hero image

Exkluzív self-publishing hírek #3

Publio Kiadó |

Igen eredményes és hasznos hetet tudhatunk magunk mögött. Vannak híreink az írás során elengedhetetlen stresszoldás módszereiről, a LindeIn és a saját szerzői honlap szerkesztését és használatát illetően, pihenős-írós podcast angolul részenként mindössze tizenöt percben, tanácsaink a karakterek céljainak meghatározásához és egy interjúnk arról, hogy milyen toposzokat talál már unalmasnak vagy elcsépeltnek a young adult regények célközönsége.

Hat tipp az eredményesebb LinkedIn használathoz

„Ha megkérdezed akármelyik független írót, a közösségi média melyik megjelenési formáját szereti és alkalmazza a leginkább, a LinkedIn lesz a legritkább válasz, amit kapni fogsz.”

Ezek Ritesh Kala szavai, aki az indiai Read Out Loud Publishing LLP társalapítója. Ha belegondolunk, igaza van, hiszen a LinkedIn elsőre eléggé üzletszerűnek és hivatalosnak tűnik, nem annyira a kreatív írói típusok gyűjtőhelyének. De ha az ember okosan használja az oldalt, igen hasznos közösséget építhet maga köré, kapcsolatba kerülhet más írókkal és teheti mindezt a közösségi média oldalakra jellemző általános hibák és negatívumok nélkül. Ritesh Kala hat pontban foglalja össze a tanácsait, amelyek közül az első a megfelelő emberek megtalálása, illetve a megfelelő csoportokba való becsatlakozás. De kitér a célzatos keresések és az üzenetküldő szolgáltatás megfelelő felhasználására is.
A teljes cikk itt olvasható angolul.

 
 

Hogyan eresszük ki a gőzt?

A self-publishing író is csak ember. Neki is van min stresszelnie, aggódnia vagy idegeskednie. Debbie Young, az ALLi Self-publishing tanácsadó blogjának egyik szerkesztője is tudja ezt, és nem habozott megosztani velünk a 10 legjobb dolgot, amit a stressz csökkentésére tehetünk.

A listán természetesen szerepel a pihenés, a tea/kávé/forrásvíz ivása és az asztalunk lepakolása is, de voltak meglepő és elgondolkodtató tanácsok is. Például az, hogy ne csak “mit kell még csinálnom” listákat gyártsunk, hanem minden nap végén alkossunk egy “mit csináltam ma meg” listát is. Illetve a személyes kedvencem, miszerint keressünk egy olyan elfoglaltságot, ami leköti a kezünket és kikapcsolja az agyunkat.
A teljes cikk itt olvasható angolul.

Milyen YA regényeket szeretnének olvasni a fiatal felnőttek?

A Wise Ink Blog egyik leggyakrabban hangoztatott tanácsa az őket követő szerzőknek, hogy ismerjék meg az olvasóközönségüket. Mert hát végső soron ők azok, akik el fogják dönteni, hogy egy könyv zseniális telitalálat-e, vagy sem.

Épp ezért, amikor két fiatal érkezett hozzájuk a self-publishing menetéről tanulni, megragadták az alkalmat, és meginterjúvolták őket. Bella és Natalie válaszai pedig eléggé jól körülírják, melyek azok a toposzok, amelyek mostanra már klisévé váltak (pl.: a kiégett disztópikus világok, a gonosz és elnyomó kormányok, valamint a csonka családban felnövő szuperképességű főhősök), hol vannak még kiaknázatlan területek (pl.: hétköznapibb, esendőbb karakterek és élhetőb világok), mire kellene mindenképp odafigyelni (a bejáratott megoldásoktól való tudatos elszakadásra).
Az interjú ezen a linken olvasható.

 
 

Natalie és Bella

Mi mindennek kell szerepelnie egy szerző honlapján?

Manapság már csak annak nincs saját weboldala, aki nem akar egyet. Csinálhatunk nagyszüleinknek, karonülő vagy még meg sem született gyermekeinknek, háziállatainknak… de ha szerzők vagyunk, akkor elsősorban magunknak kellene egyet készíteni. Egyet, de azt elég profin.

Frances Caballo, a The Book Designer könyves tanácsadó oldal egyik szerkesztője pedig volt oly kedves, és összegyűjtötte nekünk, hogy egy önmagát és az internetet komolyan vevő szerző oldalán melyek azok az elemek és tulajdonságok, amelyeket nem szabad kihagyni.
Első tanácsnak rögtön azt fogalmazta meg, hogy az oldal legyen okostelefon-barát, kinézetében, az elemek elhelyezkedésében és legördíthetőségében. Aztán azt, hogy legyen egy könyves oldal, egy “ki vagyok, mi is ez a blog?” oldal, egy elérhetőségek oldal és a közösségi médiákra mutató oldal. De mond még más okos dolgokat is.
A teljes cikk itt érhető el angolul.

A nap találata: a Writing Excuses

15 perc nem hosszú idő. Kivéve, ha épp késésben vagyunk, ha eddig mást csináltunk és valami kiszakít belőle, illetve ha kicsit kikapcsolnánk, de nem akarunk nagyon eltávolodni az írástól, mert ezt csak egy hosszabb kávészünetnek szánjuk…

Főzéshez, teregetéshez és egyéb nem túl időigényes, de két kezet igénylő történésekhez viszont lehet zenét, rádiót és podcast adásokat hallgatni. És itt jön a képbe a Writing Excuses oldala, ahol Mary Robinette Kowal, Dan Wells, Howard Tayler, Brandon Sanderson és az általuk esetlegesen meghívott vendégpodcastolók 15 perces adásokat csinálnak mindenféle írással kapcsolatos témakörben. Az utolsó adás például a novellák és könyvek befejezéseinek olyan fontosabb kérdéseit járta körbe, mint például a miért ér több novella szomorú véget, mint regény? Vagy azt, hogy ha sorozatot írok, mely szálakat zárjam le és melyeket hagyjam függőben?
A podcast oldala az alábbi linken található.

Találd meg a karaktereid céljait és már meg is van a történetük!

Hiába volt a fejedben minden tökéletesen világos és logikus, amint elkezdted leírni az ötleted, a karakterek megszűntek működni, a cselekmény elakadt, te pedig tehetetlenül csapongsz a lehetséges megoldások között, de valamiért egyik se akar működni. Ismerős?

Ezzel a felütéssel indít Jim Dempsey írása a BookBaby blogján. A probléma megoldásának pedig azt mondja, hogy a szerzőnek pontosan tudnia kell, kik is a karakterei és milyen célok vezérlik őket. Hogy ezt megtudhassuk, három lépésben meghatározhatjuk a karakterek főbb és kisebb céljait, ezáltal pedig az életüket is.

1. lépés: Tüntess el minden akadályt, és képzeld el, hogy egy ideális világban hogy élne és tevékenykedne a karaktered. Mi mozgatná akkor?
2. lépés: A nagy célt bontsd le kisebb, emberibb léptékű darabokra. Mi mindent kell megtennie ahhoz, hogy a szíve vágya teljesüljön?
3. lépés: Készíts egy idővonalat! Ha a karakter el akarja érni a célját, milyen sorrendben kell a lépéseket megtennie. És a nagyjával már meg is vagy.

A blogposzt ezen a linken található eredeti nyelven.

Címkék: hírek

Címkék