hero image

Könyvkiadás egy fiatal és sikeres magyar író szemszögéből — Babiczky Tibor in the house!

Publio Kiadó |

Az írói klub szerdai vendége tisztában van a könyvértékesítés nehézségeivel, de mindent megtesz azért, hogy könyvei sikeresek legyenek. “A kortárs írók jól vannak” -állítja Babiczky, segítségével próbáljuk kideríteni, hogy mihez képest és hogy mi vár ránk a jövőben.


 

"Szerda, 18:00h, Müszi! Izgalmas lesz, szeretettel várunk! Az esemény ezúttal is ingyenes, jelentkezni az Írói Klub Facebook oldalán lehet."

Fél éve egy kávézóban beszélgettünk Babiczky Tiborral, aki már akkor elbűvölt bennünket céltudatosságával és tettrekészségével. A nyughatatlan, 35 éves családapa ezidáig öt könyvet írt és három díjat kapott, legutóbbi műve a Magas Tenger a Magvető Kiadó gondozásában jelent meg tavaly.

 

A könyvíráson túl a Petőfi Rádió Kultúrfitnesz című műsorának is visszatérő vendége volt, ami annyira jól sikerült, hogy mára külön rockműsort kapott, Hajtómű címmel. Az író, költő szerint a rock műfajáról való gondolkodásban egyaránt fontos a szöveg, a más zenei és különféle szellemi irányokhoz való kapcsolódás, illetve a szimbólumrendszer — műsorában ezeket boncolgatja.

Azért tartottuk fontosnak, hogy meghívjuk őt Írói Klubunkba, mert amellett, hogy átlátja hazai kiadói piacot, saját bőrén is tapasztalja, hogy milyen nehézségekkel küzdenek az írók, és hogy egyre nehezebb megtalálni az olvasókat. A május 13-ai eseményen résztvevők a témával kapcsolatban bármilyen kérdést feltehetnek, Tibor megígérte, hogy a legjobb tudása szerint válaszol rájuk.

Elkaptuk két percre, egy miniinterjú erejég:

P: Hogyan látod a fiatal magyar írók helyzetét?

Babiczky: A fiatal magyar irodalom, köszöni szépen, jól van. Igaz, ami fiatal, az eleve jól van.

P: Mi tartasz a legnehezebbnek az érvényesülésben?

Babiczky: Akkora az információdömping, hogy nagyon nehéz eljutnom a saját közönségemig is.

P: Mit teszel azért, hogy ismertebb legyél?

Babiczky: Ez csillagálláson is múlik. Végzem a dolgomat, magyarán pénzt keresek, és ez mintegy mellékesen — lévén, hogy (egyebek mellett) a Petőfi Rádióban vezetek műsort — plusz ismertséget is hoz. És ha hívnak, megyek. Bár egyre válogatósabb vagyok.

P: Szeretnél betörni a külföldi piacokra?

Babiczky: Ha a kérdés arra vonatkozik, szeretném-e, ha a műveim megjelennének idegen nyelveken is, akkor a válaszom egyértelmű igen.

P: Milyen a mélypont, és mi visz vissza az íráshoz?

Babiczky: Ahány mélypont, annyiféle. A legtöbb esetben a hétköznapi élet, pontosabban a hétköznapi kényszerek és kötelességek eluralkodása az életen jelentik a mélypontot. Utazni kell. Akár csak a Dunakanyarig.

P: Van valamiféle mottód vagy irányelved, amihez minden estben tartod magad?

Babiczky: Az irodalom a szabadságról szól, nem az irányelvekről.

 

Az esemény ezúttal is ingyenes, jelentkezni az Írói Klub Facebook oldalán lehet.

Címkék