hero image

7 tipp régi motoros független szerzőktől kezdőknek

Publio Kiadó |

A legjobb tanítómester a tapasztalat, ezért becsüljük meg, ha valaki már járt előttünk azon az úton, amin elindultunk és megosztja velünk, mit tanult és hogyan vergődött át az akadályokon. A Blurb Stories blog egy ilyen csokornyi tapasztalatot nyújtott át a független szerzőknek, akik szerzői kiadásban gondolkodnak.


 

1. Írj sokat, most.

A bestseller szerző Hugh Howey szerint ez az egyik legfontosabb tanács. Ha egy valamit fogadsz meg, akkor ez legyen az. Ő például nem is foglalkozott a reklámmal és eladással, miután publikálta az első könyvét, inkább csak írt tovább.

“Talán furcsán hangzik, de a tizedik írásod már sokkal jobb lesz, mint az első. Legyél türelmes magaddal szemben, ez egy maraton, nem pedig sprint.”

2. Tarts ki, még ha akadályokba is ütközöl

Barbara Freethy több mint 20 könyvet adott már ki szerzői kiadásban, általában romantikus regényekben utazik. Az ő tanácsa az, hogy mindenáron tarts ki a célod mellett, még ha nem is úgy alakulnak a dolgok, ahogy eltervezted.

“Számtalanszor megkísértett a gondolat, hogy egy-egy könyvem közepén feladjam az írást, mert a fejemben lévő másik történet könnyebbnek és izgalmasabbnak tűnt. De általában eléggé elkötelezett vagyok, ezért ha egyszer belekezdek egy történetbe, akkor semmi sem tántoríthat el tőle. Ez a kitartásom segített át a nehéz időszakokon. Egy könyv írása közben vannak bőven hullámvölgyek és minden írónak ki kell másznia olykor a gödörből, hogy folytatni tudja a munkáját. Úgyhogy ha van egy történeted, amit úgy érzel, el kell mesélned, akkor ne add fel.”

3. Versenyezz

A történelmi romantikus regényeket író Candice Hern sikere, a saját bevallása szerint, a versenyhelyzeten múlt.

“Amint elhatároztam, hogy romantikus regényeket szeretnék írni, csatlakoztam a Romance Writers of America szervezethez. Az egyik nagy előnye ennek a lépésemnek az volt, hogy itt lehetőségem nyílt írói versenyeken részt venni, amiken rengeteg hasznos visszajelzést kaptam a műveimről.”

 
 

4. Maradj kapcsolatban a rajongóiddal

A bestseller író Bella Andre így mesélt a saját sikeréről:

“Amikor 2010-ben kiadtam a könyvemet szerzői kiadással, egy hétig nem csináltam mást, csak személyes leveleket írtam azoknak, akik az előző, kiadói könyvem kapcsán írtak nekem az elmúlt öt évben. Majdnem mindegyikük vissza is írt nekem, meglepődtek, hogy válaszoltam nekik és hogy megőriztem a leveleiket. Jó érzés volt levelezni velük és személyesen értesíteni őket, hogy kiadtam én magam a könyvem folytatását.”

5. Szabj határokat magadnak

Orna Ross, az Alliance of Independent Authors alapítója szerint a hatékony íráshoz a kulcs az, ha saját magadnak állítasz fel határokat, amik hajtanak előre.

“Ha azt mondod valakinek, hogy ‘Tessék, itt van egy üres papír, írj valamit‘, akkor nagy valószínűséggel lefagy az illető. A határok segítenek abban, hogy véghez vidd, amit elterveztél. Azok, akik azt gondolják, hogy tudnának írni, ha megfelelőek lennének a körülményeik, tévednek. Alkalmazkodj a körülményeidhez, szabj határidőket magadnak és legyél önmagad legszigorúbb főnöke.”

6. Kérj segítséget, de csináld egyedül

Jasina Wilder a sikeres független szerzők közé tartozik romantikus könyveivel, számára a segítő kezek elfogadása volt nélkülözhetetlen.

“Mindent bevetettem. Megbíztam egy profi grafikust a borítómhoz, de vele együtt ott voltam minden lépésnél a borító tervezése közben, hogy biztosan egyezzen a könyv külseje azzal, ami a fejemben megfogalmazódott róla. Megbíztam egy profi szerkesztőt, de végig közösen dolgoztam vele a könyv szerkesztésén, folyton egyeztetve a legkisebb tollvonásokat is. Minden végső döntés az enyém volt, de profik segítségét kértem hozzá.”

7. Foglalkozz az üzleti résszel is

Stephanie Bond könyvei már kiadói és szerzői kiadásban is szép számmal jelentek meg, számára a legnagyobb tanulság az volt, hogy képezni kell magad üzleti szempontból is ahhoz, hogy sikeres független szerző legyél.

“Ha tanácsért fordulnak hozzám a szerzők, hogy milyen tanfolyamra iratkozzanak be, ha az írással szeretnének foglalkozni, mindig azt mondom, hogy valamilyen üzleti tanfolyamot keressenek maguknak. Tudom, nem túl romantikus tanács, de azt látom, hogy rengeteg tehetséges ember azért botladozik a karrierje során, mert nincs felkészülve az elkerülhetetlen pénzügyi döntésekre. A kiadás előtt és után is meg kell hozni az eladással kapcsolatban egy seregnyi kérdésben a döntést, ha azt szeretnénk, hogy pénzünk legyen a könyvből. Márpedig nyilván mind ezt szeretnénk. Egy írónak tudnia kell, hogyan menedzselje és fektesse be a pénzét, meg kell tanulnia, hogy üzletként hogyan irányítsa az írást. Ha te nem foglalkozol a saját bevételi lehetőségeiddel, senki más sem fog.”

Címkék: akadály, bestseller, üzlet

Címkék