hero image

Fókuszban a szerző: Körmöndy Tímea

Publio Kiadó |

Körmöndy Tímea író a Publio szerzői kiadóban a Fabatkó című mesekönyvet jelentette meg. Egy hibiszke, akit száműzött a mesevilág című fantasy meséjéhez hasonlóan ez a történet is erkölcsi kérdéseket boncolgat. Tímea meséi végén mindig marad valami nyugtalanság az olvasókban: minden rendben van a saját környezetükben, úgy jó a világ, a maga igazságtalanságaival, ahogy személyesen is érzékeli?

A szerző úgy véli, hogy az okok, amiért az írók egyre gyakrabban döntenek úgy, hogy könyvük születése fölött rendelkezni szeretnének, bőven túlmutatnak azon, hogy a művük nem elég jó ahhoz, hogy egy hagyományos kiadónál megjelenhessen.

 


 

Szeretném megköszönni nektek a rengeteg kérdést. Hálából igyekszem mindegyikre válaszolni. Büszkeséggel tölt el, hogy ennyi mindenre vagytok kíváncsiak velem, és a munkáságommal kapcsolatban. Akkor fogjunk bele!

Mondj magadról pár szót!

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani a honlapomat, amit a Finchweb Design Studio-nak köszönhetek. Az oldal nemcsak engem, és az írásaimat mutatja be, hanem összegyűjti a rajzaimat, és a festményeimet is. Az utóbbiakból szervezés alatt áll egy kiállítás is, ami reményeim szerint idén már látogatható lesz. Erre a linkre kattintva juttok el a weblapomra: http://irodalmi-lelektukor.webnode.hu/

 

Beszélj (leendő) könyveidről

Egy kéziratom a „fiókomban” megjelenésre vár. Ez a történetem mesés környezetben játszódik, és állatok, és más csodás lények a szereplői. De ez senkit ne tévesszen meg! Az én meséim kamaszoknak, vagy felnőtteknek szólnak, apró csemetéknek nem ajánlom őket. Nekik a mesék túl csavarosak, ijesztőek lennének. A kiadásra váró kézirat címe: „Mese vagy meskete??”. De lehetséges, hogy a címén még változtatok. A már eddig megjelent „Fabatkó. Egy hibiszke, akit száműzött a mesevilág”. című fantasy mesémhez hasonlóan ez a történet is morális kérdéseket boncolgat. Az én meséim végén mindig marad valami nyugtalanság az olvasóimban: minden rendben van a saját környezetemben, úgy jó a világ, a maga igazságtalanságaival, ahogy személyesen is érzékelem?

Jelenleg is dolgozom egy történeten, amit év végére szeretnék befejezni. A címe: „ A menekülő király ”.

 

Ossz  meg a többiekkel pontosan egy marketinggel, könyvkiadással vagy könyvírással kapcsolatos tapasztalatot.

Fontosnak tartom, hogy az írók ne csak a közösségi oldalakon legyenek aktívak, hanem rendelkezzenek honlappal is, ahol részletesebben megismerheti őket az érdeklődő.

 

A borítóra a figurákat te rajzoltad vagy esetleg a te konkrét elképzelésed alapján rajzolta valaki? Vagy esetleg csak véletlenül találtál egy jó képet? 

A Fabatkó könyvem borítóját, és a tíz darab fekete-fehér illusztrációját Boros Borbála grafikusnak köszönhetjük. Elgondolkodtam rajta, hogy én készítem el a könyveim borítóit, de végül beláttam, hogy ez rossz döntés lenne. A borítótervezés fontos dolog, hiszen gyakran ez alapján választanak könyvet az olvasóink. Úgy éreztem, jobb, ha ezt a munkát másra bízom.

 

Számodra mit jelent a mese? Magad örömére olvasol-e meséket vagy mesékről szóló esszéket, elemzéseket, mesepszichológiát? Van-e kedvenc meséd?

„A mese a mindenség kulcsa. A lélek ajtaján kopogtat.” Jungtól származik a fenti idézet, és minden benne van, amit a mesékről gondolok.

