hero image

Miért olyan fontos, hogy íróként minél többet olvass?

Publio Kiadó |

Kétféle álláspont létezik az írók között, ha az olvasás kerül szóba. Az egyik elutasítja az olvasást, mondván, nincs ideje rá, hogy egyszerre írjon és olvasson. Azt a sok időt, amit olvasással töltenének, pazarlásnak érzik az írás kárára. A másik típus azt gondolja, hogy az olvasás fontos és szükséges minden írónak. Ilyen például Stephen King is, aki azt mondta, hogy két kötelező dolga van egy írónak: olvasni és írni.


 

A tudatos olvasás segít, hogy kitanuld az írás mesterségét

 

Elterjedt nézet, hogy az írás nem olyan, mint a festés vagy a hangszer, hogy minél többet gyakorlod, annál jobbá válasz benne. Pedig nem így van, az írásnak megvannak a maga eszközei, amiket jól használva remekműveket adhatsz ki a kezeid közül. Megvizsgálhatod mások könyveiben, hogy ők hogy csinálják, miközben olvasod őket. Mindegy, hogy mennyire jól megy most az írás, mindig fejlesztheted a képességeidet. Az olvasás segít abban, hogy új eszközöket fedezz fel az írás terén, lásd, mások hogyan használják ezeket élesben. Hogy a festős hasonlatnál maradjunk: ha sosem elemezték volna az emberábrázolást egymás festményein a festők, akkor még mindig a barlang falára rajzolgatnának pálcika emberkéket.

 

Az olvasás inspirációt ad

 

A tudatos olvasás oda vezethet, hogy még többet szeretnél írni. Lángra gyújtja a kezeid alatt a billentyűzetet, mert ki akarod próbálni magad, érzed, hogy te is képes vagy megírni a saját történetedet, akárcsak az az író, akinek a könyvét a kezedben tartod. Felébred benned a vágy, hogy a te könyvedet is így olvassák mások. Az is lehet, hogy kiszúrsz pár hibát az könyvben és meg akarod mutatni a világnak, hogy te ezt jobban meg tudod írni. Bármi is inspiráljon olvasás közben az írásra, csak jól jöhet.

 

Az olvasás könnyedebbé teszi az írást

 

Tanultál már idegen nyelveket? Képzeld el, ha úgy kellett volna megtanulnod, hogy nem beszélhetsz senkivel, miközben gyakorolsz. Elég nehéz dolgod lett volna, elég csak a kiejtésre gondolni. Ha másokat hallgatsz egy idegen nyelven, akkor könnyebben tanulsz, ez egyértelmű. Ugyanez történik az írással is. Olvasás közben magadévá teszed az írott szó ritmusát. Ez pedig azt jelenti, hogy amint leülsz írni, sokkal gyorsabbá és könnyedebbé válsz. Azt érzed, hogy a szavak maguktól összeállnak mondatokká, oldalakká és előbb-utóbb a saját könyvedet olvashatod nagy büszkeséggel.

Címkék: , írás, író, olvasás, olvasó

Címkék