hero image

12 klisé, amivel ne kezdj egy ifjúsági könyvet

Publio Kiadó |

Az íráshoz gyakorlati tanácsok is szükségesek, nemcsak azok, amikben motivációt nyújtunk, hanem konkrétumok, amik alapján el tud indulni egy kezdő író is a könyv írásával. Mary Kole: Writing Irresistible Kidlit című könyvében épp ilyen rendkívül pontos tippekkel találkozhatunk, például azzal, hogy milyen szokásos fijúsági könyvkezdéseket kerüljünk el, ha izgalmas és egyedi hangvételű könyvet szeretnénk írni, kifejezetten a fiatalabb korosztálynak.


 

A következő tíz kezdés Mary Kole szerint az ifjúsági irodalomban gyakoribb, mint hinnénk, ezért azt javasolja, hogy inkább legyen mindenki bátor és keressen új megoldásokat, új történetkezdéseket.

 

 1. Felébredés: Kerüld el a könyv első soraiban a napkezdéssel kapcsolatos teendőket, főleg azt, amikor a főszereplő hirtelen felriad az álmából.
 2. Iskolai körkép: Amikor a szereplőd bemutatja az összes barátját az első oldalon és persze aprólékosan leírja az iskola fenegyerekét is, aki mindenkit cikiz és bánt.
 3. Családi körkép: A szereplőd a szüleit, testvéreket, háziállatokat mutatja be.
 4. Szoba látkép: A főszereplő a szobájában ül, gondolkodik, átnézi a cuccait, elmereng, melyik tárgy, mire emlékezteti, mindezt az olvasó a belső monológon keresztül követheti.
 5. Emo gyerek: Egy karakter, aki semmi mást nem csinál, csak ül és a problémáin rágódik, míg elmegy mellette az élet.
 6. A mindenáron eltérő gyerek: Az a szereplő, aki a könyv első oldalán már azon lamentál, hogy mi a normális, mi az átlagos, hogy az ő élete mennyire béna. Ezzel készíti elő a terepet az író ilyenkor a nagy változáshoz.
 7. Költözés közben: A szereplő épp autóban ül a könyv elején és az új otthona felé tart, miközben utálja minden pillanatát az utazásnak.
 8. A tükörben: Ahogy áll valaki a tükör előtt és sorolja a saját hibáit. Természetesen teljesen lesújtó véleménnyel van saját magáról.
 9. Nyári kínzások: A szereplő azon problémázik, hogy egész nyáron olyan dolgokat kell csinálnia, amiket nem akar. Mint hogy nagyihoz kell menni, a bölcsiben besegíteni vagy épp vidékre eltemetkezni a szülőkkel egy kísértetjárta házban. Persze aztán ebből lesznek pont a fergeteges kalandok.
 10. Az új gyerek: A szereplő, aki az iskola első napján aggódik, hogyan fogja fogadni a többi varázsló vagy vámpír, esetleg vérfarkas, aki az iskolában tanul.
 11. Meghalt szülők: Az első oldalon hirtelen és tragikus halállal elhunynak a főszereplő gyermek szülei.
 12. Katartikus kezdés: Amikor úgy csöppen bele az olvasó a könyvbe, hogy a főszereplő a csúcson van: épp álmai állását kapja meg, megtalálta élete szerelmét vagy megszületik a babája, akit már 10 éve várt.

Írta: Kun Gabi

 

 

 

Címkék: írás, klisé, könyv, tanács

Címkék