hero image

Fókuszban a szerző: Éliás Attila

Publio Kiadó |

Éliás Attila a kérdésre, hogy miért a Publiot választotta könyvének megjelenéséhez azt felelte, hogy a szerzői kiadás részéről egy kísérlet, hogy lássa, hogyan működik. Tapasztalata az, hogy van igény a jó könyvekre, de a kéziratok útjai kiszámíthatatlanok. Művének címe Igen. Nem. Mint mondja egyfajta fejlődéstörténet, mágikus realista, de messze nem Coelho. Anti-Harry Potter ízű felnőtt mese, ami bizonyos tekintetben beavat, válaszokat ad, és fontos kérdéseket vet fel.

 

Kérlek mesélj egy kicsit magadról, hogy kezdtél el publikálni, mióta írsz? Miért a szerzői kiadást választottad? 

Kérlek ossz meg velünk egy könyvírással, könyvkiadással, marketinggel kapcsolatos tapasztalatot!

Helló! Négy évtizede koptatom a bolygónk felszínét. Jártamban keltemben körbenéztem itt, és rájöttem, hogy írni jobb, mint beszélni. Első gyermekem ez a fenti könyv. Kicsit túlírt, kicsit túldédelgetett, de ott van az elmúlt húsz évem összes tapasztalata a sorok között. Rétegelt a történet, aki nem figyel, menet közben lemarad. Többszöri elolvasást követel a regény, hogy ne csak engem ismerj meg belőle, hanem magadat is. Egyfajta fejlődéstörténet, mágikus realista, de messze nem Coelho. Anti-Harry Potter ízű felnőtt mese, ami bizonyos tekintetben beavat, válaszokat ad, és fontos kérdéseket vet fel. Nehéz olvasmány, mely e-book formátumban december 31-ig most ingyen beszerezhető. A szerzői kiadás részemről egy kísérlet, lássuk, hogyan működik. Tapasztalatom: van igény a jó könyvekre, de a kéziratok útjai kiszámíthatatlanok. Nálam a sietős publikálás felemás eredményt szült. A szerkesztéshez nem értek, csak írni tudok, ezért nekem nyűg és teher minden technikai rész. Elbénáztam a formai követelményekkel, és most sem megy a megfelelés. A regényem első kiadásában, főleg a vége felé, kisebb-nagyobb fogalmazási bakik vannak. Javított kiadás várható.

 

Azt írod, a könyvből téged is meg lehet ismerni, és az olvasó is magára ismerhet. Az írás során mennyire építkezel a valóságból, és mennyi a fantázia szüleménye? .... Hogyan kell értelmezni az anti Harry Potter kifejezést? A mesevilágot utasítod el, vagy a célközönség más?...... Mennyire tudatosan választottad ezt az elutasítást?....... Coelho-t említed, akit sokan lenéznek, mások istenítenek. Te hogy viszonyulsz hozzá és a munkásságához? ....... Milyen filozófia vezérel a hétköznapokban?

A valóság is a fantáziánk szüleménye, úgyhogy nem tudom. Nem utasítok el azonnal semmit. Az Anti-Harry Potter stílus azt jelenti nálam, hogy a könyvemben nincsen klasszikus ’protagonista kontra antagonista’ felállás, ahol a hős a végén legyőzi a gonoszt a mestere(i) által jól kitanult, öncélú varázslatai segítségével. Nálam nincs külső ellenség. Az emberfeletti képesség, tudás nélkül életveszélyes. Meg is mutatom a könyvben, hogy hogyan és miért. Coelho erősen megosztó író. Jártam az „utcájában”, oda még térkép sem kellett. Egyszerű, gyorsan emészthető ezotériát kínál. A könyvei biztonságosak. Hasznos volt elolvasni pár művét, de hamar „kinőhető” a mondanivalója. Harminc fölött már azt mondta rá az elmém: - Lehet továbbmenni, nincs itt kérem semmi látnivaló! A hétköznapokban az élni, és élni hagyni… akarom mondani a „hagyjatok engem békén” filozófia vezérel; ha ez az.

