hero image

10 gyakori hiba, amit a kezdő írók elkövetnek

Publio Kiadó |

Karen Newcomb írást tanít, könyvet ír, szerkeszt és konferenciákat szervez íróknak. Tapasztalatai szerint ez a 10 leggyakoribb hiba, amit a kezdő írók elkövetnek.


“Egy író sem születik profinak, aki a kezdetektől mindent tökéletesen csinál az első könyvében, ezért ez a tíz hiba nem is hiba, inkább csak olyan megtanulandó dolgok, amiket mindenki el tud sajátítani, hogy ne kövesse el őket újra meg újra írás során.

1. Nem tudják, kinek írnak. A kezdő írók sokszor megdöbbennek, amikor ráébrednek, hogy igazi, hús-vér olvasóknak írják a sorokat.

2. Nincsenek tisztában a műfajokkal. Mert az rendben van, hogy regényt írunk, de azon belül specializálódni is kellene, hogy mégis, valahogy behatárolható legyen a könyv műfaja.

3. Nem elég valósághű vagy szerethető a főszereplő. Az olvasók a jól kidolgozott karaktereket kedvelik. Ehhez kapcsolódó hiba, hogy túl sok félkész mellékszereplőt írnak a történetbe, akik körülveszik a főszereplőt. Egy jól megírt karakter szinte viszi a hátán a sztorit előre.

4. Nem jó szemszögből mesélik el a történetet. Talán ezt a pontot a legnehezebb megmagyarázni. Ahelyett, hogy a szereplő fejébe bújva mesélnék el, hogy mi történik, a szerzők gyakran kívülről, egy harmadik szemszögből írnak, ami nem feltétlenül tesz jót a történetnek.

5. Nem értik, hogy az érzelmi feszültség mennyire fontos. A szereplők nem reagálnak a helyzetekre, úgy haladnak végig a lapokon, mintha semmi közük nem lenne a szituációkhoz és mintha arra várnának, hogy a konfliktusok majd megoldják saját magukat.

6. A cselekmény szerkesztése. Néha úgy tűnik egy kezdő író könyvében, mintha random egymásra dobált konfliktusokból és cselekményszálakból állna. Általában úgy indokolják, hogy azért van ez így, mert a valóságban is így történt. Gyakran esnek abba a hibába, hogy a fő történetszálat megszakítják mellékszálakkal, amik túl hosszan terelik el a figyelmet a lényegről és nem illenek a cselekmény szerkezetébe.

7. Nem értik a fejezetekre tagolást. Ha a szereplő úgy sétál át egyik fejezetből a másikba,  hogy nincs a kettő között kapcsolódási pont, akkor az olvasó csalódott lehet. A fejezet vége a következő fejezet felvezetése is egyben.

8. Kihagyják a szereplő jellemfejlődését. Valamerre muszáj, hogy változzon az a főszereplő, ehhez azonban egy kidolgozott jellemre van szükség. Ahhoz, hogy értelmet kapjon a történet, valahonnan valahova el kell jutnia a főhősnek.

9. Nem kidolgozott a konfliktus. Nagyjából az idők végezetéig lehet csiszolgatni egy konfliktust.

10. Írás közben javítanak. Úgy tűnhet, hogy ez nem akkora probléma, pedig ha írás közben egy adott szakaszt máris elkezdenek átírni, az oda vezethet, hogy sosem fejezik be a könyvet. Az átírás, nagy javítás előtt mindig látni kell a teljes művet, hogy jól láthatóak legyenek a könyv gyenge pontjai, ahol tényleg ráncfelvarrás szükséges.” 

Címkék: hiba, írás, könyv, tanács

Címkék