hero image

Így győzd le könnyedén az írói blokkot

Publio Kiadó |

Ha te is olyan vagy, mint a legtöbb író, akkor tisztában vagy vele, hogyan kezdődik a könyved és talán már azt is tudod, hogy fog végződni, de hogy közben mi történik, az még misztikus számodra is. Ezért jó eséllyel átélted már az írói blokkot.

 


 

Mi az az írói blokk?

Az az elmeállapot, amikor egyszerűen nem jönnek a szavak, képtelen vagy leírni egy értelmes mondatot. Előfordulhat amiatt, hogy nem tudod, mi a következő lépés a történetben. Ilyenkor ugyanazt a sort írod újra meg újra, mindig visszatörlöd és egy idő után úgy érzed, legszívesebben odavágnád a sarokba az egészet. Remek táptalaja ez az állapot a halogatásnak, de nem kell ennek így lennie. Pár módszert ajánlunk, amivel átsegítheted magadat a nehéz időszakon.

 

1. Válts nézőpontot

Nem jutsz sehova a főszereplőddel? Lehet, hogy az a gond, hogy nem az ő szempontjából kell írnod tovább a történetet, mert az akció valahol máshol történik. Válts egy másik karakter nézőpontjára, folytasd az ő szemszögéből. Remek példa erre a Trónok harca, amiben George R.R. Martin mindig annak a szereplőnek a perspektívájára ugrik, akinek érdekes a története az idővonalban.

 

2. Változtasd meg a betűtípust

Pár író esküszik rá, hogy azzal, hogy megváltoztatják a betűtípust, színt, méretet, segítenek az agyuknak, hogy teljesen új megvilágításban folytassák a történetet. Mintha egy új könyv lenne. Megér egy próbát, vesztenivalód végül is nincs, maximum piros nagy betűid lesznek egy ideig a pici feketék helyett.

 

3. Írj az írásról

Ha kiírod magadból a problémáidat, az kétségtelenül terápiás hatású. Pszichológusok gyakran ajánlják a magánéleti krízissel küzdőknek, miért ne használhatnánk írói blokk esetén is ezt a módszert. Írj az írói blokkodról. Csak kezdj el írni, fogalmazd meg, mi a probléma, mit terveztél a könyveddel, írj a karaktereidről, bármiről, ami a könyveddel kapcsolatos. Felderítheted vele, hogy miért akadtál el a történetedben.

 

4. Készíts listát

Az elménk szereti a rendezett listákat, megnyugszik tőle, úgy érzi, kézben tartja az eseményeket. Ilyen listák lehetnek például a könyveddel kapcsolatban:

  • 10 dolog, ami történhet a karaktereddel
  • 10 dolog, ami abszolút nem történhet a karaktereddel
  • 10 dolog, ami rossz a történetben
  • 10 dolog, ami motiválja a karaktereidet
  • 10 dolog, amitől félnek a karaktereid

 

5. Ugorj át fejezeteket

Hatásos eszköz, ha azért blokkoltál le, mert nem tudod, mi következzen időrendben a történetedben. Fogalmad sincs, mi legyen a következő fejezet, de azt tudod, hogy az utolsó előtti fejezetben mit szeretnél majd leírni. Nem kell tartani magad az időrendhez, ugorj egy nagyot és írd azt a fejezetet, ami már megvan a fejedben. Majd visszatérsz az előbbi részekhez és kitöltöd az üres helyeket később. 

 

Írta: Kun Gabi

Címkék: fejezet, írók, lista, tanács

Címkék