 

Az íráshoz, alkotáshoz szövegszerkesztőt vagy a hagyományos papír - toll/ceruzát használsz?

Hagyományos LG laptopon írok, word dokumentumba, erős szövegszerkesztői tudáshiánnyal.

 

Miért pont ez lett a regényed címe?

Ezek a szavak a döntéseink pecsétnyomói. Minden pillanatban, minden pillanatra használjuk őket, és abszolút befolyással bírnak. A legerősebb szavak. A „szeretlek” is az „igen”-ből nő ki. Tegyél fel kérdéseket a regényemre: Ő írta? Olvasható? Jó könyv? Értem? (Igen is, és nem is.) Umberto Eco leghíresebb regényének címe: „A rózsa neve”. Miért? A regényből nem derül ki. A jó könyv jó olvasót kíván. Olyat, aki maga is beletesz a történetbe. Te adj válaszokat magadnak.

 

Mennyi idő alatt sikerült megírnod ezt a könyvet? Minden nap szánsz időt az írásra vagy csak akkor ülsz le ha jön az ihlet?

A könyv tíz év alatt íródott meg. Ahol én írtam, ott gyenge és hibás, ahol kaptam a sorokat, csak ott működik jól. Nincsenek írók. Senki sem az. Vannak működő, ember formájú égi csatornák, és vannak önjelölt „médiumok”, akik íróknak hiszik magukat, de ők csak papíron fecsegnek. A fontos és jó könyvek magunktól íródnak. Sőt, platóni ideaként mindig is léteznek, mind a megírtak, mind a még megírásra várók. Le lehet hozni őket, ekkor vagy ihletett állapotban. Nálam szépen jönnek, idekérezkednek, és ha nyugodt a környezetem, akkor akár egy teljes oldalnyit is le tudok pötyögni belőlük egy nap. Mostanra a harmadik regényem íratja magát.

 

Mi sarkallt írásra? Mit jelent számodra az írás? Honnan jött a könyv alapötlete? Milyen nehézségekkel szembesültél írás során? Mit csinálnál máshogyan, ha most adnád ki először?

Az írás számomra kommunikáció, közvetítés. A személyemet is formálja, alakítja, megmutatja magamnak magamat. Egy csatorna vagyok, aki ha tiszta, átjönnek rajta dolgok, amiket miközben leírok, élvezem. Nem volt alapötletem, „meg lettem szólítva.” Semmilyen más nehézséget nem ismerek az eldugult csatornán kívül, ami akkor áll fenn, ha gondolkodni vagy írni AKAROK írás közben. Ha most adnám ki először, keresnék egy szövegszerkesztésben járatos embert, mert ez az első kiadásom egy letisztulatlan kézirat benyomását kelti, szerintem.

 

Azt írod, hogy könyvedben ott van az elmúlt húsz éved összes tapasztalata. Ezek után - bár formai szempontból még látsz rajta javítanivalót - tartalmilag úgy érzed, hogy befejezted? Sikerült kiírni magadból, amit akartál?

Tovább akartam írni az elsőt, de nem engedte. Befejezte magát. Nem szabad erőltetni. Akkor jó a történet, ha erősebb, mint te vagy.

 

Először is szeretnék neked gratulálni! Felnőtt mese, amely válaszokat ad, fontos kérdéseket vet fel....Kinek ajánlod a könyvedet ezek alapján?

Köszönöm a gratulációt. Az én érdemem kizárólag a fenék, a szem és az ujjak megterhelésében van. A könyvet azoknak ajánlom, akik jó papok, és holtukig tanulnak.

Köszönöm a kérdéseiteket!

 

Éliás Attilát kérdezők: Kocsis Nagy Noémi, Guthné Lovasi Tünde, Aux Eliza, Cselőtei Csilla, Lang Tünde, Ekker Éva, Orsós Anna.

 

Írta: Kocsis Nagy Noémi

 

Címkék