hero image

Híres írók furcsa írói szokásai

Publio Kiadó |

Az írás egy rendkívül bensőséges tevékenység, amikor az írónak le kell ásnia a lelke legmélyére ahhoz, hogy fantasztikus művet adjon ki a kezei közül. Nem csoda, hogy a nagy írók furcsa, olykor bizarr szokásokat vettek fel, amikkel úgy érezték, támogatni tudják a saját hatékonyságukat. Így próbálták önmagukat jobb íróvá tenni. Nem mondjuk, hogy követni kellene a példájukat, inkább csak érdemes megfigyelni magadat, hogy neked vannak-e hasonló írói szokásaid.

 


 

Victor Hugo

Olykor a ruha teszi az embert, és néha a könyvet is. Victor Hugo elzárta például az összes ruháját - kivéve egy sálat -, amíg írta A Notre Dame-i toronyőrt. Így teljes mértékben a munkájára tudott összpontosítani, mert ruha nélkül nem hagyhatta el a házat.

 

James Joyce

Az ír költő látásproblémákkal küzdött, ezért a műveit nagy kartonpapírokra írta zsírkrétával úgy, hogy az ágyában feküdt, hasára fektette a kartont és ehhez talpig fehérbe öltözött, hogy még több fény tükröződjön vissza a papírra.

 

Truman Capote

Truman Capote egész sor furcsa szabályt szabott magának az íráshoz, többek között például, hogy nem írt sosem pénteken, nem írt 13-as számú hotelszobában vagy nem írt olyan hamutál közelében, amiben több mint 3 csikk volt elnyomva.

 

Wallace Stevens

A költő, aki csak kis fecnikre, sétálás közben volt képes leírni a gondolatait.

 

Jack Kerouac

Az író egy nagy papírtekercsre írta le mesterművét, az Útont, ami nagyban megnehezítette az újranyomást a kiadónak.

 

Fredrich Schiller

A költő ragaszkodott hozzá, hogy az asztalának egyik fiókja tele legyen rohadó almákkal, mert az illatuk inspriálóan hatott rá. Egyes feltételezések szerint inkább csak elszállt a szaguktól, de akárhogy is, számára hasznos volt ez a rituálé.

 

Agatha Christie

Agatha Christie állítólag a legnépszerűbb gyilkosságait akkor találta ki, amikor almát evett egy nagy kád forró fürdőben üldögélve.

 

Edgar Allan Poe

Poe szerkesztőjének horror lehetett az élete, ugyanis a költő a kéziratait különálló papírokra írta, amiket összeragasztott pecsétviasszal.

 

John Steinbeck

John Steinbeck 12 tökéletesen kihegyezett ceruzát tartott mindig az asztalán. Talán ezért sikerült olyan lényegretörően fogalmaznia műveiben.

 

Gertrude Stein

Az írónő imádott mozgás közben írni, így például autót vezetve is képes volt írni.

 

Stephen King

Stephen King minden áldott nap leír 2000 határozó nélküli szót. Nem tudjuk az okát és a könyveit olvasva, nem is mernénk tőle megkérdezni, miért teszi ezt és mi történik, ha nem sikerül teljesítenie a kvótát.

 

Sir Walter Scott

A költő kifejezetten csak akkor tudott írni, ha közben lovagolt.

 

Virginia Woolf

Virginia Woolf állva szeretett írni, valószínűleg ő volt az első, aki megalkotta az álló munkaállomást.

 

John Cheever

Művei arról híresek, hogy mindig leás a pőre igazság legmélyére. Ez valószínűleg azért lehet így, mert mindig csak alsónadrágot viselt, amikor írt.

 

 

 

 

 

 

Címkék: írók, szokások

Címkék