hero image

Tényleg drága a nyomda?

Publio Kiadó |

 

Minden új szerzőnknél belefutunk ugyanabba a kérdésbe: Miért ilyen drága a nyomdaköltség?

Alapvetően két nyomdatechnikai eljárást különböztetünk meg: ofszet és digitális (POD)


Ofszet nyomtatás

Itt egy úgynevezett sík, vagy közvetett nyomtatási eljárásról beszélünk. A négy nyomdai alapszínnek (C, M, Y, K) megfelelően kell alumínium ofszet lemezeket készíteni. Ezek a nyomóformák a nyomat helyén a festékező hengerektől felveszik a folyékony festéket, melyet átadnak egy gumilepedővel bevont hengernek. Erről a hengerről kerül át a nyomat a papírra. Ezeknek a nyomóformáknak, ofszetlemezeknek, egy egyszeri előállítási költsége van, melyről minél többet nyomtatunk, annál olcsóbbra jön ki a darabár.

 
http://admin.konyvaruhaz.info/media/files/1*XegcxurkEAk7iq7Ou2Fq5w.png

E gyártási technológiánál van egy relatív magas alapköltség, mely tartalmazza a nyomóformákat és a beállításhoz szükséges papír, festékmennyiséget és a gépidőt. Azonban ha a gép és a nyomat elkészült, akkor percek alatt több száz példány nyomtatható ki alacsony áron, ehhez azonban minimálisan 500 db könyv gyártása szükséges.

Jellemzői:
- Nagy beruházás
- Alacsony példányonkénti ár
- szükséges raktározás
 
http://admin.konyvaruhaz.info/media/files/1*cxc7N6gyiKkdFX9b4S16Zw.png

Digitális — Print on Demand (POD)

Több, különböző elven működő digitális nyomdagép van manapság a piacon. A legelterjedtebbek az úgynevezett xerografikus nyomtatást használó berendezések, melyek gyakorlatilag az asztali lézernyomtatók technológiáját használják nagyban. Nagyjából arról van szó, hogy egy dobegységre lézersugár segítségével felviszik a tonerport, melyet az átad a gépben futó papír felületének, majd egy fűtőegységen keresztülhaladva ráég, fixálódik a nyomat.

 
http://admin.konyvaruhaz.info/media/files/1*nAF9UPSQGEbl_26B4tqfpg1.jpg

A másik elterjedt digitális nyomtatási technika, a leginkább a HP által preferált electroink. Itt már nem szilárd tintát (tonert), hanem folyékony festéket használ a gép. Ez az eljárás már félúton van az ofszet és digitális nyomtatás között.

A technológia egyik legnagyobb előnye az, hogy akár egy példányt is tudunk készíteni, bár azt egy kicsit magasabb áron. Azonban nem szükséges nagyobb készletet felhalmozni és azt raktározni úgy, hogy a pénzünk a könyvekben áll.

Jellemzői:
- nem szükséges nagyobb összegű beruházás
- magasabb példányonkénti ár
- nincs raktározás

Mennyire drága a Publio nyomtatási ára?

Készítettünk egy összehasonlító táblázatot, hogy a két legnagyobb szerzői kiadású vállalkozás milyen áron vállalja a könyvek gyártását / darab.

 
http://admin.konyvaruhaz.info/media/files/1*lUWTou6PmFPb3jTNvVd1PA1.jpg
Az árakat a cégek honlapján található árlista alapján kalkuláltuk.

 

Publio Kiadónál a szerzőknek lehetőségük van ennél olcsóbban is a könyveikhez jutni, akár ingyenes házhozszállítással is.

Címkék: ár, nyomda

Címkék