hero image

Exkluzív hírek a self-publishing világából #4

Publio Kiadó |

Ezen a héten se panaszkodhattunk a hírek, események és történések hiányára, hiszen elindult a NaNoWriMo, november legfontosabb és legkolosszálisabb írói eseménye! Ezen kívül pedig hasznos tanácsokat kaptunk arra nézve, hogy mi is lehet az egyik legfontosabb lecke, amelyet szerzőként el kell sajátítanunk, hogy milyen hét módszerrel növelhetjük a produktivitásunkat, mi a különbség a kritika és az értékelés között, illetve kiket kövessünk, ha már felszabadultunk a Pinterestre. Válogatott híreink következnek!


 

NaNoWriMo

http://admin.konyvaruhaz.info/media/files/1-vtE79Fbm5UvOMnU3tmd2Iw.png

A november újabban az őrült, de annál fontosabb projektek hónapja. A rákellenes küzdelmet támogató No-Shave November mellett itt a National Novel Writing Month, azaz a nemzeti regényíró hónap ideje is. Ez utóbbi rendezvényt azért hozták létre 1999-ben, hogy a kortárs írókat kicsit aktivizálják, kicsit megmozgassák és egy közösségbe tömörítsék.
A cél egyszerű: Írj egy regényt!
És ehhez mit kell tenned? Nevezz be, hozz létre egy profilt, csatlakozz az országod csapatához és írd meg a regényed első 50 ezer szavát, amelyet aztán fel is kell majd töltened. Mindezt november 30. éjfélig bezárólag. Ha sikerrel jársz és közben be is fejezed a regényed, lesz egy kész regényed! Valamint elmondhatod magadról, hogy a 2015-ös NaNoWriMo egyik győztese vagy, hiszen írtál egy regényt egy hónap alatt. Ha meg 50 ezer szó után még van mit írni? Semmi baj, hiszen 50 ezer szót már leírtál…
És ha véletlenül nem lenne meg az ominózus 50 ezer szó? Semmi gond, hiszen legalább elkezdtél valamit. Lehetőleg valami újat.

A rendszer eredményszemléletű, és amolyan cserkészesen/úttörősen jelvényekkel jutalmaz, ha elértél valamit. Például ha már írtál 25 ezer szót, és ezt jóváhagyod a rendszerben, megkapod a Félidős jelvényt. Sőt, egyéni eredményeid alapján saját jelvényeket is adományozhatsz magadnak.

Bár a kampány hivatalosan új regények megalkotását célozza, azért használhatsz korábbi jegyzeteket, terveket, vázlatokat.
Az idei téma a beszélő kő vagy beszélő kövek. Amúgy műfaji, tartalmi megkötés nincs.
További információkért a NaNoWriMo magyarországi csapatának oldaláttudjuk ajánlani!

Hét tipp, amivel növelheted az írói produktivitásodat

Ha a címben nem lett volna benne az írói kitétel, bizony spamnek vagy más kéretlen ajánlatnak nézem. Meg azért az is segített, hogy a BookBaby blogján találtam. Így azonban elolvastam Shelley Hitz írását arról a hét trükkről, amellyel az ember javíthatja a hatékonyságát és összeszedettségét. A lista némelyik elemével már találkoztam máshol, alkalmasint több helyütt is. Ilyenek voltak például az “oszd be az idődet” és a “tűzz ki magad elé kisebb, napi célokat” tanácsok, amelyet már mástól is hallhattam. Voltak azért újdonságok is. Mint például a “készíts elő rágcsát, vizet, tollat, jegyzetfüzetet, csipszet, csokit… hogy ne később kelljen elmászkálnod értük”, illetve a “használd a Pomodoro Technikát”. Ezekért már megérte végigolvasni a cikket.
A cikk fordítása hamarosan várható, addig is itt található angolul.

A leghasznosabb lecke minden írónak: a tömörség

 
http://admin.konyvaruhaz.info/media/files/1-eIUmQ4HsKk3Wkt7uHJl-Rg.jpg

A brit független szerző, John Lynch elmesélte, hogy a leghasznosabb lecke, amelyet írói karrierje során szerzett, a tömörségről szólt. Első beküldött cikkét ugyanis, amely 1000 szóból állt, a kiadvány szerkesztője azzal a tanáccsal küldte vissza, hogy le kéne faragni 600 szóra, és akkor teljesen jó lenne. Ezen az akkor még ifjú és tapasztalatlan John Lynch egészen megsértődött volna, ha a levél nem folytatódik azzal, hogy a szerkesztő szerint hol és miket lehetne gond nélkül kivágni a szövegből. Megnézte, és tényleg.
Azóta tudatosan törekszik rá, hogy a lehető legtömörebben, a felesleges cifrázásoktól és szóvirágoktól mentesen írjon, és ezt a tanácsot osztotta most meg mindenkivel. A bőbeszédűség nem feltétlenül jó, a maximum leütés- vagy karakterszám pedig nem egy mindenképp elérendő cél.
A teljes cikk angolul itt olvasható.

Kritika vagy értékelés: Mi a különbség a kettő között?

“Milyen jellegű visszajelzésre van szükséged, mielőtt kiadnád a művedet?” Tette fel a kérdést az ausztrál Kelly Hart, a Better Scribe alapítója, illetve a Better Critiquing for Better Writing Skills szerzője. Majd azzal folytatta, hogy a szerzők általában nem tudják, épp milyen visszajelzésre lenne szükségük: kritikára vagy értékelésre?

A rövid felütés után gyorsan definiálja is mindkettőt, hogy mi a céljuk, mire valók, miben tudnak segíteni. És hogy melyik a hasznosabb. Ahogy azt sejthettétek, nem a kritika. Mert az jobbára csak rámutat a felmerülő problémára, de nem feltételenül kínál megoldást rá. Az értékelés pedig bővebb, részletesebb és professzionálisabb. Arról nem is szólva, hogy az egy fizetős szolgáltatás, míg a kritikát jobbára a barátaink, ismerőseink a szabadidejükben ejtik meg.
A cikk kitér még más különbségekre is, teljes változata angolul itt olvasható.

10 Pinterest felhasználó, akiket minden írónak követnie kellene

Aki használt már Pinterestet, tudhatja, hogy egész napokat el lehet veszteni a képnézegetés közben. Ha saját tablóid is vannak, akkor heteket is elszöszölhetsz ott gond nélkül.
De ha szerző vagy és unod már a különféle segítő és tanácsadó blogokat és podcastokat, akkor örvendezz, mert nincs még minden veszve. Mert bizony a Pinteresten is találhatsz tippeket és tanácsokat, inspiráló képeket és leírásokat, írásra serkentő apróságokat és mindenféle hasznos oldalakat.
A Wise Ink Blog pedig előzékenyen összegyűjtötte nekünk a 10 legjobb Pinterest felhasználót, akit hasznos lehet figyelemmel követni.
A blogposzt itt olvasható angolul.

 

Címkék: , hírek

Címkék