hero image

Fókuszban a szerző: Császár Róbert

Publio Kiadó |

A mai napon a Fókuszban sorozatban Császár Róbert Margó díjra jelölt írónkkal készült riportot olvashatjátok. A Császármorzsák, avagy Az első tál című kötetének a lényege a humor, az irónia, a szórakoztatás abból a célból, hogy a mindennapi megpróbáltatásokat, őrületeket, bosszantó helyzeteket ép elmével túléljük. A szerző humoros életfelfogásáról az interjúban olvashattok.

 


 

Nagyon jó kis téma ez, nagyon szeretem a humort, az iróniát. Én is folyamatos küzdelmet folytatok a postai feladásokkal, a sorban állással és az ügyintézéssel. Próbálom szintén humorral kezelni. 
Mivel a szerző azt kérte vesézzük ki, boncoljuk fel nyugodtan, mint a tegnap fogalmazott, miközben Hannibál ébredése című filmet nézte.
  
A te életedben is jelen van ezek szerint az abszurd humor és az önirónia?
Számodra is egy megkönnyebbülés az írás, amivel a mindennapi életből adódó feszültségeidet levezeted?
 
Már a könyved megjelenésekor is érdekelt volna, de csak most tudom megkérdezni, hogy miért vagy kényszerzubbonyban a borítón?
 
Megőrjít a körülötted lévő világ, avagy te érzed azt, hogy mások őrültek, avagy az egész világ egy nagy bolondokháza? Mert van, aki ezt bevallja, de van, aki nem.
 
Végül, de nem utolsó sorban a szokásos száraz szakmai kérdések:
 
Kérlek még mesélj kicsit magadról, hogy kezdtél el írni és ....
Ossz meg a többiekkel egy marketinggel, könyvkiadással, könyvírással kapcsolatos tapasztalatot!
 

A humor mindenhol ott van, csak észre kell venni. Sokat kritizálnak minket magyarokat, hogy milyen bánatos népség vagyunk; el kell ismerni van is alapja ennek az állításnak, én azonban igyekszem elterelni a figyelmemet ha megtámad a bánat kór és inkább humorizálni. Ami az öniróniát illeti, nos igen jellemző rám, de inkább álszent szerénység formájában szokott testet ölteni.

Természetesen igen, az írás egy gyógyír a bajokra, a Császármorzsákkal is az volt a célom, hogy tünetileg kezelje a feszült, túlhajszolt embereket egy kis nevetéssel. Tulajdonképpen magamat is kúráltam vele.

A kényszerzubbony elkerülhetetlen volt a novellák cselekménye miatt. A Császármorzsák – Az első tál ugyanis hét novellából áll ugyan, de még is egy összefüggő történetet mesél el. A történet szerint elmegyógyintézetbe kerültem, és egy szökési kísérletem alkalmával egészen az udvarig kijutottam a kényszerzubbonnyal magamon.

A világ bizony egy nagy wc! Kicsit moderáltabban kifejezve: bolondok háza. Nehéz lenne eldönteni, hogy ki bolondabb én vagy mindenki más. Hasonlatos ez a kérdés a rács mögött álló ember esetéhez. Ki is van a rács mögött? Egy biztos, ha bolond, aki a normától eltér, akkor én kezelésre szorulok.

Az írás, mint legtöbbünket tinédzser koromban ért utol és a szerelem fájdalmas gőzmozdonyával érkezett. Hamar, talán túl hamar kaptam pozitív visszajelzéseket szakmai berkekből, így az önhittség bűnébe esve folytattam felnőtt emberként is a karcolgatást; igaz ehhez szükségem volt egy évtizednyi szünetre. Sohasem tudtam meglenni az önkifejezés valamely eszköze nélkül, és most a krisztusi korban úgy érzem, már nem tehetek mást, írnom kell.

A marketing és én már régóta ismerkedünk, de az igazat megvallva még a kézfogásig sem jutottunk el. Igyekszem nagyon nagy hangsúlyt fektetni a közösségi oldalakon való megjelenésre és a saját honlapom állandó kezelésére. Varázsbabot nem tudok osztogatni senkinek ebben a témában, azt azonban már megértettem, hogy nem lehetünk eléggé erőszakosak, ha azt akarjuk, hogy tudomást vegyenek rólunk az olvasók. Tehát számomra a marketing egyelőre annyit tesz: nincs határ!

