"/>
hero image

Írók, akiket a self-publishing tett gazdaggá

Publio Kiadó |

"A teremtés az akarat diadala, avagy írók, akik széllel szemben pisiltek és bejött nekik."

Facebook oldalunkon egy ideje már gyűjtük azokat az írókat, akik nem bízták a véletlenre könyvük kiadását, és a saját kezükbe vették a sorsukat. Van, aki a kezdetekben parkolókban árulta a könyvét, mások közösségi média gurukká váltak könyvük terjesztése közben, voltak, akik hallgattak az emberek szavára, de akad olyan is, aki attól futott be, hogy ignorálta a szakértők ellenkezését. Ispirációs percek következnek.


 

Andy Weir — Marsi

Andy Weir hobbiként kezdett az írásba és saját blogján osztotta meg az elkészült fejezeteket. Ahogy a történet lezárult, egyre többen kérték, hogy tegye elérhetővé bejegyzéseit könyvformátumban is és töltse fel azokat az Amazonra. Weir engedett a nyomásnak és 2012-ben 99 centért kezdte árulni a könyvét. Rövid időn belül 35 ezer példányban kelt el A marsi, aminek hatására egy nagyobb kiadó és Hollywood is felfigyelt rá, a film jogai (hat számjegyű összegért) pedig Ridley Scotthoz kerültek, aki Matt Damon főszereplésével vászonra is vitte a sztorit.

Andy Weir hobbiként kezdett az írásba és saját blogján osztotta meg az elkészült fejezeteket. Ahogy a történet lezárult, egyre többen kérték, hogy tegye elérhetővé bejegyzéseit könyvformátumban is és töltse fel azokat az Amazonra. Weir engedett a nyomásnak és 2012-ben 99 centért kezdte árulni a könyvét. Rövid időn belül 35 ezer példányban kelt el A marsi, aminek hatására egy nagyobb kiadó és Hollywood is felfigyelt rá, a film jogai (hat számjegyű összegért) pedig Ridley Scotthoz kerültek, aki Matt Damon főszereplésével vászonra is vitte a sztorit.

 

Lisa Genova — Still Alice


Az írónő eredeti foglalkozása neurológus, könyve, a “Still Alice” egy az Alzheimer-kór korai stádiumában lévő 50 éves Harvard-professzorról szól. Miután több kiadó visszautasította, Lisa úgy döntött, maga adja ki könyvét, bár ügynöke ellenezte a lépést, mondván ez megöli Lisa írói karrierjét. A saját kiadású könyv aztán csodás kritikákat kapott, például a Boston Globe-ban. A könyv jogait végül a Simon & Schuster kiadó vásárolta meg félmillió dollárért. 2009 januárjában ötödik helyen debütált a New York Times bestseller toplistáján.

 

Mark Dawnson — John Milton sorozatok

Mark Dawson első, hagyományos kiadó által megjelentetett novellájára 700-an voltak kíváncsiak míg 2013 júniásban, self-publishing keretében kiadott könyvsorozatát mára több mint 300 ezren vásárolták meg. Könyvei egy John Milton nevű bérgyilkosról szólnak, tavaly az ő történeteiből hat számjegyű bevételre tett szert. Sikere nagyrészt szemináriumainak, 15 ezer fős levelezőlistájának és a Facebooknak köszönhető, állítása szerint ugyanis naponta 370 dollárt költ hirdetésre, ami duplán megtérül neki.

 

Erika Leonard — Szürke ötven árnyalata

Az ausztrál Erika Leonard (E. L. James) világszerte több mint 100 millió példányt adott el A szürke ötven árnyalata trilógiából. Először fan fiction történeteket kezdett el írni, amiket a weboldalán publikált, ezután lépett a sel-publisherek közé. A Szürke ötven árnyalatát már magánkiadásban jelentette meg egy kis ausztrál kiadónál, e-bookban és POD nyomtatásban. Miután szenvedélyes rajongói nagyon népszerűvé tették a könyvet, a Vintage Books vásárolta meg a jogokat és adta ki a könyvet.

