hero image

Stratégia az írói hatékonyságod növelésére, amit biztos nem fogsz kipróbálni

Publio Kiadó |

Egy ilyen cím után azt gondolnád, hogy valami nagy butaságot fogunk írni, olyan stratégiát, amit épeszű ember nem próbálna ki. Pedig valójában olyan stratégiát hoztunk Nick Thackertől, a Lifehack magazin szakértőjétől, amit nagyon is érdemes kipróbálni, csak épp a tapasztalatai szerint nagyon kevesen adnak esélyt és élnek vele a valóságban.

 


 

Pedig Nick szerint ezzel a stratégiával három dolgot érhetsz el az írásod fejlődésében:

1. Az írásod ezzel a legjobb írásaid közé emelkedhet.

2. Odaülteti az olvasót a könyved elé.

3. Sokkal több cselekmény lesz az írásodban, mint a stratégia nélkül.

Mi ez a fantasztikus trükk? Írj le mindent legalább háromszor.

Igen, az a rossz hírünk van, hogy a hatékonyságot az írás terén is azzal lehet a legjobban növelni, hogy még több energiát teszel bele a könyvedbe. Ahogy Nick fogalmaz: meg kell céloznod egyenesen a Holdat.

 

Így működik a hármas írás stratégiája:

1. Írj. Azt és úgy, ahogy jön. Teljesen szabályok nélkül, szabad folyást engedve a gondolataidnak. A szerkesztés, javítás ebben a fázisban tilos.

2. Írj megint. Ekkor nézd át a leírt szöveget és gyomláld ki belőle az égbekiáltó szóismétléseket, pongyola megfogalmazásokat és a “hogy”-ok tömkelegét. Ezzel a szavak számát 10 százalékkal csökkented.

3. Írj még egyszer. Úgy látod, hogy az írásod kész van, és a külvilág elé tárhatnád akár? Gondold át újra. Nick az első regényét négyszer írta át, mire azt érezte, másnak is megmutathatja. Csak a legjobb munkát add ki a kezeid közül.

 

Talán nem tetszik az ötlet, hogy mindent háromszor át kell nézned, pedig hidd el, drámaian és villámgyorsan javulhat tőle az írásod. Ennek a technikának az a titka, hogy nehéznek és nyögvenyelősnek tűnik az elején, de pár alkalom után már észreveszed magadon, hogy milyen pozitív hatással van a könyvedre. Egy idő után már nem is kell ezt a stratégiát alkalmaznod, mert a gondolataid úgy rendeződnek és a szavakat úgy írod le egymás után, hogy már elkerülöd azokat a problémákat az első íráskor, amiket később ki kellene gyomlálni. Addig is azonban publikálás előtt mindenképp adj egy esélyt ennek a hármas írásnak.

Címkék: , írás, tanács

Címkék