hero image

Self-publishing a MÚOSZ-ban

Publio Kiadó |

Hétfőn tartottuk R. Kárpáti Péter self-publishingben kiadott könyveinek bemutatóját a MÚOSZ sajtóházában. Az eseményt Keresztes Kata, a szövetség programszervezője nyitotta meg, aki R. Kárpáti Pétert és Alcser Norbertet faggatta Péter újonnan megjelent korai könyveiről és kiadásuk történetéről, valamint arról, hogy mi a különbség a szerzői kiadás és a self-publishing, a kiadói és a szerzői felelősségvállalás között, és hogyan kell értelmezni azt, hogy a kiadó ingyen adja ki a kéziratokat. Az eseményen elhangzottak zanzásított verziója következik.

 


 

A szerzői kiadás ugye az, amikor a szerző fogja a kéziratát és keres egy nyomdát, ahol kinyomtat belőle párszáz darabot, majd betesz valamennyit a táskájába és elindul értékesíteni azokat, ahogy tudja. A self-publishing pedig egy szolgáltatás, ahol a kiadó átvállalja a macerásabb feladatokat, az ISBN szám igényléséstől a marketingen át a terjesztésig.

 http://admin.konyvaruhaz.info/media/files/1-JK3I8AdvzOAsgE-fKRZyxQ.jpg

A self-publishingben kiemelkedő a szerző felelőssége, ő dönti el, hogy korrektúrázatlanul, szerkesztetlenül is kiadja-e a művét, ő dönt a borítóról és az értékesítési felületről, arról, hogy hogyan tördeljék a könyvét, hogy szeretné-e grafikákkal tarkítani, vagy hogy a fülszöveget külön szakember írja-e a könyve hátuljára.

"A self-publishing tulajdonképpen a lehetőségek tárháza, aminek eszközeiből az írók saját forrásaik felhasználásával gazdálkodhatnak."

Az ingyenes könyvkiadási lehetőség egészen új perspektívát nyújt a szerzők számára, melyenek meghonosítása az egyik legfontosabb misszója a kiadónak. “A kéziratból könyvet készítünk, és ha szerzőink igénylik, segítünk nekik abban, hogy el is tudják adni azt”— mondta Alcser, aki hozzátette, hogy nem mindenki vágyik az ismertségre, sokan maguknak, a családnak írnak könyvet, többek között ezért és a self-publishing szellemiségének megtartásáért nem kötötték ki kiadási feltételként az olyan könyvészeti elemeket, mint a korrektúra vagy a szerkesztés. A szerzők eldönthetik, hogy milyen minőségű könyvet hoznak létre.

 

A szerzői felelősségvállalás tehát kikerülhetetlen eleme a self-publishingnek, ellentétben a klasszikus könyvkiadással, ahol a szerző beadja a kéziratát egy gépbe, ami átfut egy feldolgozási folymaton, aminek a végén egy, a kiadó álatal képviselt stílusú, piacorinentált szempontok szerint átalakított könyvvé manifesztálódik.

 http://admin.konyvaruhaz.info/media/files/1-H3IvQJ2ecBRu2lsvS7OYwg.jpg

Nem így R. Kárpáti Péter három drámája, amit a Publio kiadónál adott ki. Mindhárom színdarab forgatókönyvszerűen jelent meg, így az olvasó pontos leírást kap a díszletről, a színészek mozdulatairól, a fények játékáról, egészen különös betekintést nyerve a színfalak mögé. A művek által az olvasó új, mégis ismerős világokban találja magát, hiszen a maga módján mindegyik egy korrajz, melyeket Péter 20 évvel ezelőtt fogalmazott meg. Az Equus II., a Gyűrű és a Sziklás Madonna a kikapcsolódni vágyók számára ajánlott olvasmányok! (A könyvek címeire kattintva lehet beleolvasni a könyvekbe. )

Az alábbi videóban Péter elmeséli, hogy hogyan találkozott a kiadóval. Érdekesség gyanánt bocsátom a köz javára, mobilkamerával készült, így a minőség nem tökéletes, de Péter sziporkázó attitűdje így is átjön.

 

A képekért külön köszönet az esemény fotósának, Kovács-barna Károlynak és a MÚOSZ-nak!

 

Címkék