hero image

Fókuszban a szerzőtárs: Egri Zsanna

Publio Kiadó |

A mai napon Egri Zsanna írót ismerhetitek meg, aki nálunk az Elveszve Mexikóban, a Meghívó nászútra, Egy milliomos bőrében és sok más könyv szerzője. Kapcsolatba a közös kiadónk révén kerültünk, majd meghívott az Egy őrült történet című hét író által írt kalandregényünkbe szerzőnek. A munka nagyon nagy öröm volt, hiszen Zsanna indította el az egészet, majd fejezetről fejezete szőttük a történet szálait közösen, külön megírva egy-egy fejezetet. Termékeny író, akinek sok megjelenésre váró írása van még, mely regények szinte mind egzotikus tájakon játszódnak. Hogy miért választotta a szerzői kiadást? Mert neki is volt egy másik kiadója, amellyel öt éves szerződése volt, de nem adták ki a műveit. A Publio viszont megtette. További írói tapasztalatai kiderülnek a riportból.


 


Mondj magadról pár szót!

Köszönöm a lehetőséget, hogy beszélhetek magamról, de igazság szerint nem sok mindent mondhatok. Ebben az évben, ha minden jól megy, az élettől két ötöst kapok, és ez nem biztos, hogy dicséret. Milliomos vagyok, de sajnos csak időmilliomos.

 

Kérlek, hogy beszélj az olvasóknak leendő könyveidről.

Jelenleg egy kétkötetes könyvet próbálok „gatyába rázni”. Az Ördög lánya már annyi átformáláson ment keresztül, hogy el nem tudom mondani. Az egyetlen könyv, amit hat éve írok, ráadásul az első könyvem. Mindezek ellenére, hogy az előolvasóim kedvence, én magam sosem vagyok elégedett vele. Annyian írtak már arab történetet, és én egyáltalán nem szeretném, ha tucat könyv lenne. Kicsit másabb világba szeretném elvinni az olvasóimat, magyar és beduin szereplőkkel.

Mindemellett, most fejeztem be az ingyenesen letölthető Egy milliomos bőrében folytatását, amely már a kiadónál van. A történet helyszíne a Dél-Afrika, és Zanzibár.

Szeretnék még a blogban megjelent folytatásos történeteimből könyvet formálni, ám a bőséges szabadidőm sem elég a terveimhez.

 

Kérlek, hogy - ossz meg a többiekkel, egy marketinggel, egy könyvkiadással és egy könyvírással kapcsolatos tapasztalatot!

A könyvkiadással kapcsolatban talán annyit szeretnék elmondani, hogy igencsak nehéz feladat a mai viszonyok között. Volt kiadói szerződésem, amely öt évre lekötötte minden művemet, de egyet se adott ki. Volt olyan, aki kiadta volna, ha egy részét fizetem. Volt, aki válaszra se méltatott. Úgy gondolom minden lehetőséget végigzongoráztam, ezért döntöttem végül a self publishing mellett.

Miért Mexikó? 

Hogy miért Mexikó? A szereplőim oda akartak menni.

 

Honnan meríted az ötleteidet? A szereplőid közül kivel töltenél el egy hetet valami egzotikus tájon, és kivel egy sítúrán? Ki vagy mi inspirál a leginkább? Honnan jött az ötlet, hogy megszervezd az Őrült történetet és írókat toborozz? Ez úton is köszönöm neked az élményt! Hogyan zajlik nálad az írás folyamata, jegyzeteket készítesz, kutakodsz, vagy nekiülsz és írsz? 

Az ötletek a fejemben születnek, és legtöbbször éjszaka. Így mondhatom, hogy megálmodom.

Hogy kivel töltenék el egy hetet? Talán a Meghívó nászútra könyvem egyik főszereplőjével a Jemenben élő magyar állatorvossal. Bár igencsak furán néznék ki, a magam százötvennyolc centiméterével, a több mint kétméteres százhúsz kilós férfi mellett. De legalább nem lenne gond, ha a lábam beadná az unalmast, simán cipelhetne tovább. Nyugodtan elmondhatnám, hogy valaki a tenyerén hordoz.

