hero image

Csak juss el a könyved végéig

Publio Kiadó |

Martin Amis csupán 24 éves volt, mikor első, The Rachel Papers című könyvét megírta. A legendás író, Kingsley Amis fiaként, apja árnyékában kellett bebizonyítania, hogy érdemes az elismerésre. 1984-ben futott be a Pénz: Búcsúlevél című könyvvel, majd 1991-ben Booker-díjra jelölték az Időnyíl könyvért. A tanácsait egy angol irodalom órán mondta el az egyetemi hallgatóknak, egyikük pedig publikálta az elhangzottakat a Thought Catalouge magazin hasábjain.


“Az egyik legfontosabb szabály egy memoár írásakor, hogy vagy kiemelkedő vagy érdekes életed legyen hozzá. A legtöbb író élete azonban nem bővelkedik fordulatokban. Inkább csak olyan, mint a legtöbb emberé: az orrpiszkálás, seggvakarás és önmagunkon tűnődés tölti ki az időnk nagy részét.”

 

“Írás közben az lassítja legjobban a dolgokat, hogy folyamatosan olyanná kell alakítani az életünket, amiben egyensúlyban van a valóság és a művészet.”

 

“Az igazságot sosem tudjuk elmesélni. Eléggé igaznak tűnő igazságok tűnnek csak fel időnként, neked csak annyi a dolgod, hogy leírd, hogyan reagálsz rájuk.”

 

“A tudatalattidra érdemes hallgatni, sokkal okosabb, mint a tudatod.”

 

“Ki kell érdemelned a dolgokat. Volt olyan témám, amiről minden erőmmel igyekeztem írni, de nem érdemeltem még ki a jogot hozzá, hogy írjak róla. Olyan érzés, mintha a téma folyamatosan a válladra nehezedne és megfulladnál tőle.”

 

“Mindig kézzel írom a vázlataimat, mert még a tinta is a fontos része az írás folyamatának.”

 

“Minden íróban ott pislákol a zsenialitás.”

 

“A zsenialitás velünk születik, a tehetség pedig tanulható.  De vannak olyan regények, amik azért vallanak kudarcot, mert a zsenialitást túlterheli az író, míg elfeledkezik a tehetség jelentőségéről.”

 

“Mikor nem kell tovább dolgozni egy mondaton? A belső füleden múlik. Ha hallgatsz rá, akkor megérzed, mikor nem kell már foltozgatni azt a részt.”

 

“A regény egy kiterjedt próza, amiben valami rosszul sült el.”

 

“Nincs annál banálisabb, mint hogy mit dolgozik az apád. Még akkor is, ha éppenséggel tűznyelő. De egy apa, ha író, egy kicsit sem banális… az enyém legalábbis könyörtelen volt.”

 

“Megszállottnak kell lenned. Lobogjon benned a vágy, hogy elérd a lehetetlent.”

 

“Csak juss el a könyved végéig. Legyél a végtelenségig makacs, ha az írásról van szó.”

Címkék: csináld, írás, mondat, tanács

Címkék