hero image

Ismeritek a Blogturnésokat? Őket szinte kötelező!

Publio Kiadó |

A június 10-ei Publio Írói Klub több szempontból is különleges esemény lesz. Ezúttal nem egy előadót hívtunk meg, hanem egy egész csapatot. Készítettem velük egy miniinterjút, hogy megértsétek, mennyire fontos találkoznotok velük. Ők mind könyves vagy legalábbis könyvekkel is foglalkozó bloggerek, akik hozzávetőleg 265 könyvről írtak 2013 szeptembere óta, és hetente átlagosan három könyvet olvasnak el.


 

Mihóczy Mercédeszt kérdeztem minden olyan dologról, ami nincs benne Blogturné oldal gyakran ismételt kérdések (GYIK) menüjében. ☺

Miért fontos, hogy még megjelenés előtt olvassátok a könyveket?

A Blogturné Klub célja már a kezdetektől az olvasás népszerűsítése, és ehhez nagyon fontos eszköz a friss megjelenések beharangozása. Bloggerként gyakran találkozunk azzal a problémával, hogy egyes új megjelenések híre egyszerűen nem jut el az olvasókhoz. Mi segítséget tudunk nyújtani a kiadóknak, hogy még megjelenés előtt vagy a megjelenés környékén beharangozzák a könyvet.

Hiszen még ha tudják is az olvasók, hogy bizonyos könyvek érkeznek magyarul, nem lehetnek biztosak benne, hogy az adott könyv nekik szól-e. Ilyenkor még nagy eséllyel nincsenek fent értékelések magyar oldalakon (vagy csak nagyon kevés), még nem kerültek fel magyar idézetek a nagy könyves, idézetes portálokra — egyszerűen semmilyen más benyomásuk nem lehet a könyvekről, csupán a fülszöveg és a borító alapján kellene eldönteniük, megvegyék-e az adott újdonságot.

http://admin.konyvaruhaz.info/media/files/blogturne.png

A blogturnékkal viszont nem csak értékelések kerülnek fel a könyvekről, hanem egyéb extra tartalmakkal is igyekszünk segíteni az olvasóknak a tájékozódást. Például idézeteket gyűjtünk ki, könyvelőzeteseket feliratozunk vagy készítünk, részleteket osztunk meg. (Vagy adott esetben olyan tartalmakat is nyújtunk, amik miatt már olvasás után érdemes lehet visszatérni.)

Milyen hatása van a szerzőkre, kiadókra az egyes könyvekről alkotott véleményetek?

Azt, hogy az értékeléseink mennyire vannak hatással rájuk, kevéssé látjuk. Bár annak mindig nagyon örülünk, ha a szerzők és a kiadók megosztják a linkjeinket, ez is visszajelzés, illetve már sokszor előfordult, hogy akár privátban, akár a bejegyzéseink alatt nyilvánosan megköszönték. Úgy tapasztaljuk, általában pozitív a véleményük a blogturnékról — ezt bizonyítja a tavalyi adventi meglepetésünk is, amibe több szerző is nagy lelkesedéssel vetette bele magát.

Van viszont egy másik hatás, amit azért érzékelünk, és ez összefügg az előző kérdéssel is, hogy miért jó, ha még megjelenés előtt olvassuk a kéziratot. Sok esetben még szerkesztetlen, korrektúrázatlan verzióban kapjuk meg a könyveket, és a kiadók általában nagyon pozitívan fogadják az észrevételeinket. Ha például esetleg fordítási vagy más hibát találunk, akkor még van lehetőség javítani — persze ha egyetértenek velünk. Többször előfordult már, hogy végül a mi véleményünk hatására történt változás, amiről persze az olvasók nem tudnak, hiszen ők már csak a kész, végleges verziót látják.

Mióta létezik a blogturné?

A csapat 2013 augusztusában alakult — nem teljesen ugyanebben a felállásban –, az első turnénk pedig a következő hónapban, szeptember 7-én indult.

A június 10-ei Publio Írói Klubra az esemény FB oldalán lehet jelentkezni, a részvétel természetesen ingyenes!

Címkék