hero image

Virginia Woolf: a self-publishing és a gyönyörű borítók úttörője

Publio Kiadó |

Tudtad, hogy Virginia Woolf független szerző volt, aki 1915-től szerzői kiadásban jelentette meg a könyveit? A férjével, Leonarddal együtt létrehozták a Hogarth Press kiadót elsősorban azért, hogy Virginia könyvei olyan formában jelenhessenek meg, ahogy ő azt elképzelte. Nem akartak meghajolni a kiadók szigorú szabályai előtt, nem voltak hajlandók arra, hogy a kreativitását korlátok közé passzírozzák, ezért döntöttek úgy, hogy saját kiadásban jelentetik meg a könyveket. Nem mellesleg pedig még azért is akartak függetlenek lenni, hogy a saját elképzeléseik szerinti, gyönyörű borítókat készíthessenek.


 

Virginiának és Leonardnak azonban valamivel könnyebb dolguk volt, mint a mai független szerzőknek.

A Messzeség című könyvét 1915-ben a féltestvére cége adta ki, így nem volt sok gondja a könyv körüli gyakorlati teendőkkel. Amikor pedig a saját kiadójukat megalapították férjével, mozgósítani tudták hozzá széleskörű kapcsolatrendszerüket és jelentős anyagi hátterüket is. Mégis, abban az időszakban kifejezetten merészségnek számított, hogy megkerülik a nagy kiadókat és saját kiadásba kezdenek.

A Hogarth Press 1917-ben született és két hónapba került, mire az első, 34 oldalas könyv megjelent, leginkább azért, mert munka mellett tudtak csak foglalkozni a kiadással. Az idők folyamán olyan híres írók műveit jelentették meg, mint Gorkij, Rilke, Freud, T. S. Eliot, Robert Graves és Katherine Mansfield. Ők jelentették meg — Angliában elsőként — Madách Imre: Az ember tragédiája című művét angol nyelven.

A legtöbb időt a könyvek kiadásánál azzal töltötték, hogy különleges, szép papírt találjanak a könyvek borítóihoz. Mennyire igazuk volt, hogy nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a könyvet egy esztétikus tárggyá varázsolják, hiszen ma már tudjuk, hogy tényleg a borító adja el a könyveket.

Címkék: írás, self-publishing

Címkék