hero image

Mit kezdjen egy író a nyárral?

Publio Kiadó |

A kellemes/tikkasztó meleg, valamint a kissé tohonya napok remek lehetőséget nyújtanak az írással foglalkozók számára, hogy átgondolják a könyvükkel kapcsolatos folyamatokat. Figyelem! Semmi újdonság nincs ebben a posztban, de néha nem árt egy kis motiváció ahhoz, hogy elkezdjük a nyilvánvalót.


 

Öt pontot eszeltem ki, amit majd nektek kell továbbgondolnotok.

 

1. Olvasni, olvasni, olvasni!

Tessék elővenni a könyves bakancslistákat és különböző műfajú könyveket olvasni! Minden mondatban ott a lehetőség, hogy továbbgondold és leírd azt, ami megfogott benne. Az olvasás az egyik legjobb módja annak, hogy javítson a stíluson és inspirációt adjon, a jegyzetek készítése pedig nyugalommal tölthet el, ha arra gondolsz, hogy milyen jó lesz majd elővenni őket egy 4 fokos esős szürke napon.

2. Keresd a lehetőségeket!

Egy fél füllel halott történet, egy olasz városka hangulatos utcája, egy érdekes élethelyzet, egy nyár esti családi borozgatás — a téma ott hever előtted, csak vedd észre, fordítsd le magadnak és írd le a meglátásaidat. Sokat fog segíteni a fejlődésben és ki tudja, talán a legújabb novellád szinopszisát készíted elő anélkül, hogy görcsösen ragaszkodnál a megszokott sémákhoz.

3. Javítsd ki!

Szakíts időt arra, hogy átolvasd a bejegyezéseidet és a könyve(i)det, mert szinte biztosan találsz olyan bekezdéseket, amiket ma már máshogy fogalmaznál meg, vagy egyszerűen csak észreveszel egy elütést, ami figyelmeztet arra, hogy legközelebb még alaposabbnak kell lenned. Minden estben készíts jegyzetet és hibalistát!

4. Tisztelt utasaink! Sajnálattal közöljük, hogy el kell hagyniuk a komfortzónájukat!

A legjobb dolog az írásban, hogy hagyod szárnyalni a gondolataidat és le is tudod írni azokat. Ha a komfortzónádon belül maradsz, könnyen előfordulhat, hogy nem veszel észre olyan momentumokat, amik egyébként hatással lennének rád és a terveidre. Ne állj meg egy apró kilengésnél, vállald fel, hogy most azt csinálsz, amit akarsz és vágj bele valami egészen merész kalandba! Legyen szó barlangbejárásról, egy két napos bicikli túráról, vagy akár egy siklórepülésről. Tudd, hogy mindenre van lehetőséged!

5. Keress új helyet az írásra!

Miért is ne? Legyen az a lakásban vagy a kertben vagy egy parkban, igazából bárhol jó, ahol kényelmes, és ösztönzőleg hat rád. Cserélj kicsit, aztán térj vissza a megszokott asztalhoz. Két dolog történhet: meggyőződsz arról, hogy a legjobb helyen írsz, vagy ráébredsz arra, hogy egy kis változtatás csodákra képes.

 

Ha vannak javaslataitok további praktikákra, nyugodtan osszátok meg velünk!

Címkék