hero image

Híres írók furcsa írási szokásai

Publio Kiadó |

Minden írónak megvan a maga stratégiája, rutinja, hogy napi szinten jól tudjon írni. Az irodalmi ikonok is ugyanúgy, mint a kezdő írók, kialakították a saját furcsa szokásaikat, hogy motiválják saját magukat. Esküdtek rá, hogy ezektől a praktikáktól jobban megy nekik az írás.

 


 

1. Feküdj le

Sok íróval előfordul, hogy amikor vízszintesbe kerül, akkor működésbe lép a kreatív énje, elöntik a gondolatok és sokkal jobban tud az írásra koncentrálni. A híres írók közül többen is használták ezt a praktikát: Mark Twain, George Orwell, Edith Wharton, Woody Allen és Marcel Proust is a híve volt az ágyban fekve írásnak. Thruman Capote pedig úgy híresült el, mint a “teljesen vízszintes szerző”, mert nem bírt gondolkodni és írni, ha nem feküdhetett le.

http://admin.konyvaruhaz.info/media/files/MarkTwain.jpg

 

2. Állj fel

Az ellentábor másrészről arra esküdött, hogy állva kell írni, ilyen volt például Ernst Hemingway, Charles Dickens, Virginia Woolf, Lewis Carol és Philip Roth. A nagy gondolatokhoz ők olyan asztalt használtak, ami mellett állni kellett. Azóta már bebizonyították, hogy az állva dolgozás tényleg jó hatással van az egészségre és a kreativitásra.

http://admin.konyvaruhaz.info/media/files/ErnstHemingway.jpg

 

3. Írj kártyákra

Vladimir Nabokov és Pale Fire nagy hívei voltak annak, hogy mindent ötletüket kis kártyákra írták, amiket egy dobozban rendszerezve tartottak. Így lehetőségük volt, hogy bármikor átrendezzék a fejezeteket, újraírják a könyvet, áthelyezzenek egy-egy párbeszédet máshová, ha úgy érezték jónak. Nabokov a párnája mellett tartotta a kis dobozát, így ha arra ébredt, hogy valami csodálatos ötlet jutott eszébe, rögtön le is tudta írni.

http://admin.konyvaruhaz.info/media/files/VladimirNabokov.jpg

 

4. Használj színkódokat

Alexandre Dumas úgy írta A három testőrt és a Monte Cristo grófját, hogy színkódokat használt. Kék színű tintával írta a regényeit, rózsaszínnel a cikkeit és prózáit, sárgával pedig a verseit. Érdemes kipróbálni, lehet, hogy tényleg hatással van az agyunk kreatív területeire a toll színe is.

http://admin.konyvaruhaz.info/media/files/AlexandreDumas.jpg

 

5. Lógj fejjel lefelé

Az írói blokk ellenszere, ha fejjel lefelé lógsz egy kicsit, legalábbis Dan Brown szerint. Ez a terápia segített neki, hogy relaxáljon és jobban tudott tőle koncentrálni az írásra. Minél többet lógott fejjel lefelé, annál inspiráltabbá vált. Egy másik furcsa szokása A Da Vinci kód írása alatt alakult ki: mindig tartott egy homokórát az asztalán és óránként félretette az írást, hogy fekvőtámaszokat, felüléseket, nyújtásokat csináljon. Ez kifejezetten jó ötlet, segíti a az agy vérellátását és még egészségesebbé is válsz tőle.

http://admin.konyvaruhaz.info/media/files/DanBrown.jpg

Címkék: , író, tanács

Címkék