hero image

Így születtek a világ legjobb könyvötletei

Publio Kiadó |

A hobbit, Óz, a nagy varázsló vagy épp az Állatfarm: mind olyan könyvek, amikről még az is hallott, aki nem is olvasta őket. Honnan jött az ötlet az íróknak? Miről ugrott be nekik, hogy pont arról kell írjanak, ami aztán később világszerte hatalmas sikert aratott? Az ötletek általában a semmiből bukkannak elő és épp csak leheletnyi időnk van, hogy megragadjuk őket, hogy akár egy egész könyv jöhessen létre belőlük. Celia Johnson, a Dancing with Mrs. Dalloway írónője szedte össze pár világhírű könyv mögötti ötlet születésének történetét.


  

1. A hobbit: J.R.R Tolkien épp főiskolások dolgozatait javította, amikor a nagy stóc papír között talált egy teljesen üres lapot. Tolkien ráírta erre a lapra az első dolgot, ami hirtelen eszébe jutott: “Egy földbe vájt lyukban élt egy hobbit.” Fogalma sem volt, hogy mi az a hobbit és hogy miért él a földben, úgyhogy kénytelen volt utánajárni, és megírni köré a történetet.

 

2. A kincses sziget: Robert Louis Stevenson a Skót-Felföldön töltötte a szabadságát, unalmában elkezdett festeni egy térképet. Amikor megnézte, mit alkotott, egy csapat kalóz jelent meg előtte. Stevenson így írt erről: “Fel-alá mászkáltak, harcoltak és keresték a kincset azon a papírnyi térképen.” Azonnal elhajította az ecsetét és elkezdett írni.

 

3. Óz, a nagy varázsló: L. Frank Baum épp mesélt a fiainak, amikor hirtelen elhallgatott. A képzeletében egy olyan helyre repült, amilyet még sosem látott. Baum átterelte a gyerekeit egy másik szobába, és leült megírni Dorothy történetét.

 

4. Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény: A 16 éves C.S. Lewist álmodozás közben ragadta meg egy jelent. Egy csapzott, félig ember, félig kecske teremtmény sietett át a havas erdőn, egy ernyővel a kezében. Lewis nem tudta, hova igyekszik a faun, de a kép annyira benne maradt, hogy egészen 40 éves koráig elkísérte, amikor végre tollat ragadott és leírta a történetét.

 

5. Nyolcvan nap alatt a Föld körül: Verne Gyula épp újságot olvasott egy párizsi kávézóban, amikor megakadt a szeme egy hirdetésen. Turistáknak ajánlottak benne 80 napos világkörüli utat. Olyan különlegesnek számított ez akkoriban, hogy Verne fantáziája is beindult tőle.

 

6. Az Álmosvölgy legendája: Washington Irving alkotói válságban volt, ami miatt a sógora, Henry Van Wart próbálta felvidítani azzal, hogy gyerekkori emlékeket idézett fel neki abból az időből, amikor a Hudson-felvidéken jártak. A beszélgetés közben Irving kirohant a szobából, másnap reggelre pedig már a könyvén dolgozott.

 

7. Állatfarm: George Orwell azt nézte, ahogy egy fiatal fiú vezet egy lovat egy keskeny úton, amikor eszébe jutott az a szokatlan gondolat, hogy mi lenne, ha az állatok tudatában lennének az erejüknek. A kérdésből pedig egy könyv lett az állatokról, akik átveszik a hatalmat egy farm fölött.

 

8. Száz év magány: Gabriel García Márquez kocsiban ült a családjával, Acapulco felé indultak vakációzni. Ahogy tekerte a kormányt, úgy ötlött eszébe egy regény kezdő sora. Hirtelen megfordult az autóval, hazament és leírta a történetét.

Címkék: írás, ötlet, szerző, tanács

Címkék