hero image

Nem vagy épp írós kedvedben? Segítünk!

Publio Kiadó |

A legjobb írókkal is megesik, hogy nincs írhatnékuk, semmi kedvük leülni és folytatni a könyvük írását. Az ilyen kedvetlenségből néha nehezebb visszatérni, mint bejutni egy szupertitkos éjjeli klubba zárás után. Viszont ha egy író nem ír, akkor hogy lesz abból könyv? Ezért muszáj erőt venni magadon ezekben a kedvetlen időkben is és mihamarabb visszaülni a székedbe, a könyved elé.

 


 

Jack Smith, a Write and Revise for Publication írója profi abban, hogy hogyan szerezze vissza az író a kedvét az íráshoz. Saját magán és rengeteg tanulóján is tudott kísérletezni az évek során, hogy a leghatékonyabb technikákat kifejlessze a kedvetlenség ellen. Így ír erről könyvében:

 

“Íróként folyton a topon kell lenned. Rengeteg szót kell generálnod, szöveget átnézned és még a megfelelő stílust is eltalálnod, hogy úgy érezd, jó munkát végzel. De mi van, ha egyszerűen csak nem vagy olyan írós kedvedben?

 

Próbáld ki az én ‘csepp a tengerben’ módszeremet.

Ülj le és kényszerítsd magad, hogy írj 100 szót. Ennyi az egész. Valószínűleg ekkor már vissza is tér a kedved és kicsivel többet fogsz leírni. Az a kis szikra hiányzik csak legtöbbször, hogy újra lendületbe kerülj, amit egy kis elmét átverő trükkel újra lehet gyújtani. Ugyanis ha alacsonyra teszed a lécet, az agyad azt hiszi, hogy csak a lábujjadat dugod a medencébe, hogy felkészítsd magad a fejesugrásra. Ez a trükk a leggyakraban működik, de ha nálad mégsem, akkor is, legalább 100 szóval előrébb vagy.

 

Miért ne lehetne belőle 200 vagy 300? Gondolj bele: 300 szó egy nap, az 2000 szót jelent hetente. És mennyi időbe kerül leírni 300 szót? Nagyjából 5 perc alatt megvagy vele, ha tényleg odafigyelsz. Ha alacsonyan tartod a lécet és nem akarsz egy fél könyvet megírni egy nap alatt, akkor sokkal könnyebbé teszed a saját dolgodat. Amikor pedig belekezdesz, és leírod azt a 300 szót, pillanatok alatt ott találod magad, hogy sokkal több akar kibukni belőled.

 

Ne aggódj azon, hogy az az első pár száz szó milyen formában kerül a lapra.

Van, hogy szinte használhatatlan lesz később az anyag, de legalább elkezdted. És még az is előfordulhat, hogy életed legjobb bekezdésévé alakul. Csak rá kell találnod a hangodra. Aztán később, úgy egy óra múlva, ha ránézel, rájössz, hogy be akarod fejezni az egész fejezetet.

 

Ha úgy érzed, tényleg, semmit sem bírsz írni, akkor vedd elő az egyik régebbi szövegedet és kezdd el szerkeszteni. Ne várj el magadtól sokat, csak olvasd át a szöveget és cserélj ki pár szót, figyelj az ismétlésekre, szórendre. Vagy csak olvasd fel magadnak hangosan és élvezd a saját történetedet. A végén valószínűleg már vissza is tér a kedved az íráshoz, mert látod, milyen nagyszerű dolgokat tudsz megfogalmazni.

 

Néha pedig egyszerűen csak nem szeretünk írni. Nem érezzük az inspirációt. Teljesen természetes dolog, de ha el akarsz érni valamit - ebben az esetben egy kész könyvet -, akkor muszáj kirángatnod magad ebből az állapotból azzal, hogy ezeket az egyszerű technikákat alkalmazod. Így leszel hatékony író minden kedvetlenség ellenére is.”

Címkék: idő, tanács

Címkék