 

James Redfield — A mennyei prófécia

James Redfield, foglalkozása szerint bántalmazott serdülőkkel foglalkozó terapeuta 1993-ban, saját kiadásban adta ki első regényét A mennyei próféciát. A könyv első 100 000 példányát a Hondája csomagtartójából értékesítette mielőtt a Warner Books beleegyezett, hogy közzéteszi azt. 2005 májusától a könyv több mint 2o millió példányban kelt el világszerte, és felkerült a New York Times bestseller listájára. A mennyei prófécia magyar nyelven is elérhető, 2006-ban filmet is forgattak belőle.

 

H. M. Ward — Ferro család titkkai

H.M. Ward a mai napig az egyik legsikeresebb self-publishing írónő, 2011-ben debütált könyvéből mára több, mint 4 millió példányt adtak el. Az írónő felnőtt kategóriás könyvei az Amazonon hasítanak, a Ferro család titkait taglaló könyvsorozat minden egyes darabja felkerült a NewYork Times legnagyobb példányszámban eladott könyvek listájára.

 

Amanda Hocking — Romantikus vámpíros sorozat

Amanda Hocking az egyik első, fiatal felnőtteknek író self-publishing írónő, (ő maga is csupán 30 éves) aki több mint 2 millió dollárt keresett csak e-könyves értékesítésből. 2011 óta egymillió példányban kelt el 9 kötetes sorozata, volt időszak, amikor naponta 9000 könyvet vásároltak a lelkes olvasók. Bár nagyon népszerű self-publisher, nemrég elfogadta a St. Martin Press kétmillió dolláros szerződését egy négy kötetes fiatal felnőttek szóló paranormális könyvsorozatra.

 

Hugh Howey — Wool

Hugh Howey író egyike azon szerzőknek, akiknek első munkáit az olvasók nem fedezték fel maguknak. Az első regénye bukás lett, de ez nem vette el a kedvét és következő kisregényével sikerrel is járt. A Wool-t (A siló) elektronikus formában publikálta az Amazonon, ahol felkapták az olvasók és a könyv hangos siker lett. Az ő esetében az az érdekes, hogy ugyan aláírt egy szerződést a Simon & Schuster kiadóval, a szerzői jogairól nem mondott le, ezzel elutasítva a kiadó hét számjegyű ajánlatát. Nem járt rosszul így sem, maradtak a jogok és így is hat számjegyű összeget kapott.

 

John Grisham — A time to Kill

John Grisham jogászként dolgozott, amikor 1984-ben tanúja volt egy 12 éves kislány megrázó vallomásának, aki nemi erőszak áldozata lett. Szabadidejében kezdett dolgozni első regényén, ami részben ezen az ügyön alapult. A regényt, ami a Ha ölni kell (A time to Kill) címet kapta, 1987-ben fejezte be, és mivel több kiadó (28!) is visszautasította, végül saját kezébe vette a dolgok irányítását és 5000 példányos első kiadással indította el írói karrierjét. A regény befejezésének másnapján Grisham elkezdett dolgozni újabb művén, ami egy tehetséges, fiatal jogászról szól, akit diplomája után elcsábít dolgozni egy látszólag tökéletes, de titokzatos jogi cég. Második könyve, a Cég (The Firm) 1991-ben a legnagyobb példányszámban eladott könyv lett, ettől kezdve évente jelennek meg új könyvei, rendszerint jogi témájú krimik, amik rendszerint a dobogós helyek valamelyikén végeznek az éves eladási toplistán. A Publishers Weekly című szaklap a “90-es évek legsikeresebb írójának” titulálta. Csak abban az évtizedben több mint 60 millió példány fogyott könyveiből. 1992-es regénye a Pelikán ügyirat (The Pelican Brief) csak az Egyesült Államokban több mint 11 millió példányban kelt el, ezzel az évtized legkeresettebb könyve és egyben az egyetlen, ami átlépte a 10 milliós példányszámot.

Ha kérdésed van, keress bennünket bártan az info@publio.hu e-mail címen, vagy kérdezd rólunk szerzőinket a Publio szerzői csoportban.
Publio.hu — az első számú self-publishing partner.

Címkék