hero image

Könyvkötés 

A könyv lényege természetesen a mű, de az adjusztálás szintén fontos. Az alkotás méltó keretben nagyobb eséllyel kerül az olvasó elé. Nem mindegy tehát, hogy milyen papíron, milyen címlappal, és főleg: milyen kötésben kerül a kötet az asztalra.
 

De hát a felsoroltak közül az e-könyvben egyik sem játszik szerepet, a gépi text nem emelkedik a műtárgy magaslatára. Az e-könyvben a szöveg nem csinosodik, hanem további kiterjedést – linkelés, méretváltoztatás, kiemelés, jegyzetelés – vesz fel, így gazdagítja az eredeti művet.

A Publio bibliofil szolgáltatásai:

QR intelligens kötés

http://admin.konyvaruhaz.info/media/files/foto.JPG

A fejlesztés eredményeként az új verzióban lekerült az alaplap-részlet a borítóról, és helyébe került a QR-kód. Ez a kis négyzetes e-pecsét fontos információkat rejt a tartalomról. Mobil telefonról, táblagépről olvasható a jelsor. A fotón bemutatott könyvön a kötet könyvészeti adatai vannak és a Könyvkonnektor éppen aktuális kezdőlapja. Így az olvasó, ha időközönként rázoomol a könyvborítóra, találkozhat a könyv nyomán keletkezett újabb publikációkkal, akár az új kiadás részleteivel. Közzétehetők frissítések is, ez természetes.

A digitális print könyvet nem hagyományos kötésanyagba burkoltuk. Plexi-táblák közé tette a könyvet Csillik Máté könyvrestaurátor mester. Ez az anyag tisztítható, friss, és nem veszi el az eredeti könyvborító látványát. És elvisel plusz megdolgozásokat.  Így applikáltuk első alkalommal a borítóra a bontóból visszaszerzett számítógép-belső elemeket.

A fotón bemutatott kötésnek az a játékos természete, hogy a kötésre égetett szöveg teljesen lefedi a borító betűsorait. Így az a látszat, mintha csak a aQR kód lenne a plusz. Persze, ha kinyitjuk, forgatjuk a példányt, látjuk, hogy a szöveg a borítón és a kötésen is jelen van, csak ha bezárul a kötet, akkor csúsznak egybe a cím és szerzőségi adatok.

Publio QR dízájn megrendelhetőségei:

A borítóra nyomott QR kód a tulajdonos ex libris pecsétje, és ennek megfelelő adatokat tartalmaz.

A borítóra nyomott QR kód a papírkiadásban megszokott könyvbejegyzést, emléksorokat tartalmazza. Az ajándékozó adott karakterszámban küldhet a megajándékozottnak ajánló sorokat.

Videó az intelligens könyvkötésről: 

Megrendelés és tájékoztatás: info@publio.hu

 

Diplomata kötés, hagyományos kézműves kivitelezés

A könyvkötés mestersége sok évszázados szakma. Az ipari könyvgyártás korszakában is van igény az egyedi, reprezentatív kötésekre.

Régi kiadói hagyomány, hogy a kereskedelmi forgalomtól függetlenül, limitált számban nívós, exkluzív kötésekkel készült példányokat is készítenek. Ezek a bibliofil kötetek nem kerülnek terjesztésre, csak a szerző, és a szűk szakma vásárolhatja. Ezt a tradíciót eleveníti fel a Publio Kiadó a diplomata kötéssel.

A diplomata kötés félvászon kötés. A kötéstáblák kemény kartonból készülnek, a gerincre vászon kerül. A borítón lézernyomású címke a könyvészeti adatokkal. A gerincen felirat a címmel és a szerzővel. A sarkokon réz vagy alumínium fém veretek. A színek, sarokfémek, címkeméretek és formák szabadon választhatók.

Video a diplomatakötésről: