hero image

Tanulj a legjobbaktól: írj úgy, mint Alexandre Dumas

Publio Kiadó |

Alexandre Dumas sikere vitathatatlan, művei halhatatlanná tették, a mai napig ott vannak minden valamirevaló könyvespolcon. Pont úgy, mint ő, nyilván nem írhat senki, de ha közelebbről megvizsgáljuk egy-egy könyvét, akkor hasznos fogásokat leshetünk el tőle. Daniel Podgorski, filozófia- és irodalomkutató, író, a Monte Cristo grófja könyvön keresztül mutat be három írói tippet Dumas-tól.


 

1. Tervezd meg a munkát

A Monte Cristo grófja egy nagy volumenű könyv, tele komplikált történetszállal és a legapróbb részletekig kidolgozott szereplővel. Eredetileg több mint 1200 oldal - ekkora könyvet simán eladhatatlannak minősítenének ma a kiadók -, ezért léteznek olyan kiadásai is világszerte, amiket lerövidítettek a szerkesztők. Természetesen nem arra buzdítunk senkit, hogy 1200 oldalas könyvet írjon, inkább csak arra érdemes figyelni, hogy bármilyen nagy fába vágod a fejszéd, legyen jól kivitelezhető terved hozzá. Lásd előre, hogyan jutsz el a végéig és kitartóan tartsd is magad a tervedhez, lépésről lépésre megvalósítva a legnehezebbnek tűnő írói feladatot is.

 

2. Legyél termékeny

Dumas hihetetlen sokat alkotott. A legtermékenyebb évtizedében, 1842-1850 között 41 regényt, 23 színdarabot, 7 történelmi könyvet és fél tucat útikönyvet írt. A sikerében nagy szerepet játszott, hogy elkötelezetten, egyfolytában, szenvedélyesen dolgozott, amiből aztán tonnányi írás született. Növelheted az esélyeidet, ha többet írsz, kipróbálsz különböző stílusokat, témákat és műfajokat. Nagy valószínűség szerint ilyen nagy mennyiségnél, Dumas írásai között is előfordult olyan, ami nem mestermű, viszont ezek is hozzásegítették ahhoz, hogy gyöngyszemek szülessenek a kezei között.

 

3. Nem kell egyedül dolgoznod

Dumas kimagasló teljesítményét nem mindig egyedül érte el, együtt dolgozott Auguste Maquet-el, aki például a Monte Cristo grófjánál leírta vázlatosan az eseményeket, amiket aztán Dumas kidolgozott. Vannak persze olyanok, akik szerint emiatt nem is mondható, hogy teljesen Dumas műve lenne a könyv, de érdemes inkább úgy gondolni rá, mint a filmekre, amik mögött mindig egy nagy csapat közös munkája húzódik meg. Azzal sincs persze semmi gond, ha egyedül szeretsz dolgozni, ha neked az fekszik és úgy tudod a legjobb formádat hozni. De néha érdemes átgondolni, hogy egy adott feladatot biztos egy szál magadban kell-e megoldanod, vagy jobb lesz a végeredmény, ha delegálod valaki másnak.

 

Írta: Kun Gabi

 

Címkék: dumas, írás, író

Címkék