hero image

Így kezdj bele az írásba - 7 tanács, amit minden írónak hallania kell

Publio Kiadó |

Az írás fizikailag és érzelmileg is megterhelő munka. Nincs varázspor, amitől könnyebbé válna hirtelen, vannak viszont remek tanácsok, amiket ha megfogadsz, könnyíthetsz a saját dolgodon. A tapasztalat szülte Ivan Dimitrijevic tanácsait íróknak, érdemes rá hallgatni.


 

1. Olvass rengeteget

Az olvasás kinyitja az elméd, olyan kreatív utakra mutat rá, amikre addig nem is gondoltál. Szinte mindegy, hogy mit olvasol: lehet az sci-fi, fantasy vagy romantikus regény, olyan hasznos leckéket tanulhatsz belőle, amitől csak jobb emberré válhatsz. Ugyanúgy, mint az utazás, az olvasás is kitágítja a horizontodat, ráadásul még bővíti a szókincsedet is.

 

2. Alakítsd ki a neked megfelelő dolgozósarkot

Vagy dolgozószobát. Ez nem azt jelenti, hogy tökéletes csendben kellene írnod, elszigetelve minden beszűrődő hangtól és történéstől, mert a kreativitás trükkös dolog, az ihlet mindenkinél máshogy jön. Vannak, akik egy kávézóban szeretnek írni, mert ott nagy a nyüzsgés és inspirálódnak az emberektől. Mások zenehallgatás közben tudnak jól alkotni. És van, akinek teljes csend kell. Keresd meg, mi számodra a megfelelő környezet.

 

3. Készíts vázlatot

A vázlat lesz a te támaszod, amiben a tervezett cselekményeket el tudod helyezni a könyv idősíkjában. Két fő oka van annak, hogy miért olyan fontos ez: egyrészt, hogy ne veszítsd el a történeted fonalát, másrészt pedig így teremtesz rendet a káoszban.

 

4. Kapcsold le magad

A telefonod és a közösségi oldalak kifejezetten kártékony hatással vannak az írásra. Maradj néha technológia nélkül, egyedül csak te és a gondolataid. Néha persze segít, ha online keresel ötleteket, de a legtöbb esetben a net csak eltereli a figyelmed és cuki macskás videóknál kötsz ki a végén.

 

5. Fogadd el az írói blokkot

Nem nagyon lehet elkerülni, hogy egy idő után úgy érezd, nincs több ötleted. Hogy fogalmad sincs, hogyan folytasd a történetet. A legjobb, ha csak elfogadod, hogy ez van, közben pedig tudd magadban, hogy el fog múlni. Nem kell miatta pánikolni, a legjobb, amit tehetsz, ha kivárod a végét úgy, hogy valami új hobbiba kezdesz vagy beleásod magad a kutatómunkába. Így esélyt adsz az agyadnak, hogy újrainduljon és pár nap alatt már helyre is áll a világ rendje.

 

6. Keress egy kritikust, akiben megbízol

Bárki lehet az: a barátod, férjed, feleséged, anyukád… Csak az a lényeg, hogy hajlandó legyen elolvasni az írásaidat és biztos legyél benne, hogy őszinte véleményt fog mondani róluk. Egy külső szempont mindig jól jön, érdemes átgondolni és beépíteni a könyvedbe a kritikákat.

 

7. Higgy magadban

Az egyik legfontosabb alapszabály úgy általában minden munkánál, de főleg az írásnál. Bízz magadban. Tudnod kell, hogy képes vagy rá, hogy meg tudod csinálni és megírod a könyvet akkor is, ha közben hegyeket kell megmásznod. Ha folyton kételkedsz magadban, akkor nem tudod a legjobbat nyújtani magadból. Írj szívből, úgy, ahogy kikívánkozik belőled. Vedd körül magad olyan emberekkel, akik támogatnak a céljaidban. Találd meg a saját munkamódszeredet, ami nálad működik és ragaszkodj hozzá foggal-körömmel.

Címkék