hero image

Egyszerű írásgyakorlatok tizenkét napon keresztül

Publio Kiadó |

Minden nap tökéletes nap arra, hogy a lehető legjobb írás szülessen tőled, de néha a kreativitásodnak, ihletednek kell egy kis lökés, hogy valóban formába lendüljön. Kövesd ezt a tizenkét napos programot, aminek a végén egy fantasztikus történet gazdája leszel úgy, hogy naponta alig fél órát töltesz írással.

 


 

1. nap: Írj 10 olyan könyvcímet, amit szeretnél megírni. Adj úgy címet a még nem létező könyveidnek, ahogy a könyvespolcon látnád őket legszívesebben.

 

2. nap: Alkoss meg egy karaktert úgy, hogy a személyiségjegyei egy olyan emberéhez hasonlítsanak, akit szeretsz, de a megjelenését, külsejét olyan emberről másold, aki nem igazán érdekel. Írd le aprólékosan, minden részletre kiterjedően a belső és külső tulajdonságait.

 

3. nap: Készíts tájleírást úgy, hogy a valaha látott legszebb tájat veszed alapul. Ha ez a táj számodra a saját kerted, akkor arról írj, ha pedig a nyaralás során látott homokos tengerpart, háttérben hatalmas sziklákkal, akkor meg azt képzeld magad elé teljes részletességgel.

 

4. nap: Írj egy fiktív levelet egy kiadónak azt ecsetelve, hogy milyen nagyszerű vagy.

 

5. nap: Írj egy 20 soros verset életed egyik legemlékezetesebb eseményéről.

 

6. nap: Válassz egy könyvet a polcodról és bökj rá két random fejezetre benne. Az egyik fejezet első sorát, a másik fejezetnek az utolsó sorát írd le. Írj egy maximum 1000 szavas történetet úgy, hogy az első sort elsőnek, az utolsót pedig utolsónak használod fel.

 

7. nap: Írj egy levelet magadnak arról, hogy miben szeretnél fejlődni az elkövetkező 6 hónapban.

 

8. nap: Írj át egy mesét a főgonosz nézőpontjából. Legyen a Piroska és a farkasban a farkas a narrátor és főhős, akinek a jellemfejlődését végigkövetheti az olvasó vagy a Hófehérkében a gonosz mostoha érzéseit domborítsd ki, hadd sorolja a sérelmeit az öregedés miatt.

 

9. nap: Kapcsold be a tévét és írd le az első mondatot, amit hallasz, majd ez alapján kerekíts köré egy történetet. Ha akciódús sztorit vágynál írni, javasoljuk a Híradó bármelyik mondatát alapnak.

 

10. nap: Menj olyan helyre, ahol sokan megfordulnak, ülj be például egy zsúfolt kávézóba és hallgasd, miről beszélgetnek mások a közeledben. Aztán amit hallottál, alakítsd át egy rövid szerelmi sztorivá, mindegy, hogy mennyire ki kell csavarnod a hallottakat ahhoz, hogy szerelmi szál legyen belőle.

 

11. nap: Írd meg a (még nem létező) könyvedhez a köszönetnyilvánítást, írj bele mindenkit, aki segít az írásban és könyvkiadásban.

 

12. nap: Szedd össze, amit az elmúlt tizenegy napban írtál és válaszd ki a kedvencedet közülük. Szerkeszd meg, ír át, rázd gatyába a szöveget, mintha ki akarnád adni. És amikor már tényleg annyira jónak érzed, akkor publikáld online, hogy lásd, mit szólnak hozzá mások. Legyél büszke magadra és a munkádra.

 

Írta: Kun Gabi

Címkék: írás, könyv, tanács

Címkék