hero image

Öt írásgyakorlat, hogy gördülékenyebben menjen az írás

Publio Kiadó |

Ritka az olyan ember, aki egy nap leül, és elsőre, a semmiből mesterművet ad ki a kezéből. Az írás a tehetség mellett gyakorlás kérdése is. Az írásgyakorlatok más szemszögből mutatják meg az írás folyamatát, így új inspirációra, friss ötletekre találhatsz általuk. A Your First Novel című könyv tele van remek írásgyakorlatokkal, amik segítenek új perspektívába helyezni az írást, ebből mutatunk most öt gyakorlatot, amikkel megtornáztathatod az írói izmaidat.

 


 

Időztett írás

Kell hozzá egy ébresztőóra, telefon, bármi, amin időzíteni tudsz, és ami kellő zajt csap, amikor lejár az időd. A zaj fontos, hogy ne kelljen megszakítanod a saját koncentrációdat azért, hogy ellenőrizd folyton az órát. Állítsd be az időzítőt 15 percre és kezdj el írni. Mindegy, hogy mit írsz, senkinek sem kell megmutatnod utána. Írhatsz a szereplőidről vagy hogy mit álmodtál tegnap este. A lényeg, hogy az ujjaid folyamatosan mozogjanak a billentyűzeten - vagy a tollad a papíron -, ne foglalkozz a nyelvhelyességgel és vesszőkkel, csak írj teljes sebességgel. Majd a 15 perc lejárta után olvasd el, mit írtál. Lehet, hogy kijön belőle egy remek ötlet egy új történethez vagy egy szuper mondat, amit felhasználhatsz. Az is lehet, hogy semmit sem tudsz megtartani belőle, de nem számít. Ebben a gyakorlatban az a fontos, hogy bemelegítse az ujjaidat és az agyadat.

 

Írj naplót

Minden nap, mielőtt leülnél írni a könyvedet, írj le néhány sort a naplódba. Írhatod listázva, pontokba szedve, hogy mi történt veled aznap vagy hosszú lére eresztve részletezheted a legbensőbb gondolataidat, fantáziáidat. Az, hogy papírra veted a szavakat, már be is indítja az agyadat, felkészíti az írásra.

 

Beszélj

Szó szerint beszélj magadhoz hangosan. Megvitathatod magaddal vagy a szereplőiddel, hogy mit kellene tenniük a következő oldalakon. Beszélj a könyvedhez, kérdezd meg tőle, mi nem tetszik neki saját magában. Áraszd el kérdésekkel a főhősödet arról, hogy milyen figurává szeretne alakulni a könyv végére, milyen kalandokra vágyik. Aztán ne lepődj meg, ha véletlenül válaszol.

 

Első sor

Vedd le sorra a kedvenc könyveidet a polcról és csak az első sort olvasd el mindegyikben. Majd válassz ki öt könyvet találomra közülük és írd ki mindegyikből az első sort. Ezeket az első sorokat folytasd a magad módján, öt percig írva folyamatosan. Hagyd, hogy szárnyaljon a képzeleted, ne foglalkozz még a saját kritikus éneddel sem.

 

Visszaolvasás

Olvass saját magadtól egy már kész írást, mielőtt nekiülnél írni a jelenlegi könyvedet. Hemingway például mindent elolvasott, amit előző nap írt, mielőtt belekezdett volna az aznapi írásba. A saját írásaidban több ötlet és inspiráció rejlik, mint bármilyen más könyvben. 

Címkék