hero image

MeetOff konferencia: e-book, a gumikönyv. Kerekes Pál bevezetője

Publio Kiadó |

A könyv, mely évszázadok óta szinte az egyetlen tudásközvetítő volt, napjainkban teljesen átalakul. A tartalom és az érték, mint bázis megmarad, de a formátum – részben vagy egészben – megváltozik. A számítástechnika megjelenésével új szöveg-elérési lehetőségek és olvasási platformok jöttek létre. Néhány éve egy új olvasás-logisztikai fejlemény bontakozott ki: a nagy multinacionális informatikai vállalkozások e-könyv-olvasó eszközök gyártásába kezdtek. Mára ezek a szerkezetek az olvasás-kultúra részeivé váltak, milliószámra adják el a kedvelt márkákat. Divatcikké lettek az e-papír alapú készülékek illetve a könyvolvasóként is használható táblagépek.


 

De mi is ez az e-könyv, és a hozzá tartozó olvasó eszköz? Mit jelent ez a könyvtárak számára? Hogyan reagál a kereskedelem? Az e-könyv e-könyváruházakba kerül, vagy e-vegyesboltba? Ott a példa, az Amazon, a hűtőszekrénytől a papucsig mindent árulnak, mellette könyvet is. Az e-book egyes globális nagyvállalatok műsorfolyama lesz, vagy – mint megszoktuk – egyedi kötetként sorozzuk be a virtuális könyvespolcunkra?

A Kindle Fire piacra kerülése, és a hozzá kapcsolódó tartalom-értékesítési konstrukció újabb lendületet adott az e-könyves világnak. A felhő alapú állomány-tárolás, az előfizetéses könyvértékesítés, a szöveges alapkategóriák – regény, novella, ismeretterjesztő írások – összecsomagolása a multimédiás anyagokkal: ezek mind-mind átalakítják az olvasás folyamatát, környezetét. Erre jön még a globalizációs hatás, a világszinten kereskedő tartalom-menedzsment.

Mi lesz ebből? Hova tartunk?  A tudás-közvetítés és a szövegre feltáruló műélvezet évszázados megszokottságai változnak.

http://meetoff.eu/meetup/kerekes-pal-beharangozoja/

Címkék