hero image

Reklámoztad már a könyved rövid videóval, használtál már GIF-et?

Publio Kiadó |

Rengeteg van belőlük és sokan használják őket. Megmutatjuk a nekünk legjobban tetszőket és tippeket adunk arra, hogy ti milyen programokkal készíthettek GIF-et vagy 10 másodperces videót a könyveitekről. De kezdjük az alapoknál, hogy mik is a GIF-ek. (Teljesen elfogadott a leírása raggal együtt kisbetűvel is, így: te használsz gifeket?)


 

http://admin.konyvaruhaz.info/media/files/1-BrFrCYP3O2eeMO7G2GL4kg.gif

A GIF-et az amerikai CompuServe vezette be 1987-ben. Lényege a tömörítésben rejlik. Az animált gifek sokkal kevesebb erőforrást fogyasztanak, mint egy beágyazott flash-es vagy HTML5 videó, ki tudják emelni azt a néhány másodpercet a hírből, ami fontos, és nem utolsósorban egyszerű eszközökkel elkészíthetők. Mégcsak nem is kell letöltenünk szoftvereket, a gifek online eszközökkel is elkészíthetők és szerkeszthetők (pl. ezgif.com,lunapic.com). Nem csoda hát, hogy az animált GIF-ek újra teret nyertek a közösségi térben, (mi lehet kifejezőbb egy mozgó képnél) és ma már gyorsan, és hatékonyan bevethető eszközt jelentenek.

http://admin.konyvaruhaz.info/media/files/1-rDjYs3COHP5rNDU59CYVEQ.gif

Mára a rövid videós üzenetek váltak a leghatékonyabb netes kommunikációs formává, hiszen a videó képes a legerősebb érzelmi hatást kiváltani az emberekből, ráadásul a fésületlen stílusban rögzített kisfilmek előállítási költsége is alacsony. Az sem utolsó szempont, hogy a rövidvideók készítése és fogyasztása elsősorban a fiatalok körében népszerű. Nagyon.

 

Az mindenki számára nyilvánvaló, hogy az interneten folyamatosan nő a videófogyasztás, egyre többen egyre többet néznek, a videókészítés/feltöltés viszont sokáig nem tartott lépést ezzel a fejlődéssel. Az utóbbi év egyik legfontosabb trendje — ami 2015-et is meghatározta — a főleg telefonos alkalmazásokra épülő rövidvideó-megosztó szolgáltatások ugrásszerű terjedése. 

 

Ahogy már említettem, a rövidvideós szolgáltatások lényege az, hogy rövid idő alatt lehet elkészíteni, feltölteni és megosztani egy videót. Amit ráadásul megnézni is nagyon rövid ideig tart — ez szintén előny. Ezek közé tartozik a fentebb említett Vine, a Coub, az Instagram videó és tulajdonképpen a renenszánszukat, fentebb bemutatott élő animált GIF-eket is ide sorolhatjuk.

Főként azoknak ajánlott használatuk, akik a közösségi hálózatokban akarják megosztani tartalmaikat és fel szeretnék hívni mások figyelmét az üzenetükre.

 

A marketingben tehát fontos szerepük lehet: történetmesélési eszközként, kecsegtetőként használhatóak, hatékonyan mutathatunk be egy termékeket, de sokan használják írásuk vicces kiegészítéseként.

 

Ezek az alkalmazások tehát néhány másodperces videófelvételt készítenek, amiket aztán meg lehet vágni, gyorsítani és lassítani, valami egyéb módon szerkesztgetni. Egy igazán jó GIF-et elég hamar be lehet pörgetni a Twitteren és a Tumblr-en, fel lehet használni a moly.hu-n és a Facebookon is.

 

Címkék: facebook, gif, könyv, reklám

Címkék

{ További szolgáltatásaink }