hero image

A magyar írók jelet kaptak

Publio Kiadó |

Július 1-jétől az Amazon üzleti modellt vált, aminek fő sajátossága, hogy az olvasók nem a könyvekért fizetnek, hanem az elolvasott oldalakért. Ez a kezdeményezés alapvető változásokat hozhat a könyves szektorban, az olvasási szokásokat átalakítva arra készteti az írókat, hogy tudatosabban írják könyveiket.


 

Az egy évvel ezelőtt indított előfizetéses Amazon Unlimitedben lévő könyvek(korlátlan hozzáférést biztosít 10 dollárért a felhasználóknak) tulajdonosai eddig a letöltési statisztikák alapján kapták meg honoráriumukat (eddig egy 30 oldalas novella és egy többszáz oldalas regény letöltése után is ugyan annyit fizetett az Amazon), bő egy hét múlva azonban már csak azokért az oldalakért fizet az e-könyv mogul, amiket el is olvastak.

Ez egy igazságosnak tűnű konstrukció, jó az olvasóknak, hiszen így 10 dollárért bármennyi könyvet letölthetnek, az írókat pedig komoly elhatározásokra sarkallhatja.

Az Amazon egyelőre egészen biztosan nem száll be a hazai könyvpiacba, ezért a magyar írók számára ez csupán egy jel arra, hogy elkezdődik egy új trend, amit érdemes figyelembe venniük a könyvek írásánál és kiadásánál.

Az egyértelműen látszik, hogy a szerzőknek mostantól még fontosabb lesz odafigyelni a részletekre, ha el szeretnék érni, illetve meg is szeretnék tartani az olvasókat.

  • a szöveg legyen hibátlan,
  • a cselekmény lendületes,
  • a borító kirívó és kecsegtető,
  • a fülszöveg kivácsiságot ébresztő,
  • a szerzőknek érdemes elgondolkodniuk azon is, hogy a nagyobb lélegzetvételű kéziratokat sorozat formában adják ki.

Címkék