hero image

Hírek az irodalom világából

Publio Kiadó |

Ez egy nyugodtabb hét volt, de két jó hírrel azért készültünk. Alan Moore, az ismert képregény-guru és fővarázsló a self-publishing mellett tette le a voksát, mondván, a kiadóiparban hatalmas a káosz. A másik pedig egy honlap megtalálása, nevezetesen a Gotham Writers Workshop kreatív közösség oldaláé, ahol a tényleges és az online írói kurzusok megrendezésétől és lebonyolításától kezdve a tanácsadáson át a tematikus könyvlistákig, valamint segédanyagokig minden megtalálható.


 

Alan Moore a self-publishing mellé állt!

„A könyvkiadás ma tiszta káosz. Ismerek kiváló írókat, akik nem tudják kiadni a könyvüket”, mondta Alan Moore, majd elmagyarázta, hogy sok kiadó fél kockázatot vállalni fikciós művek esetében. És mi volt erre a válasza?

„Add ki magad a könyved. Ne bízd másokra.”

A képregények és forgatókönyvek nagyszakállú ősmágusa, Alan Moore egy könyvtárbezárás elleni tiltakozáson szólalt fel, és tőle elvárhatóan okos és megszívlelendő dolgokat mondott. „Ha mindennap írsz, akkor író vagy” mondta, majd bőkezűen ellátta a hallgatóságát egy csokor tanáccsal. Ezek némelyikét már százszor hallottuk. Írjunk sokat, legyen önkritikánk, írás közben ne a pénzügyekkel foglalkozzunk. Ezeket már ismerjük. Az igazi csavar azonban ezek után következett. Mr. Moore ugyanis őszintén kijelentette, hogy mivel a könyvipar egy káosz, a legjobb, amit egy szerző tehet, ha maga adja ki a könyvét.

Köszönjük a támogatást, Mr. Moore!

A cikk az alábbi linken olvasható angolul. A fentebbi felvétel pedig 2011-ben készült, a mester épp tanácsokat oszt a leendő szerzőknek.

Gotham Writers Workshop: Ablak-Zsiráf az íráshoz

Igazi kincsesbányára bukkantunk a Gotham Writers Workshop oldalon, amely egy 1993 óta létező kreatív írói közösség honlapja. A közösség írói kurzusokat, workshopokat és képzéseket rendez, úgy fizikálisan, mint online. Ennyi idő alatt pedig rengeteg hasznos információt és tanácsot összegyűjtöttek az oldalukon, amelyek szinte mind elérhetőek a nagyközönség számára is. De ami minket idevonzott, az nem volt más, mint az ismert és elismert írók tanácsai és ötletei az írással kapcsolatosan.

George Orwell például felállít öt szabályt, majd a hatodikban azt tanácsolja, inkább szegjük meg az előző ötöt, minthogy valami barbárságot kövessünk el a nyelv ellen. Kurt Vonnegut azt javasolja, hogy a regényben legalább egy olyan karakter legyen, akinek az olvasók szurkolhatnak, de azért rögtön hozzáteszi, hogy az írónak kegyetlennek is kell lennie. Zúdítson bajokat a karakterei nyakába, hogy az olvasó láthassa, milyen fából faragták őket. Michael Moorcock szerint felettébb ajánlatos, hogy a regény főbb szereplőit és témáit annak első harmadában mutassuk be. Neil Gaiman rámutat, hogy amikor mások azt mondják, hogy a regényünkben valami rossz, vagy nem működik, általában igazuk van. Amikor pedig megmondják, hogy mi rossz és hogyan kéne javítani, általában tévednek. A végére hagytuk a legmulatságosabbat: Edgar Allan Poe nevében is íródott egy hamis tanácsgyűjtemény, amelyben elhangzik, hogy ha kétségeink támadnának, temessünk el valakit élve.

A tanácsok ezen a linken olvashatóak angolul.

Címkék: hir, szerző, tanács

Címkék