hero image

Híres bestsellerek, amik magánkiadásban láttak napvilágot

Publio Kiadó |

Amikor írsz egy könyvet, benne van a pakliban, hogy a kiadók visszautasítják. Fájdalmas élmény, akár örökre elveheti a kedved az írástól. Sokan épp ezért mondják, hogy nem is éri meg felkeresni a kiadókat a kézirattal, csak akkor, ha páncélt viselsz a lelked körül. És ez csak az egyik szelete a hagyományos kiadásnak, ami miatt inkább a magánkiadást választják egyre többen.

 


 

Sok híres író átélte ezt a visszautasítást még írói pályájuk kezdetén. Stephen King első könyvét, a Carrie-t harmincszor utasították el a könyvkiadók. Annyira lesújtó volt ez számára, hogy ki is dobta a kéziratot. Jack Canfield - Mark Victor Hansen: Erőleves a léleknek című könyvét 140 alkalommal utasították vissza. James Joyce: Dublini emberek könyvét 18 alkalommal dobták félre és 9 évbe telt, mire magánkiadásban megjelentette. Mindannyian kasszasikert értek el a fent említett könyvekkel úgy, hogy végül saját maguk kiadták a könyveiket.

 

A következő bestseller írókkal ugyanez történt, de nem adták fel, magánkiadással érték el elsöprő sikerüket:

 

John Grisham 1989-ben írta meg Harper Lee: Ne bántsátok a feketerigót! könyvéből ihletet kapva a Ha ölni kell című könyvét. Kiadótól kiadóig járt, 28 elutasítás után egy kis magánkiadó segítségével ő maga intézte a könyv kiadását, első körben 5000 példányt nyomtatva belőle. Végül 1996-ban még film is készült a történetből.

 

http://admin.konyvaruhaz.info/media/files/james_redfield.gif

James Redfield: A mennyei prófécia című könyvét 1992-ben adta ki magánkiadásban, amit az autója csomagtartójából árult. Később felfedezte a könyvet a Warner Books, bestseller lett és nagyjából 20millió példányt adtak el belőle.

 

http://admin.konyvaruhaz.info/media/files/amanda.jpg

Amanda Hocking 17 regényt írt, mindet e-book formátumban, magánkiadásban jelentette meg. Több mint egymillió példányt adott el a regényeiből összesen. 2011-ben a St. Martin’s Press megvette a Trylle trilógiájára a jogokat, illetve további négy könyvsorozatra is szerződtek vele. Ezért kétmillió dollár ütötte a 26 éves írónő markát.

 

http://admin.konyvaruhaz.info/media/files/erikaleonard.jpg

Erika Leonard (E.L. James) több mint 70millió példányt adott el A Szürke ötven árnyalata című trilógiából világszerte. Pályája kezdetén a saját honlapján publikálta a történeteit, majd megírta a trilógia első könyvét, amit magánkiadásban jelentetett meg egy kis ausztrál cég segítségével, ami főleg nyomdai munkákkal foglalkozott. Elképesztő sikereket ért el, azóta film is készült a könyvéből.

 

http://admin.konyvaruhaz.info/media/files/michaelsullivan.png

Michael J. Sullivan 10 évig írta a könyveit, különböző műfajban, de senki sem fogadta be a kéziratait. A csalódás miatt abba is hagyta az írást 10 évre. A hosszúra nyúlt pihenő után pedig megírta a Riyria-krónikák  könyvsorozatot, amihez nem talált kiadót, de a felesége által alapított kis cégen keresztül magánkiadásban publikálta a könyveket. Hatalmas siker lett a sorozat, hatszámjegyű hasznot hozott neki a konyhára.

Címkék: bestseller, híres, író

Címkék