hero image

Hogyan készül egy könyv borítója?

Publio Kiadó |

A minap belefutottam egy cikkbe a BuzzFeeden (nem is olyan véletlenül), ami bemutat néhány igazán impozáns borítót és előreveti, hogy milyen trendek érvényesülnek 2015-ben. A cikk szerzője a német borítókat vette górcső alá, aminek azért örültem meg, mert végre nem kell a nagy amerikai pédákkal előhozakodni. A szumma nem túl meglepő, de azért akad olyan trend, ami eddig nem volt igazán jellemző. Főként az instagramos és vintage-es, pöttyös-pontos borítókra gondolok, de még mindig hódítanak a fekete-fehér-kontrasztos és a szexi borítók. Érdemes végigböngészni a cikket!


 

A BuzzFeed cikkének apropóján határoztam el, hogy leírom nektek, hogy hogyan készülnek a borítók nálunk. Mindannyian végigjártátok már ezt az utat, így sok újdonság nem lesz benne, de fontos, hogy újra elővegyük a témát.

A jó borító kincset ér, amit sokan egyszerűen nem vesztek figyelembe. Ennek két oka lehet. Az egyik, hogy a szerzők többsége nincs tisztában azzal, hogy mitől lesz jó egy borító, hogy milyen képet vagy grafikát érdemes választani ahhoz, hogy a könyvet az olvasók egyáltalán a kezükbe vegyék. A másik, hogy azt hiszik, hogy meg tudják csinálni maguk is.

Ha elromlik otthon a hűtő, nem állunk neki megszerelni, de gyakran azt gondoljuk, hogy a grafikához, borítótervezéshez értünk. Pedig ez egy külön szakma, amiről az emberek nagy többsége hajlamos megfeledkezni.

 

Egy könyv borítójának a megtervezésénél a következő szempontok fontosak:

  • Miről szól a könyv? (egy ideális világban olvasás után tervez a szakember könyvborítót, azonban erre elég ritkán van alkalom, így fontos, hogy a szerzőknek legyen egy alapos leírata a köynvéről)
  • Milyen kategóriába tartozik? (krimi, szakácskönyv, szerelmes történet)
  • Milyen az ízlése a szerzőnek/kiadónak?
  • Mennyi idő van elkészíteni a borítót?

A tervezés menete a következő:

  • Felmérjük, hogy a szerző mit szeretne, mi az, ami már elkészült és tetszik neki. Ideális esteben a szerző küld olyan weboldalakat, ami stílusban tetszenek neki. Alapvetően két jogtiszta képet választhatnak ki az írók az adatbázisból.
  • Fontos, hogy a szerző leírja, hogy miről szól a könyv, kiemelve a főbb vezérvonalakat. (a fent leírt okok miatt)Itt figyelembe kell venni, hogy van-e a történetben valami olyan, ami nagyon jellemző a műre (helyszín, tárgy, szín, szereplő és azt hogyan lehetne megjeleníteni, alkalmas lehet-e ez egy könyv borítóra).
  • Az elkészült borítót jóváhagyásra visszaküldjük. Általában maximum 2 korrekciós lehetőséggel szoktunk dolgozni.

Annyit tudok mondani, mint mindig: kutatni, figyelni a trendeket és megtalálni a legjobb megoldást. Sokat dolgoztál a könyveddel, tessék hát úgy tálalni, ahogy megérdemli!

Címkék: borító, ismertető, könyv

Címkék