hero image

Íme a kiemelkedően hatékony írók szokásai

Publio Kiadó |

Azok a szokások, amiket érdemes magadévá tenni, ha te is szeretnél több könyvet befejezni és kiadni, mint eddig. A termékeny írók nem azért adnak ki évente akár több könyvet, mert jobbak bárkinél, még csak nem is azzal töltenek a 24 órából 20-at, hogy írnak, csak a napi rutinjukban és szokásaikban rendszerezettek, fókuszáltak, amivel nagyobb esélyt teremtenek maguknak a sikerre. Nem kell teljes állású írónak lenni ahhoz, hogy hatékony legyél, elég hozzá, ha a következő szokásokat bevezeted az életedben.


 

 

1. Napi rutin

Írj naponta. Vagy neked megfelelő, meghatározott időközönként. Még ha van is egy főállásod az írás mellett, akkor is csinálj magadnak időt arra, hogy írj. Legyen kreatív időd, amikor a legjobban fog az agyad és tartsd magad ehhez rendszeresen, következetesen.

 

2. Írj vázlatot

Az írást mindig kezdd azzal, hogy vázlatot írsz. Térképezd fel, hogy mire akarsz kilyukadni, mi az üzenet, amit át akarsz adni. Sokat könnyítesz vele az életeden és segít átgondolni a történetvezetésedet.

 

3. Az első piszkozat

Amint megvagy a vázlattal, máris írhatod az első piszkozatot, ami még nagyon messze lesz a tökéletestől. A kezdő írók gyakran elkövetik azt a hibát, hogy már írás közben szerkeszteni, tökéletesíteni, javítani akarják a szöveget. Pedig ezzel csak megakasztják magukat a munkában. Hagyd, hogy teljesen spontán kiszaladjanak belőled a szavak, ráérsz majd utána aggódni a szerkesztésen és az átíráson.

 

4. Írd át

A piszkozatot tüzetesen, éles szemmel olvasd és írd át, de ne azonnal, hagyd pihenni a szöveget 24 órát, aludj rá egyet. Vagy hármat.

 

5. A belső kritikus

Amikor elkezded az írást, a legnagyobb ellenséged a saját belső hangod lesz, ami folyton kritizál. Olyan gondolatok öntenek el, hogy nem vagy elég jó, nincs mit írnod vagy hogy jobb lenne, ha feladnád. Ne hagyd magad, csak folytasd az írást. A hatékony írók csak leülnek és írnak, még akkor is, ha úgy érzik, üres a fejük épp. A végén mindig kisül belőle valami.

 

6. Önbizalom

A legtöbb író nem úgy születik, hogy eleve hatalmas önbizalma lenne az íráshoz. Ebben az esetben tényleg a gyakorlat szüli a mestert, azaz a sok írás hozza meg az önbizalmat. Minél többet írsz, annál gördülékenyebben megy az írás, rátalálsz a stílusodra és elmúlik minden félelmed.

 

7. Olvass

Sokat. Inspirálódj a könyvekből. Vizsgáld meg minden apró rezzenésüket. Gondolkodj. Az olvasással rengeteget segítesz magadnak, hogy még hatékonyabb író legyél.

 

Írta: Kun Gabi

Címkék: írók, szokások, tanács

Címkék