Én javarészt meséket írok, és fontosnak tartom, hogy ezért kapcsolódó szakirodalmat is olvassak. Mindig is vonzódtam a pszichológiához, és a mesepszichológia különösen vonzó terület a számomra. A történeteimbe igyekszek tanulságokat is belecsempészni.

Mi a kedvenc mesém? A régi meséket szeretem, mert ezek a történetek még létre hoznak egy kapcsot a mesemondó és hallgatója között. A mai mesékkel, rajzfilmekkel kritikus vagyok, mert tálcán rakják elénk az élményeket, a képzelőerőnkre semmi szükségünk.

  

Tervezel újabb könyvet kiadni? Miért döntöttél a magánkiadás mellett?

Igen, szeretném, ha több megjelent kötettel is büszkélkedhetnék. A magánkiadás mellett üzleti okok miatt döntöttem.

 

Hogyan szövődött szerelem közted és a mesék között?

Gyermekként édesanyám esténként mindig mesélt nekem, és a testvéremnek. Ezekre a meghitt estékre a mai napig szívesen gondolok. Valahol itt kezdődhetett a vonzalom a mesék fantasztikus, és gyógyító világához.

 

Honnan jött az indíttatás az írásra?

Gyerekkorom óta írok, és rajzolok. Egyszerűen szeretem. Közbeszerzési, jogi szakértőként dolgozom, ami precizitást, és munkafegyelmet igényel. Egy-egy nehéz nap után nagyon jól esik fantázia országban kalandozni.

 

Mikor és mennyi idő alatt készült el az első műved?

Az első kéziratomat fél év alatt írtam meg. Általában gyorsan haladok az írással. Csak leülök a gép elé, és filmként pereg előttem a sztori, csak annyi a dolgom, hogy legépeljem.

 

Miből merítesz ihletet az íráshoz?

Imádom a természetet, nagyon szeretek barangolni az erdőkben, hegyvidéken. A meséim is szoros kapcsolatban állnak az anyatermészettel.

 

Mindig is az olyan mesék iránt vonzódtál, amelyekben kitalált lények szerepelnek?

Igen. Fantasztikus érzés új világokat teremteni, egy általam kitalált mesebeli népcsoport társadalmát felépíteni, kultúráját kitalálni.

 

Vannak tesztolvasóid, tanácsadóid?

Vannak tesztolvasóim, szerintem erre minden írónak szüksége van. De a tanácsokat nehezen fogadom el, ragaszkodom a kitalált világaimhoz. De, ha a kritikusaim alátámasszák a kifogásokat egyértelmű, világos érvekkel, akkor nehezen, de meggyőzhető vagyok.

 

Hogy néz ki nálad az alkotás folyamata? Minden egyes nap leülsz és írsz, vagy hullámokban tör rád? Megszerkeszted vagy hagyod szárnyalni a fantáziádat?

Nem minden nap, de hetente többször is leülök írni. Ha eszembe jut egy regény ötlet, akkor lehuppanok a számítógép elé, és egy, maximum két oldalban kidolgozom a történetem cselekményét, és a szereplőket. Ehhez a vázlathoz végig tartom magam. Amikor beindul a fantáziám előfordul, hogy nehézséget okoz, hogy tartsam magam vezérszálhoz, de törekszem rá.

 

Szembesülsz nehézségekkel írás során? Ha igen, milyenekkel?

Igen. A „Vége” felirat előtt gyakran megtorpanok. Igyekszem megtalálni a történeteim tökéletes befejezését, és ilyenkor előfordul, hogy elbizonytalanodom.

 

A veled történtek, főbb életeseményeid visszaköszönnek az írásaidban?

Én úgy gondolom, hogy az írók önéletrajza mindig visszaköszönt a műveikben. De nem csak az íróknak, hanem minden művésznek tükröződik az élete a keze alól kikerülő munkáiban.

 

Van olyan személy, akinek a rád tett benyomása tükröződik a műveidben, akár a műfajválasztásban, akár egy szereplő személyiségében?

