hero image

Így válhatsz egyre jobb íróvá

Publio Kiadó |

Apróságokon múlnak a nagy dolgok. Pár olyan írói szokást érdemes bevésni az agyadba (vagy kitenni az íróasztalodra, hogy mindig szem előtt legyen), amikkel fejlesztheted magad, hogy egyre jobb íróvá válj.

 


 

Írj minden nap

A híres íróktól kezdve az életvezetési tanácsadókig mindenki azt mondja, aki szakértőnek és tapasztaltnak nevezhető, hogy az a legjobb, ha minden áldott nap leülsz írni. Tűzd ki magad elé a célt, hogy napi szinten hány karaktert vetsz papírra, vagy azt, hogy naponta 15 percet mindenképp írással töltesz. Mert az íróvá válás folyamatában kulcsfontosságú, hogy írj.

 

Vezess naplót

Ezt a szokást még azoknak is érdemes bevezetni az életükbe, akik amúgy nem akarnak írók lenni, csak jobban szeretnék érezni magukat a bőrükben. Csökkenti a szorongást, stresszt, ha minden nap leírod este, milyen gondolataid támadnak a mögötted álló napról. Segít az érzelmek feldolgozásában és a fontos döntések átgondolásában. Az íróknak pedig különösen hasznos, mint napi írói gyakorlat, hogy saját magukról kell írniuk.

 

Mindenben keresd, mit tanulhatsz belőle

Amikor valami rossz történik az életedben, íróként igazából egy remek lehetőséget kapsz a kezedbe. Csak tedd fel magadnak a kérdést, hogy mit tanulhatsz ebből az eseményből és hogyan építhetnéd bele a történetedbe ezt a tapasztalatot.

 

Hallgattasd el a belső kritikusodat

A fejedben magyarázó kritikus hang a legnagyobb ellenséged. Ő az, aki azt mondja, ha leírsz egy mondatot, hogy “Ez hülyeség, senki sem fogja elolvasni.” Ne hallgass rá. Legyilkolja a kreativitásodat, ha hagyod és nem hallgattatod el sürgősen. Ne ítélkezz saját magad fölött, hagyd, hogy az olvasók döntsenek majd a könyvedről.

 

Olvass annyit, amennyit csak bírsz

Olyan fajta könyveket olvass, amilyet írni szeretnél. Legyen mindig a kezed ügyében egy könyv, ami felébreszti benned az írás iránti szenvedélyt. Tanulj más íróktól: akár jó fogásokat, akár negatív tapasztalatokat szerzel egy könyvből, mindenképp hasznodra válik az írás során.

 

Örülj a visszautasításnak és negatív kritikának

Minden fajta művészet csak szubjektív lehet. Ha visszautasításba ütközöl, az azt jelenti, hogy megpróbáltad, odatetted magad és kiálltál magadért, ami remek dolog. Rengeteg író azért nem áll az olvasók elé a könyvével, mert fél az elutasítástól. Pedig helyette inkább gyűjteni kéne minden negatív kritikát, kötetbe rendezni és kiadni egy új könyvet belőle, ahelyett, hogy rettegnél tőle.

Írta: Kun Gabi

 

 

Címkék: író, napló, tanács, tanulás

Címkék