hero image

Fókuszban a szerző: Ekker Éva

Publio Kiadó |

Elindítottam a Publio Kiadó szerzői csoportjában egy ismerkedős, bemutatkozós munka - játékot, mert régóta foglalkoztatott a kérdés, hogy mi szerzői kiadásban alkotó és gondolkodó írók mit teszünk saját magunkért? Mit teszünk azért, hogy az olvasóink megismerjék az írásainkat?

Ekker Éva írónak a Publioban megjelent könyve, a Sarki tűz címet viseli. Tizenhárom különböző történetet foglal magába, változatos, fordulatos, gondolatébresztő írásokat. Minden novella valóban meglepő, egyedi. Az író belevisz egy izgalmas, különös, nyomasztó, vagy éppen békés hangulatba, hogy aztán valami teljesen váratlan következzék be, amire egyáltalán nem számítottunk. A jó az, hogy ezek a történetek semmilyen más, eddig általam olvasott novellára nem hasonlítanak, teljesen önálló belső világba utazhatunk általa. Mint az író elmondta, könyvét nem csak olyanoknak ajánlja, akik a sci-fiket kedvelik. Mert ez csak egy műfaji kategória, amelybe besorolta, hanem bárki, akit kíváncsi az érdekes, sajátságos, elgondolkodtató történetekre.  

 


 

 

 

Mondj magadról pár szót!

Az írás alapja az olvasás. Nálam legalábbis így van. Világéletemben faltam a könyveket. Mohón rávetettem magam mindenre, ami a kezembe akadt. Később, az idő hiánya miatt kénytelen voltam valamelyest szelektálni, de ma is szívesen elolvasok bármilyen műfajba tartozó művet, ha felkelti az érdeklődésemet.

Az írással is korán megpróbálkoztam, kockás füzetbe karéneken, spirálba egyetemi előadások alatt / helyett.  Ám, később más irányt vett az életem, ezért csak pár éve nyílt alkalmam visszatérni e régi szenvedélyemhez.

 

 

Mesélj a könyvedről!

Nemrég jelent meg első könyvem, a SARKI TŰZ című novellás kötet. Leginkább sci-finek mondják - ezen címszó alatt található meg az e-könyv áruházakban is -, de, mivel a történetek mind gondolatvilágukat, mind cselekményfonalukat tekintve teljesen egyediek, nehéz egyértelműen besorolni őket bármilyen kategóriába. Ezért kedvüket lelhetik benne azok is, akik nem kifejezetten sci-fi rajongók.

 

 

Ossz meg velünk egy könyvírással, könyvkiadással kapcsolatos tapasztalatot!

Amikor csak módom van rá, böngészem a könyves blogokat. Amelyik megtetszik, annak írójával felveszem a kapcsolatot, és figyelmébe ajánlom a könyvemet. Minden értékelésnek örülök, mindegyiket komolyan veszem, és igyekszem tanulni belőle.

  

Melyik a kedvenced a műveid közül?

Nincs ilyen. Mindegyik belső világom szerves része, egyformán kötődöm mindegyikhez.  

 

Melyik történetedbe csöppennél bele szívesen, és ki lennél? Az egyik szereplő, vagy saját magadat adnád?

Mivel a történetek érdekesek, fordulatosak, és helyszínek is változatosak, szívesen belecsöppennék bármelyikbe. A szereplőkben kisebb-nagyobb mértékig benne vagyok én is, de, mivel teljes egészében egyikkel sem azonosulok, inkább a háttérből figyelném az eseményeket.

 

Ki, vagy mi inspirál téged leginkább?

A nyugalom. Ha sikerül kikapcsolni a fejemből a napi apró-cseprő ügyeket, és szabadon engedhetem a gondolataimat, fantáziámat.  

 

A történeteid saját élményen alapulnak, vagy kitaláció mindegyik?

Mindegyik kitaláció. Annyiban alapulnak saját élményeimen, hogy az évek során felgyülemlett élettapasztalataim figyelembevételével írom meg őket.

 

Egy-egy történet megírására mi ihletett?

Általában több téma is foglalkoztat, hol ezen, hol azon jár az eszem.  Hogy végül melyikből kerekedik ki novella, az változó. Van, hogy – mint Newtonnak az alma - elég egy apró külső hatás, akár egy mondat, egy látvány, egy szituáció, ami beindítja az alkotási folyamatot. De, az is előfordul, hogy valamilyen csavar, meglepő fordulat villan elsőként az eszembe, és abból kiindulva építem fel a történetet.