 

Húha! Nagyon vagány a címe! Gondolom nem véletlenül lett ez! Saját életből merített gondolatok, történetek. Volt valaki, aki megsértődött bármin is? Az írás egyfajta feldolgozása a veled történt eseményeknek? Van olyan szituáció, aminek a megoldása, kifejlete a könyvben eltér a valós kimenetelétől, inkább azt mutatja, hogy mi lett volna a helyes, vagy a leginkább elfogadható számodra? Az irónia mindenképp nagy fokú intelligenciát, érzékenységet követel. Mit gondolsz, tudja mindenki értelmezni, vagy csak bizonyos réteget céloztál meg olvasói tekintetben? További sok sikert kívánok!

Nem senkit nem sértettem meg. Erre nagyon figyeltem, hogy minden esetben csak saját magamat állítsam vicces helyzetek középpontjába. Az olvasó engem egész bátran kinevethet, de másokat nem kívánok megsérteni egy ízetlen tréfával.

A Császármorzsák hét története javarészt igaz történet, egy kevéske túlzással persze a humor érdekében, így ebben az értelemben valóban egy fajta feldolgozásként is lehet beszélni róla. Tanulságokat nem kívántam leszűrni a novellákban, így nem került bele olyan gondolat, hogy mi is a helyes. Az első tál a könnyed szórakoztatás céljával született meg, és bár a hétköznapi feladatainkon keresztül próbálom megmutatni saját ügyetlenségünket, mégis az a célja, hogy levegye a napi terhet az olvasók válláról.

Igen ez valóban mindvégig komoly gondot okozott számomra, hogy mindenki értse a szituációkban rejlő humort. Éppen ezért igyekeztem a lehető legjobban kitágítani azt a bizonyos réteget, aki értheti a novellákat. Úgy hiszem ez sikerült is.

 

Mennyire lepett meg, hogy a Császármorzsákkal bekerültél a Margó-díj jelöltjei közé? Hogyan készülsz az eredményhirdetésre?
Most egy olyan választ fogod adni, amit a tévében nap, mint nap hallhatunk és, magam részéről, soha nem hiszek el. Fogalmam sincs, hogy végül ki ajánlotta a Császármorzsákat a Margó-díjra. Arra emlékszem, hogy több ismerősöm is szólt, hogy: figyi te is jelentkezz! Aztán volt, akinek válaszoltam is, hogy nem dehogy, hát az én morzsáim erre nem alkalmasak! Azonban az is igaz, hogy az elmúlt hónapokban sok időt töltöttem irodalmi pályázatok kutatásával, és néhány helyre be is küldtem az írásaimat. Egy szó, mint száz, nem tudom, hogy nem-e én magam küldtem be, vagy egy ismerősöm.

Az már egy másik kérdés, hogy a díj kiírói végül be is fogadták a Császármorzsákat. Rendkívül megtisztelő, és ahhoz képest, hogy lassan egy éve lesz, hogy újra kezdtem az írást, úgy érzem az, hogy a jelöltek között lehetek értelmet adott az eltelt esztendőnek.

 

Mi a célod a könyvvel? Van-e kimondott célközönség, akinek írtad? Mi indította el benned a késztetést, hogy leírd mindezt?

A könyv egyetlen célja a szórakoztatás. Szeretném, ha az olvasói a hét történetet elolvasva egy picit fellélegeznének, mosolyognának, esetleg sírva nevetnének. Megérdemeljük mindannyian. A késztetés egy ösztön volt, amint fentebb említettem, magamat is gyógyítottam vele. Szükségem volt arra, hogy tükörbe nézzek, és egy picit nevessek magamon.

 

Miből jött a könyv ötlete? Miből szoktál ötletet meríteni?

Az ötletet az élet adta ebben az esetben. Azonban vannak olyan novelláim, amelyeket éberálmok szülnek. Azt hiszem sokan vagyunk úgy, hogy néha magunk elé meredünk és átlépünk egy másik világba. Ami ott történik, annak a vázlatát igyekszem papírra vetni.

 

Császár Róbertet kérdezők: Kocsis Nagy Noémi, Orsós Anna, Lang Tünde, Bálló Attila, Barta Laura.

Írta: Kocsis Nagy Noémi

 

Címkék: fókuszban, interjú, író

Címkék