Kivel mennék sítúrára? Itt inkább a te szereplődre szavaznék, nem a sajátjaim közül választanék. Az őrült történetből Matt-re, aki sebész és boncmester. Ő sebészként rögtön az első nap összerakhatna, és csak reménykednék, hogy nem boncmesteri tudását próbálná ki rajtam.

Az Őrült történet ötlete szintén a fejemben tolongó gondolatok közül szabadult ki.

Az írás nálam csak egyféleképpen történhet. Ha van egy alapötletem, akkor nekiállok az alapos kutatómunkának és „cetlizek”. Utána kimászok a papírhalmazból és nekiülök írni, majd időközönként megpróbálok a cetlijeim között eligazodni. Újabban már rájöttem, hogy feltalálták a füzetet.

 

Nagyjából mennyi ideig tart, míg megírsz egy könyvet?

Ez nálam nagyon változó. Van, hogy egy hónap alatt elkészülök, vagy, mint írtam, hat évig. Természetesen, ha úgymond elő van készítve, megjelent a blogban, akár két hét alatt is befejezem.

 

Téged is elárasztalak a kérdéseimmel! Annyira és olyan mélységben válaszolsz rájuk, amennyire jólesik. A válaszok egy része olvasható a szerzői profilodon, de a teljesség kedvéért felteszem a hozzájuk kapcsolódó kérdéseket is. 

Honnan jött az indíttatás az írásra? Mindig is szerettem írni, de sose készültem írónak. Az első irományaim egy helyi kis kiadványnak köszönhetőek, ahol az üres oldalakat ki kellett tölteni.

 

Milyen életesemények sodortak az írás felé?

Az írás felé a lányom sodort, az ő rábeszélésére kezdtem el. Megjegyzem, hogy ő azért nem nagyon olvassa a könyveimet, mert nem az ő stílusa.

 

Mikor és mennyi idő alatt készült el az első műved?

Az első könyvem még mindig nincs kész, ám az első kiadott könyvem pár hónap alatt elkészült. A kettő ugyanis nem ugyanaz.

 

Emlékszel még, mi volt az első romantikus kalandregény könyvélményed?

Nem, komolyan nem emlékszem.

 

Miből merítesz ihletet az íráshoz?

Ezt így nehéz meghatározni. Előpattan a fejemből egy őrült ötlet, és megvan az ihlet.


Könyveidben egzotikus vidékekre kalauzolod olvasóidat. Magad is jártál ezeken a helyeken, vagy csupán a képzeleted repített e tájakra?

Ezt nagyon sokszor megkérdezik tőlem. Nem, sajnos nem jártam.  Mondhatnám, hogy hipp-hopp ott vagyok a képzeletem segítségével és leírom amit látok, de ez így önmagában nem lehetséges.

 

Végzel kutatómunkát, mielőtt belefogsz egy műbe?

Kutatómunka nélkül nem lenne hiteles, amit leírok.

Háromszor annyi időbe kerül a kutatás, mint maga az írás. Rengeteg cikket, tanulmányt, útleírást olvasok el, és jó pár filmet is végignézek.

 

Vannak tesztolvasóid, tanácsadóid?

Igen vannak tesztolvasóim, és szeretem, ha bétázzák a műveimet. Feltéve, ha nem csak az a cél, hogy lehúzzák az írásaimat. Erre is volt már példa. A segítőszándékú kritikát mindig szívesen fogadom. Sajnos eleinte nagyon elszálltam magamtól, azt hittem nekem nem kell tanulni, én tudok írni. Ebben a hittben a tesztolvasóim is erősítettek. Mégis rá kellett jönnöm, hogy a fejlődéshez szükséges a szakértői vélemény, és sose lehetünk igazán biztosak magunkban. Folyamatosan tanulás, fejlődés szükséges.

