hero image

7 biztos jel, amiből tudhatod, hogy született író vagy

Publio Kiadó |

Körülötted mindig kész irodalmi káosz van: összegyűrt papírok, jegyzetek mindenhol, füzetek és tollak szerteszét, könyvek tornyosulnak az asztalodon… Bárhol vagy, bármi történik veled, azonnal témát látsz, amiről írni lehet. Ez van, ilyenek az írók és te is közéjük tartozol, hiszen amióta megtanultál írni, azóta inkább írásban mondasz el mindent, mint szóban. Olyan ez, mintha máshogy tekeredő agytekervényekkel jöttél volna világra. A következő jelekből biztos lehetsz benne, hogy született író vagy.


 

1. Gyűjtögeted a mondatokat

Mindig van a kezed ügyében legalább egy füzet, amibe felírhatod, ha épp az eszedbe jut egy frappáns mondat. Ha olvasol, akkor olyan szemmel nézed a könyvet, hogy figyeled, hogyan vannak összerakva a mondatok benne. Közben kiírod magadnak, ha látsz egy jó ötletet, szép kifejezést.

 

2. Szereted a kalandokat

Lehet az a kaland egy filmben, ahol a 12 éves fiú az idő fogságába esett vagy egy szerelmes regény egy nőről, aki megtalálta az igazit, de előtte még milliószor összetörték a szívét. Esetleg csak a fantáziádban megjelenő lakatlan sziget, ahol még sosem járt előtted senki. Szereted, ha a szavaiddal világokat teremthetsz és ezekben a világokban kalandozhatsz. Bármikor örömmel lépsz ki a valóságból, hogy elmerülj a képzeletedben.

 

3. Szeretsz olvasni

Becsülöd a könyveket, tudod, mennyi munka fekszik bennük. Jobban kedveled az egyedüllétet egy jó könyvvel, mint a nagy bulikat. Vigyázol a könyveidre, nem adod kölcsön őket, nehogy elveszítsék mások a bennük rejlő csodás történeteket.

 

4. Inkább leírod, mint kimondod

Még ha valaki épp gonoszkodik is veled, nem tudod az arcába mondani a véleményedet. Nem tudsz csípőből visszavágni. Nem azért, mert félsz tőle, hanem csak így működsz, a te eszközöd az írás és nem a beszéd. Bármikor örömmel kiosztod egy emailben inkább. Nem kedveled az üres frázisokat, szeretsz alaposan megfogalmazni egy gondolatot, nemcsak konfliktus esetén, hanem akkor is, amikor nagy öröm ér. Egyszerűen csak jobban ki tudod fejezni magad írásban, mint szóban.

 

5. Felismered a jó írást

Minden író azt hiszi magáról, hogy nem elég jó, mégis a született íróknak jó ízlésük van az írás terén. Elismered, ha profi írással találkozol, olykor azért olvasol el újra és újra egy mondatot, hogy kiélvezd, ahogy meg van írva. És örülsz neki, hogy ilyen remekművet tarthatsz a kezedben.

 

6. Megfigyeled az embereket és történeteket írsz róluk

Számodra nincs olyan, hogy üres fecsegés és lényegtelen találkozás. Csendben megfigyeled az embereket, elemzed a reakcióikat és máris egy történet íródik benned köréjük.

 

7. Sosem hagyod abba az írást

Lehet, hogy főállásban egy lélekölő munkát kell végezned napi 12 órában, mégsem hagyod ki, hogy minden nap írj valamennyit. Még akkor is, ha a világ vége közeledne, nálad biztos lenne egy toll és papír. Amikor alszol, az íráshoz szükséges eszközeid karnyújtásnyira vannak, hátha álmodban jut eszedbe a történet folytatása.

 

Mindez teljesen normális. Így működnek az írók. Az agyuk másképp van bekötve, ettől különlegesek. Író vagy, legyél büszke rá!

Írta: Kun Gabi

 

 

Címkék: , író, tanács

Címkék