden félresikerülhet írás közben, hogy össze sem tudnánk számolni.

 


 

De nem kell ahhoz szupererő, hogy író legyél és az sem szükséges hozzá, hogy olyan csodagyereknek szüless, aki már háromévesen regényeket ír. Az írás begyakorolható, az íráskészség fejleszthető, az írásra nem feltétlenül születni kell, hanem tanulni hozzá. Ha minden nap gyakorlod, akkor ugyanúgy, mintha minden nap edzenél, megerősödsz benne. Ez a hét apró tipp ebben a gyakorlásban, fejlődésben segíthet minden írónak.

 

1.Mindig legyen célod

Amikor írsz, mindig lebegjen a szemed előtt, hogy mire akarsz kilyukadni, hova akarsz eljutni a történetedben. Nemcsak úgy vered a billentyűket, hanem valamit üzenni, tanítani vagy érzelmeket átadni akarsz. Első körben azt találd ki, hogy mihez kezdesz a betűiddel, mi a célod az írásoddal, utána lehet megtervezni, hogyan éred el a célodat, milyen struktúrában szeretnéd eljuttatni az olvasóhoz a mondanivalódat.

 

2. Listázd az első vázlatodat

Ahelyett, hogy hagynád kifolyni a kezeidből a történetet, inkább rendezd listába a gondolataidat előbb. A listakészítéssel letisztázod magadnak a lényeges pontokat, főbb történetszálakat, hogy mit akarsz mindenképpen beleírni a történetedbe. Összeszedettebben tudsz nekiülni és feszesebb lesz a történet mesélésed tőle.

 

3. Keress példaképeket

Nem azért, hogy leutánozd a stílusukat, hanem azért, hogy megfigyeld őket. A kedvenc íródat miért szereted annyira, mi van a stílusában, ami megragadja az olvasókat? A témaválasztásában rejlik a sikere vagy az egyedi humorában? Kutass, olvas utána és gondolkodj el azon, hogy mi lehet az ő titka, majd használd fel a saját írásod közben.

 

4. Tartsd észben az olvasókat

Kinek írsz? Ki a célközönség? Nevettetni akarsz, inspirálni vagy tanítani? A célközönség nagyban változtathat azon, hogy milyen stílusban és témában írsz. Lebegjenek előtted, mintha már olvasnák a történetedet.

 

5. Kérj visszajelzést

Ijesztő ugyan, de mégis oda kell adnod a történedet olyanoknak, akiknek a véleménye sokat számít neked. Hidd el, akarod hallani a negatív kritikákat is, sokat tanulhatsz belőlük. Sőt ez az egyik legjobb útja annak, hogy fejlődj. Kérdezd meg őket, mit gondolnak a stílusodról, történetvezetésről, karakterekről. Olyan embereket keress a feladatra, akik őszinték megmondják a véleményüket, olvasottak és hitelesek. Ahogy Stephen King mondta egyszer:

“A legrosszabb tanács, amit valaha kaptam, az, hogy ne hallgassak a kritikusokra. Szerintem hallgatni kell rájuk, mert néha olyan hibákra hívják föl a figyelmet, amik kijavíthatók. Ha homokba dugjuk a fejünket, nem fogjuk meghallani a rossz híreket, és nem változtathatunk azon, amit csinálunk. De ha figyelünk, néha rossz szokásoktól szabadulhatunk meg.”

 

6. Írj minden áldott nap

Kitartó gyakorlással érhető el a fejlődés minden területen, így van ez az írással is. Zongorázni sem tanulna meg senki, ha kéthetente fél órát ülne a zongora elé. Tűzd ki magadnak, hogy naponta mennyi időt szánsz az írásra és tartsd magad hozzá. Még akkor is, ha épp rossz napod van és úgy érzed, csak rossz írás születhet aznap, ülj le, írj 20 percig, legalább egy mondatod zseniális lesz.

 

7. Olvass, olvass, olvass

Honnan fogod tudni, hogy milyen egy jó írás, ha sosem olvasol? Minél több könyvet fogyasztasz, annál gazdagabbá válik az írói képzeleted, annál inkább tágítod a saját határaidat.

 

“Minden könyvben, amelyet a kezébe vesz az ember, van tanulnivaló, és meglehetősen gyakori, hogy a rossz könyvekből többet lehet okulni, mint a jókból.” (Stephen King)

 

 Írta: Kun Gabi

Címkék: cél, író, olvasó, tanács

Címkék