hero image

“Csak este van időm írni” - Nehézségek, amikkel egy írónak szembe kell néznie

Publio Kiadó |

Főleg akkor lépnek fel ezek a nehézségek, ha valaki nem teljes állásban író, hanem mellette nap közben dolgozik a munkahelyén, majd este leül és írja a könyvét. Ha te is ilyen vagy, akkor a hétköznapok kihívásai mellett még azzal is meg kell küzdened, hogy minden nap legyen idő, energia, lehetőség az írásra. Van pár tippünk, hogyan győzheted le a nehézségeket és lehetsz hatékony író akkor is, ha csak este, éjjel van időd a könyvedre.


1. “Fáradt vagyok már estére”

Az élet sokkal stresszesebb, mint tíz éve, túlhajszoltnak érzed magad, semmi kedved nekiülni a következő fejezetnek este, amikor hazaérsz a munkából. Ha ez az eset igaz rád, akkor állíts fel egy új tervet, írj egyetlen oldalt csak elalvás előtt, mielőtt lecsukódna a szemed. Csak annyit tűzz ki egy napra, amiről tudod, hogy a legfáradtabban is teljesíteni tudod. 

2. “A család tévézik mellettem”

Van, akit zavar, ha bármilyen zaj van körülötte írás közben, ilyenkor csak az lehet a megoldás, ha elvonulsz a lakás csendesebb részére. Ha van laptopod, akkor akár még ágyban fekve is képes vagy írni. Akkor vagy a legegyszerűbb helyzetben, ha zene mellett szeretsz írni, mert akkor csak felteszed a fejhallgatódat és bárhol ki tudod zárni a külvilágot.

3. “Amikor hazaérek, a családommal kell lennem”

Teljesen érthető, a családdal együtt töltött idő a legértékesebb. Beszéld meg a pároddal, hogy fél órával később mennél haza és hazafelé beugrasz írni abban az időben egy kávézóba. Miközben egy teát megiszol, pár oldalt már haladtál is, és nyugodtabban, stresszmentesebben érsz haza hozzájuk.

4. “Későn értem haza, csak enni akarok, nem írni”

Evés közben az egyik legjobb dolog - bár nem a legegészségesebb -, amit tehetsz, az olvasás. Miért ne olvashatnád át vacsora közben a saját addig megírt könyvedet? Arra fog inspirálni, hogy alig várd az evés végét és nekiülj a folytatásnak.

5. “A gyerekeimmel akarok lenni este”

A 3-as ponthoz hasonló, de másik megoldási útvonallal: várd meg, amíg lefekszenek aludni és csak utána kezdj neki az írásnak. Meg is oszthatod az írás élményét velük, nem baj, ha néha azt látják, hogy anya vagy apa írja a könyvét, mert még a végén eltanulják tőled és ifjú titán író lesz belőlük.

6. “Este találkozom a barátaimmal/bevásárolok/ügyeket intézek/önkénteskedem, nem érek rá írni”

Egy könyv írása áldozatokkal jár. Fel kell állítanod magadnak egy fontossági sorrendet, amiben az írás helyet kap. Ha haladni szeretnél, akkor bizony néha nemet kell mondanod másoknak.

7. “Néha munka után már nem fog az agyam”

Nem kell mindig a maximumot nyújtani, néha, ha úgy érzed, egyszerűen nem jönnek a szavak, akkor szenteld azt az estét a kutatómunkának. Vagy csak írj bármit, ami eszedbe jut a sztoridhoz, kérdéseket, kibontandó szálakat, amikkel még foglalkozni szeretnél. Mindegy mit teszel, csak járasd az agyadat a könyveden.

 

Írta: Kun Gabi

Címkék: idő, írás

Címkék