hero image

Fókuszban a szerzőtárs: Juhos Gábor

Publio Kiadó |

Mai szerzőnk Juhos Gábor, fiatal író, aki a Noir York City sorozattal, The Black an White Love Story című könyvvel jelentkezett legutóbb. A jó és rossz állandó körforgásáról szeret írni, illetve férfi létére írt Love Storyt. Nyolc éve írta meg az első változatát, amit végül is átdolgozott formában adott ki, tárt az olvasók elé. Történetei egy alternatív valóságban játszódnak.

Könyvének linkjét itt: publioboox.com/hu_HU/noir-york-city4.

Blogjának linkjét itt találjátok: http://nycnovel.blogspot.hu/

A vele készült interjú anyaga pedig itt olvasható:


 

Kedves kérdések kavalkádja

A cím nem elég leíró, ezért egy kis bevezető a bejegyzéshez:

Szóval, történt az, hogy tagja vagyok az arckönyvön a szerzői csoportnak, aminek égisze alatt megjelent már négy könyvem. És jött egy olyan kreatív kezdeményezés, hogy kérdezgessenek a szerzők egymástól, majd a válaszok megjelennek a saját, illetve egy közösbe belinkelt blogon.

Így jutottunk most el oda, hogy egy informális interjút adok az érdeklődők számára. Íme!

Mondj magadról pár szót, beszélj a (leendő) könyveidről, ossz meg a többiekkel pontosan egy marketinggel, könyvkiadással, vagy könyvírással kapcsolatos tapasztalatot!

Hálátlan dolog a bemutatkozás, ezért kihagynám a részletes Ádámtól - Armageddonig részt. Ami releváns lehet, hogy mindig is szerettem történeteket kitalálni, már gyerekkoromban is hozzám fordultak a többiek, ha éppen nem tudtuk eldönteni, hogy mit játsszunk. A fogalmazást szerettem, ahogy később az irodalmat is, és érettségi környékén jöttem rá, hogy örömet szerez számomra az írás. Így jutottam el a saját versekből kiindulva a rövid novellákon át egészen a regényekig.

Az eddig megjelent könyveim mind azonos univerzumban játszódnak, egyfajta alternatív valóságban, de közel a miénkhez. Konkrét folytatások nincsenek, viszont nagyon szeretem összekötni egyik könyvet a másikkal akár történetileg, akár azonos szereplők beleírásával.

A következő írásom lesz az első igazi folytatás, mégpedig a Road to Redemption alcímé.

Igazából nincs konkrét marketingtervem, és eladási vagy ranglistás vágyaim sincsenek. Tapasztalatom szerint a könyvkiadáshoz, illetve magához az egész művelethez írástól a megjelenésig, nagyfokú alázat szükséges és jó önismeret. Érdemes tudni, hogy mik a saját korlátaink, mik azok, amiket lehet feszegetni és miket fölösleges döngetni. Miután mi szerzők megtettük a magunk részét a könyveink életre hívásában, a többit az időre kell bízni. Senki nem lesz ismert vagy elismert egy nap/hét/hónap alatt. (általában…)

Mikor kezdtél írni? Tervezel még könyvet/könyveket? Mi adja az ihletet? Mennyire nehéz volt kiadni az elsőt?

Írni már gyerekkoromban elkezdtem, a legelső történetem két majomról szólt, akik egy lakatlan szigeten ragadtak. Hogy hány évesen írtam, már nem tudnám megmondani

Könyveket mindenképpen tervezek még írni, legalább három konkrétabb ötletem vár megvalósításra. Az ihletet sok tényező adja. A legelső könyv esetében személyes élmények illetve egyfajta terápia jelleg volt a fő mozgatórugó, viszont onnantól kezdve szinte minden ment magától. “Ez a másik karakter is érdekes, írjunk róla, akkor írjunk utána az öccséről, aki mélyebbre süllyed az alvilágban, stb…”

Az első könyv megjelenése egyszerre volt nehéz és a maga nemében könnyű is. Mivel magam terveztem a borítót és a belívet, időigényes munka volt, de élveztem. A nagy szerencsém az volt, hogy minden mást nyugodtan a kiadóra lehetett bízni, ők pedig lehetővé tették 1-2 hónapon belül, hogy a kezem közt fogjam életem első kiadását.

Hogy esett a választásod a “love story”-ra, más műfajban is írsz? (Én abszolút nem találom meglepőnek, ha férfiak írnak a témában, mert az egyik kedvencem Nicholas Evans legnyűgözően mutatja be a férfi és nő kapcsolatát, sok népszerű női szerzőnél árnyaltabban, finomabban.)