 

Hogy néz ki nálad az alkotás folyamata? Minden egyes nap leülsz és írsz, vagy hullámokban tör rád? Megszerkeszted vagy hagyod szárnyalni a fantáziádat? 

Nálam az úgy működik, hogy éjszaka, vagy hajnalban beugrik valami. Ilyenkor muszáj felkelni és papírra vetni a gondolataim. Reggel kézbe kapom a kis cetlim, és eltöltök egy félórát azzal, hogy megpróbálom kitalálni, hogy éjszaka mit írtam. Utána akkurátusan készítek egy vázlatot, elkezdek írni, és természetesen a végén a közelébe se járok a vázlatnak. Na, jó! Egy kicsit hasonlít rá.

 

Szembesülsz nehézségekkel írás során? Ha igen, milyenekkel?

Fáj a szemem és az ujjaim. Vicc nélkül, általában nem, mert csak akkor írok, ha ihletem van. Ilyenkor a háttéranyag, amit magam gyűjtöttem a rendelkezésemre áll. Akkor van inkább probléma, ha valami információ hiányzik. Olyankor muszáj vagyok megszakítani a lendületet.

 

A veled történtek, főbb életeseményeid visszaköszönnek az írásaidban?

Tulajdonképpen az én életem is kész regény, de ez, amit nem akarok megírni. Apróbb részletek néha azért bekerülnek.

 

Van olyan személy, akinek a rád tett benyomása tükröződik a műveidben, például egy szereplő személyiségében?

A szereplők megformázásakor megesik, hogy valamelyik ismerősömre hasonlít egyik másik, de általában az agyszüleményeim a szereplőim. Bár egyszer megesett, hogy valaki megbántott, és róla formáztam egyik negatív szereplőmet. Kiírtam magamból a mérgemet. Nem is lenne rossz, ha minden rossztól így lehetne megszabadulni.

 

A borítóidat te tervezed, vagy szakemberekre bízod?

Én önellátó vagyok, a reklámfotóimat, filmjeimet, és ezzel együtt a borítóimat is magam készítem. Lehet, hogy nem profi, de én kedvelem őket.

 

Mi a véleményed a könyvkiadás jelenlegi helyzetéről?

No komment.

 

Miért döntöttél úgy, hogy magánkiadásban jelenteted meg a könyveidet?

Sok mindennel próbálkoztam, kiadókat kerestem fel. Sokszor volt az az érzésem, hogy ha nem vagy celeb, vagy nem pornót írsz, szinte esélytelen a könyved úgy kiadatni, hogy anyagilag ne rokkanj bele. Nem vagyok egy nagy matematikus, de kiszámoltam, hogy a befektetett összeg megtérülése… Azért nem vagyok magamtól annyira elszállva, hogy erőmön felül költsek könyvkiadásra.

A Publios kiadás jó lehetőségnek látszott.

 

Mit gondolsz arról, hogy sokan úgy vélik, magánkiadásban csak azok a könyvek jelennek meg, amelyeket a nagy kiadók nem találtak kiadásra méltóknak?

Ezt csak azok állítják, akik nem ismerik a könyvkiadás mai helyzetét. Valóban bekerülnek gyengébb művek is, ahogy a hagyományos könyvkiadás esetén is, mégis sok tehetséges írótársamnak csak ez az egy lehetősége adódott.

 

E-könyv vagy nyomtatott könyv párti vagy?

Mindkettőnek híve vagyok. Természetesen az e-könyv azt az érzést nem tudja visszaadni különösen az írónak, mint a nyomtatott.

 

Van fő foglalkozásod? Mit szabad tudni róla, van köze az íráshoz?

Főfoglalkozású rokkant vagyok, de nem tolókocsis, már ha ez foglalkozásnak számít. Hogy van-e köze az íráshoz? Eddig még senki nem mondta, hogy beteg könyvet írtam. 

 

Minek tartod magad: művészléleknek vagy gyakorlatiasnak?

Kettő között vagyok. Két lábbal állok a földön, miközben a fantáziám szárnyal.

