hero image

Így segíthetsz magadnak, hogy könnyebben menjen az írás

Publio Kiadó |

Minden író azt szeretné, hogy a szavak csak úgy röpüljenek a kezei közül egyenesen a könyvébe. Szárnyaló képzeletre, ihletre, kreativitásra van szükség ahhoz, hogy az írás könnyedén menjen. Nem olyan elérhetetlen mindez, pár egyszerű, a mindennapi életben jól használható trükkel segíthetsz magadnak, hogy könnyebben szülessen meg a könyved.


 

Készülj fel

Terv nélkül nehéz jó tartalmat összehozni. Legyen egy saját térképed, amire felírod magadnak, hogy honnan hová szeretnél eljutni a történetedben. Írd le a fordulópontokat, a fontos eseményeket, nem kell hosszan, pár jegyzet elég hozzá, hogy felkészítsd magad az írásra.

 

Rakj rendet

A rendetlenség két formában létezik: fizikai és mentális síkon. Lehet, hogy az íróasztalodon van felfordulás vagy csak a figyelmedet tereli el a sok közösségi oldal, egy biztos, mindegyik rendetlenségnek minősül. Szabadítsd meg magad a káosztól minden szinten, hogy ne rombolja le semmi a kreativitásodat.

 

Találd meg a fókuszt

A leggyakoribb ok, ami miatt nem tartanak ki az írók az írás mellett, hogy hiányzik a fókuszuk. Minden alkalommal, amikor leülsz írni, kérdezd meg magadtól ezt a négy kérdést:

  • Kinek írok?
  • Milyen problémát oldok meg az írásommal?
  • Hogyan érzik magukat majd az olvasóim a történettől?
  • Mit tesznek majd az írásom hatására?

 

Aludj eleget

Sok író gondolja úgy, hogy nincs szüksége annyi alvásra, leginkább azért, mert éjjeli baglyok, éjszaka tudnak jól koncentrálni az írásra, de aztán reggel fel kell kelni és élni az életet. Ha te is éjjeli író vagy, akkor tudnod kell, hogy a kialvatlanság nincs jó hatással a kreativitásodra, úgyhogy csak visszaveted magad az írás folyamatában, ha folyamatosan éjszaka dolgozol a könyveden.

 

Mozogj

A legjobb írók nemcsak ülnek egész nap az asztalnál és verik a billentyűzetet. Helyette odafigyelnek arra, hogy minden nap átmozgassák magukat, mert tudják, hogy ezzel az agyukat is serkentik és jobban megy tőle az írás.

 

Legyen írói napirended

A gyakorlás tényleg a tudás anyja. Ha egyre jobb író szeretnél lenni, akkor gyakorolj minden nap. Ültesd le magad a géped elé és határozd el, hogy párszáz szót minden áldott nap írsz. Ahogy telnek a hetek, egyre könnyebben megy majd a gondolatok papírra vetése.

 

Egyszerűsíts

Amint leírtál valamit, nézd át olyan szemmel, hogy mit lehet belőle kihúzni. Legyen velős és lényegretörő az, amit írsz, ne halmozd a felesleges szavakat, mondatokat egymásra, mert ráunnak az olvasók hamar. Nem kell bonyolult körmondatokban írni, inkább az olvashatóságra koncentrálj.

 

Olvass

A jó íróvá válás egyik titka a sok olvasás. Mindent olvass, ami eléd kerül és tanulj a többi írótól. Fedezd fel a stílusukat, közben kialakul egy kép benned, hogy te hogyan szeretnéd megírni a saját történetedet.

 

Engedd meg magadnak, hogy tökéletlen legyél

A maximalizmus legyilkolja a kreativitást. Íróként sokszor túl sokat vársz el magadtól, amitől aztán csak bűntudatod lesz, mert olyan magasra állítod a lécet, hogy nem sikerül átugrani. Ilyenkor jön a kimerültség, frusztráció és elmegy a kedved az egésztől. Azzal, hogy megengeded magadnak a tökéletlenséget, arra is lehetőséget adsz magadnak, hogy életed legjobb műve kerüljön ki a kezeid közül.

 

Forrás: This Incandescent Life

Írta: Kun Gabi

Címkék: , írás, tanács

Címkék