hero image

Self-publising a kezdetekben

Publio Kiadó |

Korábban már összeszedtük azokat az írókat, akik a szerzői kiadást választva nagy bevételre tettek szert. Most azokat gyűjtöttük össze — a teljesség igénye nélkül — akik igazán híresek, elismertek és sikeresek lettek, hittek a szerzői kiadásban, maguk adták ki a könyveiket, a kiadás költségeit pedig mecénások megnyerésével, előfizetők gyűjtésével próbálták előteremteni.


 

Mark Twain — Huckleberry Finn kalandjai

 
http://admin.konyvaruhaz.info/media/files/1-wPNdOGgKDhHGzujm6ceH_Q.jpg

1885-ben Mark Twain Charles L. Webster & Co. néven saját kiadót indított, amelynek első kiadványai között szerepelt a Huckleberry Finn kalandjai. A könyvek sikere ellenére körülbelül 80 kötet után a kiadó 1894-ben megszűnt. A kezdeti nehézségek után azonban ünnepelt író lett amerika szerte, életműve sok amerikai íróra hatással volt. Ernest Hemingway mondta róla:“Az egész amerikai irodalom Mark Twain egyetlen könyvéből ered, a Huckleberry Finn-ből … Előtte semmi sem volt. Azóta sem írtak ilyen jót.”

James Joyce — Ulysses

 
http://admin.konyvaruhaz.info/media/files/1-xUSwQ17FxiB50ZYy6AEKIQ.jpg

A 20. század egyik legfontosabb remekművét, az Ulysses-t saját kiadásban adta ki James Joyce. Állítólag 18 alkalommal utasították vissza, az igazi siker pedig csak jóval a könyv megjelenése után érkezett. Először 1918 és 1920 között sorozat formájában közölte, könyv formában pedig 1922. február 2-án, Párizsban jelent meg.

Edgar Allan Poe — Tamerlane and Other Poems

 
http://admin.konyvaruhaz.info/media/files/1-RJtiV92StSadZDjZ8eo_Hw.jpg

1827-ben Edgar Allan Poe fizetett egy nyomdásznak, hogy nyomtassa ki 50 példányban verseit. A negyven oldalas füzet címe Tamerlane and other poems címet kapta, és Poe álnéven publikálta(By A Bostonian). A füzet az egyik legkevesebb példányú irodalmi alkotás (12 példány hollétéről van hiteles információ), annyira hiánypótló, hogy amikor 2009-ben árverésre bocsájtották, 662.500 dolláért kelt el.

Irma Rombauer — The Joy of Cooking

 
http://admin.konyvaruhaz.info/media/files/1-IpPkMkx0Adw4v_PkSYJ7ug.jpg

Irma Starkloff Rombauer 1931-ben zsebre vágta megspórolt pénzét, majd elment a helyi nyomdához és megrendelt háromezer példányt “The Joy of Cooking” (A főzés öröme) című könyvéből. A könyvet kislánya, Marion segítségével készítette el, aki nem csak a receptek lelkes tesztelője volt, de egyben a könyv illusztrátora is. Öt évvel később, a Bobbs-Merrill kiadó megvásárolta a könyv jogait, aminek azóta töretlen a sikere, az évek során több mint 18 millió példányt értékesítettek belőle.

Stephen King — The Star Invaders

 
http://admin.konyvaruhaz.info/media/files/1-NpFWy_vynjrgn6tRHraxJQ.jpg

1962-ben az akkor 15 éves középiskolás Stephen King egy barátjával, Chris Chesleyvel közösen publikált egy kötetet, amelyben korai munkáikat, főként novellákat gyűjtöttek össze. Egy évvel később pedig már saját amatőr kiadója, a Triad and Gaslight publikálta The Star Invaders című művét. Házasságkötése után keresete kiegészítéseként több novellát is eladott férfimagazinoknak, majd 1973-ban a Doubleday & Co kiadó elfogadta a Carrie kéziratát, amit végül 1974-ben adtak ki. Egy évvel később írta meg A ragyogást. Elképesztő a munkássága, képes volt egyszerre több regényen is dolgozni.

Címkék: írók, történelem

Címkék