Love Story esete különleges. Maga az ötlet bő 8 évvel ezelőtt született és igazából ez volt az első nagyobb volumenű írói vállalkozásom. Viszont, amikor elkészült, ugyan büszke voltam rá, de elég volt pár év, és inkább röhejesnek tartottam, semmint izgalmasnak vagy érdekesnek. Ám nem akartam, hogy akár egy is elvesszen a „gyermekeim” közül, így tavaly elkezdtem újraírni és felújítani az egészet. És, hogy miért pont a szerelem? Sokakat foglalkoztat, mindenki életében jelen van, így bárki tud azonosulni vele mind a szereplőket, mind a történetet illetően.

Más műfajban is írok, bár nem kenyerem a műfaji meghatározás vagy skatulyázás. Ha mondani kéne, talán eddig dráma és akció témában írtam még. Viszont szeretnék egyszer egy jó krimit és sci-fit is írni.

Honnan a címválasztás?

A noirhoz nem sok köze van a történeteknek. Sokkal inkább azt a gondolatot hordozza magában, hogy a világ alapvetően fekete és fehér, jó és rossz dolgok állandó forgataga és váltakozása. De persze vannak olyanok is, akik valahol egy vékony, szürke mezsgyén próbálnak egyensúlyozni, vagy épp felváltva állnak itt is, ott is. Ebből kiindulva a történetek és a szereplők élményei is mindig ebben a kettősségben mozognak, alakulnak. Az alcímek pedig értelem szerűen mindig az adott könyv egy gondolatát hordozzák magukban.

Naponta mennyi időt szánsz az írásra?

 Nem szoktam napi szinten írni. Megvárom, amíg a gondolat vagy fejezet megérlelődik a fejemben és csak utána írom le. Ilyenkor sikerül általában szenvedéllyel írni, amitől megtelik élettel az iromány. Legalábbis, szerintem… 

Követsz-e valamilyen technikát az írás során? Van-e olyan dolog, amihez ragaszkodsz írás közben? pl. zenehallgatás, kávé vagy egy pohár bor.

Szigorúan mindig csak addig írok, amíg van ihlet, nem szeretek most már kényszerített töltelékeket körmölni. Írás közben szeretem, ha szinte totális csend van körülöttem és magam lehetek a gondolataimmal. Néha, ha elakadok, vagy szünetre van szükségem, általában pasziánszozom, ez mindig beválik.  Ugyanakkor, nem vetek meg egy pohárka whiskyt sem.

A fontosabb, vagy „filmszerűbb” jeleneteknél pedig van, hogy meghallgatom az elképzelt háttérzenét, akár többször is, vagy lejátszási listában, esetleg elképzelem a párbeszédeket a szereplők hangján.

Milyen marketing stratégiákat használsz? Milyen csatornákon keresztül értékesíted a könyvedet?

Alapvetően nem sok tudatos marketing eszközt használok. Volt az eddigi könyveimnek külön facebook oldala, ami mostanában lett egyesítve, illetve létrehoztam egy blogspot oldalt is, valamint egy wikia oldalt, minden részletes leírással. A spoiler - veszély utóbbinál fennáll! 

A legutóbb megjelent könyvem adott ihletet egy bemutató videó elkészítéséhez, illetve, elérkezettnek láttam az idejét névjegykártyák elkészítésének. A könyvek hírei pedig szeretem, ha az olvasók révén jutnak el másokhoz, így nagyon “tukmálni” nem szoktam, mert csak a komoly érdeklődők érdekelnek.

Én is arra lennék kíváncsi, hogyan esett a témaválasztás éppen “love story”- ra? Igaz, hogy a férfiak között is vannak igazán jó képviselőik ennek a műfajnak, de azért ritkaság. Pedig engem kifejezetten izgat a férfiúi szemszög.

Amit fentebb leírtam, az ugyanúgy áll ennél a kérdésnél is. Annyit esetleg még hozzátehetnék, hogy a Love Story, amikor a bétája íródott, épp egy jelentős válaszút előtt álltam az életemben, ami nagy részben egy akkor aktuális szerelemhez is volt köthető. Így szinte evidens volt, hogy ezt felhasználom egy történetben mintegy metaforaként az élet számtalan döntésére. A konklúzió pedig ott áll a könyv utolsó mondatában.

Köszönöm a kérdéseket, igazán megtisztelő volt az érdeklődés, bármi egyéb kérdés felmerül, ne habozzon senki megkeresni a fent linkelt csatornák valamelyikén!

Írjon mindenki, mindenről mindent, mert a szavak legalább olyan hatékony fegyverek, mint az AK-47-esek és barátai!

Világbéke és cukiszandálokat mindenkinek!

Juhos Gábort kérdezők: Kocsis Nagy Noémi, Brátán Erzsébet, Bogár Erika, Tóth Bettina, Horváth Éva, Pados Judit.

Írta: Kocsis Nagy Noémi

 

Címkék