 

Más művészeti ágban is tevékenykedtél/tevékenykedsz?

Nem. Sajnos sem festeni, sem szobrot faragni ne tudok. Bár nagyon klassz gyurma állatokat készítettem, amikor a lányom kicsi volt.

 

Te magad mennyire szeretsz olvasni? Van kedvenc műfajod/íród/könyved?

Olvasni szeretek. Nincs igazán kedvenc műfajom, de mivel romantikus kalandregényt írok, ebből kifolyólag ez a műfaj közelebb áll hozzám. Nincs kedvenc íróm, sem könyvem. Mindenevő vagyok.

Ha egy könyv jó, felőlem bárki írhatta. Ha mégis választani kellene, akkor Rejtő Jenőre szavaznék.

 

Mely művek voltak rád hatással?

Nem tudok olyat mondani. Én mindig a saját fejem után mentem.

 

Hogy viszonyul a családod az íráshoz?

A lányom indított el az íróvá válás útján, de ő nem olvassa a könyveimet. Nem kedveli ezt a műfajt. Bár zsarolással, „ostorral” néha sikerül rávenni.

A testvérem viszont kénytelen olvasni, ugyanis ő javítja a helyesírásom az legutolsó két könyvem óta.

A férjem, aki sajnos már meghalt, volt a legnagyobb rajongóm, és ő volt az, aki első könyveim háttér anyagait összegyűjtötte.

 

Melyik a kedvenc saját műved?

Minden „gyermekem” kedves. Talán az első egy kicsit kedvesebb, talán ezért is engedem el nehezebben. Azért írom hat éve.

 

 

Milyen visszajelzések érkeztek hozzád a könyveid kapcsán?

Jó is rossz is. Szerencsére a jó volt többségben, túl sok rosszat nem mertek írni.

 

Mennyire veszed a javaslatokat, kritikákat figyelembe egy következő mű írásakor?

Maximális mértékben. Soha nem lehetek olyan jó, hogy figyelmen kívül hagyhatnám a véleményeket. Persze mára már megtanultam megkülönböztetni a jó és rosszindulatú kritikákat.

 

Mi a művészi hitvallásod?

Ezen sose gondolkoztam igazán. Nekem az olvasó az első, nekik írok.

 

Számodra - a könyvkiadást tekintve - mit jelent a siker?

Itt is csak azt tudom mondani, hogy az olvasó pozitív visszajelzése az, amit sikernek tudok elkönyvelni.

 

Tervezel még írni? Lesz folytatás? Mik a további terveid?

Ajaj! Vissza se lehetne fogni. Négy könyv van betervezve. Abból Az ördög lánya című kétkötetes könyvem majdnem kész van, és ha minden jól megy, hamarosan megy a kiadóhoz.

 

Mit tanácsolsz kezdő íróknak?

Tanulni, tanulni, fejlődni. Ne kövessék el azt a hibát, amit én. Elszálltam magamtól, azt hittem én már tudok írni, nem kell tanulnom. Hát nem! Még mindig tanulok, fejlődni akarok. Csak így lehet jó íróvá válni. Persze nem árt egy kis tehetség se.

 

A Mexikóban megismert emberek inspiráltak a könyv megírására? Esetleg az ott tapasztalt események ihlették a történetet?

Hát igen, ez az, ami sajnos nem történhetett meg. Viszont igazán sok mindent megtudtam Mexikóról, az ott élő emberekről, kultúrájukról. És ugyanígy történt azoknál az országoknál is ahol történeteim játszódnak.

A világ bármely tájára eljuthatsz, ha rászánod az időt a megismerésére. A képzeletünk végtelen és hiszem, hogy az író azért vesz a kezébe tollat, hogy mindazt a csodát, amit „lát”, továbbadja.

 

Egri Zsannát kérdezők: Kocsis Nagy Noémi, Balogh Enikő, Karácsony Mária, Ekker Éva, Lang Tünde, M.Szolár Judit.

Írta: Kocsis Nagy Noémi

Címkék