Nagy rajongója vagyok Beatrix Potter-nek. Egy angol írónak, aki illusztrátor, természettudós, és természetvédő volt. Saját kezűleg illusztrált gyermekkönyveivel vált híressé.

 

Mi a véleményed a könyvkiadás jelenlegi helyzetéről?

Erre Mr. Moore képregényíró, és rajzoló szavaival szeretnék válaszolni:

„A könyvkiadás ma tiszta káosz. Ismerek kiváló írókat, akik nem tudják kiadni a könyvüket”, „Add ki magad a könyved. Ne bízd másokra.”

 

Mit gondolsz arról, hogy sokan úgy vélik, magánkiadásban csak azok a könyvek jelennek meg, amelyeket a nagy kiadók nem találtak kiadásra méltóknak?

Az okok, amiért a szerzők egyre gyakrabban döntenek úgy, hogy könyvük születése fölött rendelkezni szeretnének, bőven túlmutatnak azon, hogy a könyvük nem elég jó ahhoz, hogy egy rendes kiadónál megjelenhessen.

Szerintem a kiadók lényegesen kevesebbet dolgoznak egy-egy könyvön, mégis ők teszik zsebre a profit nagy részét.

 

E-könyv vagy nyomtatott könyv párti vagy?

Kedvenc időtöltéseim közé tartozik, hogy a rózsáim szomszédságában kiüljek egy nyugágyra olvasgatni. Sajnos én is szeretem a környezetszennyező papíralapú könyveket. De tudatosan egyre kevesebbet vásárolok belőlük, és amit lehet e-könyvként szerzek be. 

 

Van főfoglalkozásod? Mit szabad tudni róla, van köze az íráshoz?

Már említettem, hogy közbeszerzési, jogi szakértőként dolgozom. Egyelőre még nem tehetem meg, hogy csak a művészetnek éljek. De mégis szerencsés helyzetben vagyok, mert otthonról dolgozom, és ezáltal magam osztom be az időmet. Így a bennem lakó művész is nagyobb szabadságot kaphat.

  

Minek tartod magad: művészléleknek vagy gyakorlatiasnak?

Ez nehéz kérdés, mert kettős életet élek. Eredeti nevem Körmöndi Brigitta Tímea. Ha a civil foglalkozásomat űzöm, akkor ezt a nevemet használom, és ilyenkor nem engedhetem meg magamnak azt a luxust, hogy művészlélek legyek. A szakmámban a pontosság, és az alaposság nagyon fontos.

 

Az alkotás Körmöndy Tímea név alatt folyik, és ilyenkor egy másik dimenzióban, soha nem látott vidékeken járok. Alkotói tevékenységet csak akkor végzek, ha minden más dolgomat elintéztem. Mert ilyenkor szörnyen szórakozottá válok, és a családom sokszor neveti az ügyetlenkedéseimet. Olyannyira válok figyelmetlenné, hogy előfordult, hogy a vásárolt kenőmájast a kenyértartóba, a pékárut pedig a hűtőbe tettem.

 

Hogy viszonyul a családod az íráshoz?

Szerencsés vagyok, mert megértő, és támogató család áll mögöttem. Nagyon türelmesek hozzám, és érdekli őket az alkotásaim. Azt külön köszönöm nekik, hogy nem csak dicsérik, de építő kritikát is hozzá fűznek a műveimhez.

 

Milyen visszajelzések érkeztek hozzád a könyved kapcsán?

Javarészt jól fogadták az olvasók a könyvemet. Természetesen kaptam negatív kritikákat is, én ezekre különösen oda figyelek. Ha a kritikát valósnak érzem, akkor igyekszem tanulni belőle.

 

Mit tanácsolsz kezdő íróknak?

Szerintem nincs kezdő író. Ha rendszeresen leülsz a fehér papír elé, és írsz, akkor író vagy.

 

Körmöndi Tímeát kérdezők: Kocsis Nagy Noémi, Balogh Enikő, Bogár Erika, Körmöndy Tímea, Brátán Erzsébet, M. Szolár Judit, Czene Enikő, Lang Tünde.

 

Írta: Kocsis Nagy Noémi

Címkék