 

A szereplőket az ismeretségi körödből mintázod meg, vagy a képzeleted szülöttei?

A szereplőket nem konkrét személyekről mintázom, de többségükben olyan típusokat testesítenek meg, amilyenekkel az életben magam is találkoztam.

 

 

Miért Sarki tűz lett a kötet címe?

Azért választottam ezt a novellát a kötet címadójául, mert felvezeti azt a sajátos világszemléletet, mely egész könyvet áthatja.

Lényege, hogy létezik-e – hitem szerint igen – egy nálunk felmérhetetlenül magasabb szintű létforma, nevezzük Istennek, aki olyasmikre képes, amiket a mi emberi eszünk fel sem bír fogni.

Ebből következően a világnak, amiben élünk, talán valójában olyan a természete, amilyenre „józan” tapasztalataink alapján álmunkban sem gondolnánk. A titkok azonban ott vannak elrejtve a több ezer éves vallási tanokban, csak korunknak megfelelő, teljesen újszerű logika alapján kellene megközelítenünk őket.

  

Volt-e szerencséd élőben látni ilyen csodálatos sarki fényt?

Bár a könyv címében szereplő Sarki tűz nevű (létező, vagy nem létező) jelenség nem azonos a Sarki fénnyel, ez utóbbinak is nagy csodálója vagyok, és, mivel még élőben nem láttam, boldogan megnézném valamikor.

 

A fülszöveget elolvasva azt érzem, hogy több műfaj van jelen a könyvben. Fantasy, sci-fi, krimi. Mi ösztönzött arra, hogy egy művön belül több műjajt is alkalmazzál? Ezek jelenléte okozott-e valamilyen problémát a mű megírásakor?

Valóban így van, a legtöbb novellában tartalmilag keverednek a műfajok. Ez számomra nem okozott problémát, hiszen nem tudatosan törekedtem erre, a történetek egyszerűen így álltak össze bennem. Inkább az jelenthet gondot, hogy a kényszerű címkézés miatt esetleg nem talál rá a könyvre mindenki, akit érdekelne.

Miért a novella, és miért nem inkább egy kisregény? Sokat olvastam a kisregény, és a novella különbségeiről. Mit gondolsz ezekről? Te miben látod a lényeges különbségeket?

Most megfogtatok. Soha nem foglalkoztam vele, hogy formailag milyen műfaj kerekedik ki az írásaimból. Jelen esetben az egy-egy gondolatot kibontó történetek ösztönösen novellaként öltöttek testet. De, ha jobban átgondolom, akad köztük olyan is, ami a határokat súrolja. Talán nem fognak megkövezni érte, ha lesznek, akik szerint kisregényt is „adtam el” novellaként.

 

Mennyire szerkeszted tudatosan a műveidet?

Szembesülsz nehézségekkel az írás során? Ha igen, milyenekkel?

Sokszor éppen azért szembesülök nehézségekkel, mert igyekszem minél jobban megszerkeszteni a novelláimat. Az alkotás legélvezetesebb része az, mikor szárnyal a képzelet, és az ember csak írja, írja. Hanem, mikor az egészet „össze kell rázni”, visszanézni, javítani, húzni, esetleg átszerkeszteni, az hosszú, küzdelmes, nemszeretem munka számomra.

 

E-könyv, vagy nyomtatott könyv párti vagy?

Én mindkettőt kedvelem. Remélem, Magyarországon is egyre többen felismerik majd az e-könyv előnyeit, például, hogy sokkal olcsóbb.

 

Mely művek voltak rád hatással?

Meghatározó könyvélményem volt Dosztojevszkijtől  A Karamazov testvérek , de nagy hatást gyakorolt rám Asimov sci-fi írói munkássága is, elsősorban az Alapítvány-trilógia. Filmek közül pedig első számú kedvenc a Mátrix.

 

Olvastam a kötetet, megfogott, és írtam róla… Kedves Éva, készülsz újabb könyvvel?

Körvonalazódik bennem egy elképzelés, de még korai volna beszélni róla. Ha megvalósul, kicsit más jellegű lesz, mint az első kötetem. Elképzelhető, hogy éppen kisregény.

 

Ekker Évát kérdezők:

Kocsis Nagy Noémi, Karácsony Mária, M. Szolár Judit, Balogh Enikő, Horváth Éva, Farkas Péter, Pados Judit, Lang Tünde, Bogár Erika.

 

Írta: Kocsis Nagy Noémi

 

 

Címkék