hero image

A videók könyvpromóciós célú felhasználásának öt módja

Publio Kiadó |

Laxmi Hariharan, független brit regényíró beszámolója arról, hogyan használhatjuk a videót az olvasók és a könyvünk szereplői közti falak lebontására, példaként hozva fel a saját videóinterjús esetét, mielőtt bővebben is ismertetné az általa használt öt fő promóciós célzatú videóhasználati módot.


 

Amikor egy videóinterjút készített velem Emily Tippets, New Mexico híres Black Gate sci-fi és fantasy folyóiratának munkatársa, tudtam, hogy korábban már elbeszélgetett számos ismert és sikeres sci-fi íróval, szóval eléggé ledöbbentem, amikor engem is felkért. Amire viszont végképp nem voltam felkészülve, az az, hogy az interjút egyre többször osztották meg a Facebook oldalamról. Még olyanok is végighallgatták a teljes másfél órás interjút, akik különben nem is olvastak tőlem semmit, mi több, utána üzenetet küldtek vagy az interjú alá kommentelték, hogy mennyire tetszett nekik.

Aztán egy barátom, aki szintén megnézte és tetszett neki, elmondta egy másik barátjának, aki aztán felhívott, hogy elmondja az elsőként említett barátom szavait, amelyek valami olyasmik voltak, hogy

„Laxmi tényleg megtalálta önmagát.”

Én pedig teljesen le voltam döbbenve, hogy ezt mind ennyire látható volt abban az egy interjúban?

Ugyanakkor az is igaz, hogy ahogy írok, egyre inkább megtalálom a valódi önmagam. Szembenézek a démonaimmal és a bennem lakó igazi személlyel is. Ez a fordulat pedig segít megcsapolni a rejtett érzelmeket, és papírra vetni azokat. Erről gyakran szoktam a blogomban is írni. De ami tényleg meglepett, hogy hogyan tudta egyetlen videó ezt mind közvetíteni teljesen új embereknek: olyanoknak is, akik nem igazán vonzódnak a leírt szavakhoz. Azt hiszem, a televíziós történetmesélés (ami a rendes munkám) ezért létezik még valamilyen formában.

Következzék az az öt videomegoldás, amellyel úgy építem fel az írói platformomat, hogy közben még jól is szórakozom:

1. YouTube

Kísérletezz a YouTube videókkal, de csak akkor használd, ha van rá okod — ha van mondanivalód. Én például kétperces videókat szoktam készíteni, amikor egy új könyv kiadásának a határán vagyok, vagy ha valami fontos történt. Ezeket a videókat a YouTube csatornámra töltöm fel, majd onnan átlinkelem a Facebookra. Az emberek, akiknek elegük van az írói posztok „olvasásából”, szeretni fogják ezt, mert így közvetlenül láthatnak és hallhatnak téged.

2. Skype

Adtam már Skype-on órát több egyetemen is világszerte. Eléggé ijesztő, de így sokkal nagyobb és különbözőbb hallgatóságot is elérhetünk. A hallgatóság érdeklődésének felkeltését és bevonását egy egyszerű trükkel lehet garantálni: ha úgy teszel, mintha valóban egy légtérben lennétek. Ne hagyd, hogy eltereljen, mi történik a képernyő túlsó oldalán. Kétszeresen nehéz munka, viszont elérhetsz vele olyan embereket is, akikkel különben nem lenne kapcsolatod a mindennapi életben.

3. Video interjúk

Erről már beszéltem feljebb. Azt hiszem, ez azért működik, mert személyes, és mert a néző többet is megtudhat rólad, mint íróról és mint emberről. Gyakran gondolom azt, hogy a könyveimnek magukat kéne eladniuk. De tudom, hogy amikor az emberek hallanak arról beszélni, hogy miért írok, milyen filozófiát követek vagy arról, hogy mi indított a Ruby Iyer sorozat megírására, akkor kétszerte jobbak az esélyeim arra, hogy élvezni fogják a műveimet. Mintha így egyszerűbb lenne nekik azonosulniuk a karakterekkel, mert tudják, miért léteznek.

4. Google Video Hangouts

Ismét egy remek eszköz, amivel kapcsolatba léphetek a fiatalabb népességgel (ugyanis Young Adult regényeket írok). Sokkal interaktívabb, mint a YouTube, mert az emberek be- és kicsatlakozhatnak az adásba. Ezzel megint különböző profilú embereket tudok elérni. Azoknak pedig, akik szeretnek közvetlen kapcsolatba kerülni az íróval és a közösség részének érezni magukat, egyenesen kiváló. Ezen a platformon felolvashatsz, megszellőztethetsz dolgokat, kvízjátékokat szervezhetsz. Ezeket persze nem mind magam szervezem, de meghívtak pár már létező csoportba, akik heti vagy havi rendszerességgel szerveznek ilyen közösségi „együtt lógásokat”. Kicsit olyan, mintha egy rádióműsorban lennél, azzal a különbséggel, hogy az olvasók láthatnak és hallhatnak. Ez megint csak egy olyan lehetőség, ami segít az olvasók és a regényed szereplői közti falakat lebontani. Adsz nekik egy kicsit a gondolkodásodból, ezáltal leengeded a hidat köztük és a regényed között.

5. Video panels

Nemsokára részt fogok venni egy Virtuális Fantasy panelen négy másik íróval, egy online Fantasy Con keretén belül, ahol körülbelül 1000 résztvevő fogja látni a panelt. A hős útját és ennek a fantasy zsánerében való fontosságát fogjuk majd megvitatni. Ez tulajdonképpen egy félórás beszélgetés lesz a következő témákban: 1.) Mik lennének a hősünk/hősnőnk inspirációi? 2.) A céljuk és az őket mozgató erő 3.) Hogyan játszanak szerepet az egyéni utazásukban a helyszínek, nemek, állomások, életkorok, ilyenek? 4.) A hős útja miért ilyen fontos eleme a fantasynak? Mivel a könyveim jobbára a hős útját követik, igen kíváncsi leszek ennek a kérdésnek a válaszaira.

 

Címkék: marketing, tanács, video

Címkék