hero image

Az írók olyanok, mint a színészek

Publio Kiadó |

Írónak lenni sokkal többet jelent annál, mint hogy csak ül az ember az asztalnál és naphosszat pötyögi be a gépbe a szavakat. Nem csupán egy munka vagy hobbi. Az író a szavakkal kel fel és fekszik le este, a szavait lélegzi be, még az illatukat is érzi. Minden mondat egy szelet a lelkéből, a legbensőbb világát írja le a papírra.


 

 

Az írók színészek

Az írás sokkal inkább hasonlít a színészethez, mint bármelyik más munkához. Gondolj bele: mit csinálnak a színészek? Eggyé válnak a karakterükkel, akit a színpadon alakítanak, átélik, megszemélyesítik, életre keltik. A legjobb színészek azért a legjobbak, mert a leghitelesebben mutatják be a szereplőjüket. Képesek kilépni a saját bőrükből, hogy egy másik emberébe bújjanak, mi pedig nézőként elhisszük nekik, hogy eggyek a szerepükkel.

 

Nem pont ezt csinálják az írók is? Odaállnak a tükör elé és gyakorolják a mondataikat. Becsukják a szemüket és belépnek egy új világba, amikor leírják a szavakat. Együtt élnek a főhőssel, a szereplő gondolatai az író gondolataivá válnak, életet lehelnek bele, hogy az olvasók gyakorlatilag maguk előtt lássák a karaktert. Az egyetlen különbség az író és a színész között, hogy az író játszik a színdarabban minden szerepet. A történet összes szereplőjét az író kelti életre, nem csak egyet, mint a színész. Az író egyszerre több személyiséget képes megformálni, karakterről karakterre, helyszínről helyszínre, szituációból szituációba ugrál.

 

Az író több mint a színész

Egy film elkészítésében rengeteg ember közreműködik, nem csupán a színészek. Amikor az író írja a történetét, az olyan, mintha az összes munkakört egy filmforgatáson egyedül töltené be.

  • Az író a rendező. Eldönti, hány “felvételre” van szükség, hogy a jelenet tökéletes legyen, eligazítja a szereplőket, hogy hova, mikor, hogyan menjenek.
  • Az író a forgatókönyvíró. Kitalálja a cselekményt, fordulatokkal tűzdeli meg, hogy az olvasókat a könyv elé szögezze.
  • Az író az operatőr. A leírásokkal életet lehel a jelenetekbe, amiknek ugyanolyan jóknak kell lenniük, mintha a világ legjobb operatőre a legmodernebb kamerával vette volna fel őket.
  • Az író a vágó. A jeleneteket, töredékeket egymásba illeszti, kivágja azt, amire nincs szükség és ha kell, átszervezi a könyv struktúráját.

 

Ugye, hogy az író sokkal több annál, mintha csak monotonon leírna egy történetet? Az író egyenlővé válik a történettel. Létrehoz egy teljesen új világot azzal, hogy egy addig nem létező történetet mesél el. A könyvével leforgatja a saját nagy filmjét. 

Címkék: író, karakter, színész

Címkék