hero image

Neil Gaiman 8 tanácsa kezdő íróknak

Publio Kiadó |

Neil Gaiman saját világokat teremt műveiben, a fantasy legmeghatározóbb alakja ma az irodalomban. Érdemes rá hallgatni, ha belevágsz az írásba, hiszen ha valaki, akkor ő tudja miről beszél. A tanácsai velősek, egyszerűek, az már más kérdés, hogy mennyire könnyű betartani őket.


 

  1. Írj.
  2. Egyik szót tedd a másik után. Találd meg a megfelelő szót és tedd le.
  3. Fejezd be, amit írsz. Bármi legyen az, amit be kell fejezned, csak fejezd be.
  4. Olvasd úgy az írásod, mintha még sosem olvastad volna. Mutasd meg azoknak a barátaidnak, akiknek adsz a véleményére és akik szeretik azt a műfajt, amiben írsz.
  5. Vésd eszedbe: amikor az emberek rosszat mondanak a könyvedről vagy nem tetszik nekik az írásod, olyankor általában igazuk van. Ha megmondják, hogy pontosan mi nem tetszik nekik benne és hogy mi kellene helyette, akkor általában nincs igazuk.
  6. Javítsd ki. Előbb vagy utóbb - még mielőtt elérné a tökéletességet - el kell engedned az írásodat és belekezdeni a következő történetbe. A tökéletesség olyan, mintha a horizontot akarnád levadászni. Haladj tovább.
  7. Nevess a saját vicceiden.
  8. A legfontosabb alapszabály az írásban, hogy ha elég önbizalommal és magabiztossággal csinálod, akkor azt tehetsz, amit akarsz. (Ez talán az élethez is fontos alapszabály, nemcsak az íráshoz. De határozottan igaz az írásra.) Úgyhogy úgy írd meg a történetedet, ahogy jónak látod. Írd őszintén és a tőled telhető legjobban meséld el. Nem hiszem, hogy egyáltalán létezik más szabály ezen kívül. Olyan szabály legalábbis nincs több, ami valóban számítana.

Írta: Kun Gabi

Címkék: , írás, tanács

Címkék