hero image

Tippek, hogy egyre jobb íróvá válj

Publio Kiadó |

Nagyon egyszerű tippek, amikhez nincs szükséged semmilyen különleges képességre, csak pár percre, hogy elgondolkodj, mégis egyre jobb író válhat belőled, ha naponta használod mindet.

 


 

1. Tisztázd magadban, miért írsz

Milyen indíttatásból ülsz le minden nap a gép elé? Mi a motivációd? Mi a célod? Egy könyv, több könyv, siker, pénz, szakmai elismerés? Üzeneted van a világnak, olyan tudással rendelkezel, amit másoknak is szeretnél átadni? A legjobb írások akkor születnek, amikor elkötelezetten, pontosan látva magad előtt a célt írod a történetedet.

 

2. Térj a lényegre

Minden mondatodnál figyelj arra, hogy ne vessz el a körmondatokban, mindig gondolj az olvasókra, akiknek írod a könyvet, tartsd szem előtt, hogy mit akarsz nekik elmesélni a történetben. Így könnyebben maradsz a fő útvonalon és teszed feszessé, izgalmassá a sztorit.

 

3. Egyszerűsíts

Ahogy Einstein mondta: “Amit nem tudsz egyszerűen elmagyarázni, azt nem is érted egészen.” Képzeld azt, hogy gyerekeknek írsz, akik türelmetlenek, könnyű elterelni a figyelmüket és kicsit sem tolerálják a szakzsargont. Akár gyakorolhatsz is azzal, hogy igazi gyerekekkel beszélgetsz, próbáld elmagyarázni egy háromévesnek például, hogy mit dolgozol. Nagyon gyorsan rájössz majd, hogy mennyire fogalmazol tisztán és érthetően.

 

4. Relaxálj

A kreativitás halála a stressz, az sosem működik, ha erőlteted az írást. Amikor a tested nyugalmi állapotban van, épp nem aggódsz és idegeskedsz, akkor tudod a legjobb teljesítmény nyújtani. Találd meg, hogy hol és mikor tudsz a legnyugodtabb körülmények között írni, hogy minél több csodás ötlet pattanhasson ki a fejedből.

 

5. Adj magadnak határidőt

A legtöbbünkre igaz, hogy minél több időnk van arra, hogy tökéletesítsük a szöveget, annál rosszabbá válik. Ha már megvan pontosan, hogy miért írsz és nyugalmi állapotban vagy, akkor általában remek írást adsz ki a kezedből. Nincs szükséged arra, hogy a végtelenségbe nyúlóan rágódj rajta.

 

6. Olvasd fel hangosan

Amikor csak lehetőséged van rá, olvasd fel hangosan, amit írtál. Belekavarodsz a hosszú mondatokba? Tele van szóismétlésekkel? A hangos olvasás során sokkal könnyebben kiszúrod a lehetséges hibákat a szövegedben.

 

 

Címkék